Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allvarlig coronavirus-smitta i samhället

Minska smittspridningen genom att hålla avstånd till andra och stanna hemma vid minsta förkylningssymptom.
Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk. Aktuell information om covid-19 (VGR) 

1177 Vårdguiden på telefon bokar inga tider till provtagning för pågående covid-19 infektion. Kontakta din vårdcentral för tidbokning.

Information about covid-19 in other languages (Folkhälsomyndigheten) Multi-language phone line about the coronavirus

Nu startar regionens cellprovtagning igen

Cellprovtagningskit med plansch på livmoder bakom

Med start den 17 augusti, kallar Västra Götalandsregionens barnmorskemottagningar till cellprovtagning igen efter några månaders uppehåll på grund av covid-19.

– Vi hoppas att alla som får en kallelse till cellprovskontroll kommer till oss och tar sitt cellprov. Det är ett viktigt prov som räddar liv, säger Susanne Samuelsson, områdeschef Västra Götalandsregionens barnmorskemottagningar.

Våra patienter ska känna sig trygga vid besök

Hon uppmanar alla kallade personer att våga komma till sin barnmorskemottagning och betonar att alla mottagningar tar ansvar för att anpassa sin verksamhet med hänsyn till rådande rekommendationer kring covid-19. Som vanligt gäller att den som känner minsta sjukdomssymtom ska stanna hemma.

– För att man ska känna sig trygg när man besöker oss, har vi anpassat antalet kallade åt gången. Vi kallar färre personer samtidigt, så att man ska kunna hålla ordentligt avstånd i väntrummet, säger Susanne Samuelsson.

– Det känns bra att kunna hälsa alla som får en kallelse till cellprovtagning, varmt välkomna till oss igen efter provuppehållet, konstaterar hon.

Läs mer på www.vgregion.se/cellprovskontroll

Fakta om cellprov:

Gynekologisk cellprovtagning, så kallat cellprov, handlar om att upptäcka eventuella cellförändringar i tid, innan de skulle kunna utvecklas till cancer. Tar du cellprov regelbundet får du ett drygt 90 procentigt skydd mot livmoderhalscancer.

Cellförändringar i livmoderhalsen syns och känns inte och ger oftast inga besvär. De är inte farliga i sig, men kan utvecklas till cancer om de inte upptäcks och behandlas i tid. Det enda sättet att upptäcka cellförändringar är genom cellprov.

Cellprov berör alla med livmoderhals 23-64 år, oavsett vilken könsidentitet du har, och oavsett hur och vem du har sex med. Från 23 års ålder görs cellprovet vart tredje år, efter 50 års ålder vart femte eller vart sjunde år.
Efter 64 års ålder görs cellprovet bara vid behov, till exempel om cellförändringar upptäckts tidigare.

Läs mer på om cellprov på www.cellprov.se

Senast uppdaterad: 2020-08-13 14:18