Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Aktuellt från Regionhälsan

Aktuellt från Regionhälsan

 • MUM (Mottagning för unga män) är en mottagning för sexuell, relationell och psykisk hälsa för unga män.  Det finns sedan tidigare tre mottagningar i Västra Götaland och dessa finns i Göteborg, Trollhättan och Skövde. Nu öppnar en fjärde mottagning i Borås.

 • Den 9 november startar årets vaccination mot säsongsinfluensa. Vaccinationen är kostnadsfri för dig som är 65 år eller äldre, gravid eller har en sjukdom som gör att du har ökad risk att bli allvarligt sjuk i influensa. Från 22 november erbjuds övriga invånare vaccination.

 • En gynekolog visar hur man tittar efter cellförändringar i ett kolposkop.

  För Sofiia Karlsson är det viktigt att få påverka arbetsinnehållet, samverka mellan yrkeskategorier och vara med och utveckla mottagningen, som i framtiden hoppas kunna bredda verksamheten till fler fält inom gynekologin och obstetriken. Det får hon göra på Masthuggets gynekologi och obstetrikmottagning.

 • Lotta Holmqvist är enhetschef på Masthugget gynekologi och har jobbat som chef på Kungshöjd sedan 2015, sammanslagningen som nu är genomförd har varit en lång process, men nu har man flyttat in i passande lokaler på Masthuggstorget.

 • I år är det 20 år sedan beslut togs att Södra Älvsborgs 10 kommuner tillsammans med hälso-och sjukvård, socialtjänst, polis, åklagarkammare och kriminalvård ska samverka i arbetet mot våld i nära relationer. Som en specialistverksamhet att hänvisa våldsutsatta, våldsutövare och barn till, bildades Utväg Södra Älvsborg.

 • SRHR-buss online är en digital plattform som riktar sig till samtliga invånare i Västra Götalandsregionen. Hit kan man anonymt vända sig för att få råd och hjälp sig med frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

 • Frida Strömberg-Celind har jobbat på Barn- och ungdomsmottagningen i Krokslätt i fem år. ”Det som är allra roligast är att få träffa alla mina patienter”, säger Frida när hon slår sig ned för en intervju.

 • En rutin med skriftliga frågor för att fånga upp besökare på ungdomsmottagning som har erfarenhet av eller riskerar sexuellt överförbara infektioner, oplanerad graviditet eller sexuellt våld uppskattas av både personal och besökare. Det visar en ny avhandling av Sofia Hammarström, utvecklingsledare på Kunskapscentrum för sexuell hälsa.

 • Fotograf: Jonas Borgström

  63 anställda vid Sjukvårdens Larmcentral tar emot samtal via 112, om sjukdomar och olyckor. Överläkare Per Örninge, som är medicinskt ansvarig, berättar att samtalen ökar stadigt och de därför måste rekrytera fler sjuksköterskor.

 • Page list icon

  Under coronapandemin har gynekologiska cellprov inte kunnat genomföras som vanligt på regionens barnmorskemottagningar. Det har skapat en kö och har gjort att många har fått vänta på att lämna cellprov. I början av juni införs därför självprovtagning för HPV, som komplement till cellprov hos barnmorska.

 • Page list icon

  Den 19-20 maj höll FSUM (Föreningen Sveriges Ungdomsmottagningar) sin årliga konferens. Under konferensen utbyttes erfarenheter och goda exempel mellan landets ungdomsmottagningar, och Regionhälsans ungdomsmottagningar spelade en central roll under konferensen.

 • Just nu är det många som ringer 1177 Vårdguiden på telefon. Jill Johansson, verksamhetschef, tror att minst hälften av de cirka 4 000 coronarelaterade samtal som man får varje vecka, skulle kunna besvaras av chattbotten.

 • Julia Backlund och Tina Dahlberg, dietisterna bakom Matkassen

  Julia Backlund och Tina Dahlberg med konceptet Matkassen tilldelas utmärkelsen Årets dietist för sitt arbete med att inspirera och stötta familjer att laga bra mat för hälsan som samtidigt är snabblagad, prisvärd och klimatsmart. Priset delades ut i samband med Dietisternas riksförbunds årsmöte den 25 mars 2021.

 • Två tonårskillar sitter på en bänk.

  Nu öppnar Mini-Maria Södra Älvsborg. Verksamheten drivs gemensamt av Regionhälsan och Borås Stad och vänder sig till ungdomar med risk- och missbruksproblematik och deras anhöriga.

 • Sjukvårdens larmcentral har flyttat till nya lokaler i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg. Flytten innebär en ökning av antalet operatörsbord och möjliggör för hela verksamheten att samlas under ett och samma tak.

 • Centrum för fysisk aktivitet i Göteborg (CFFA) har fått det ärofyllda priset ”Västsveriges cykelvänligaste arbetsplats 2020”. Hela 138 arbetsplatser i 19 kommuner deltog i tävlingen under 2020.

 • Förvaltningens andra verksamhetsår i ordningen har präglats av covid-19. Men trots coronapandemin har det totala antalet vårdkontakter för hela Regionhälsan ökat med 2 procent jämfört med 2019. Se filmen Regionhälsan sammanfattar 2020.

 • I veckan öppnar två nya mottagningar för unga män (MUM) i Fyrbodal och Skaraborg. Mottagningarna vänder sig till personer mellan 18 och 30 år som identifierar sig som män. Hit vänder sig målgruppen för frågor och funderingar kring sex och relationer.

 • Tillsammans med andra samhällsaktörer, arbetar VKV - Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer, för att förhindra att barn och unga utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.

 • Transpersoner upplever primärvården i Västra Götaland som präglad av normer kring kön. Det visar den rapport som Kunskapscentrum för sexuell hälsa nu släpper.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Senast uppdaterad: 2021-03-25 14:08