Som öppenvårdsgynekolog får du utvecklas optimalt

Uppdaterad:
Publicerad:
En gynekolog visar hur man tittar efter cellförändringar i ett kolposkop.

För Sofiia Karlsson är det viktigt att få påverka arbetsinnehållet, samverka mellan yrkeskategorier och vara med och utveckla mottagningen, som i framtiden hoppas kunna bredda verksamheten till fler fält inom gynekologin och obstetriken. Det får hon göra på Masthuggets gynekologi och obstetrikmottagning.

Läkarbehovet är stort och möjligheterna många för den som vill vidare. Sofiia Karlssons nya arbetsplats Masthuggets gynekologi och obstetrikmottagning öppnade i början av september, då enheterna i Mölndal och Göteborg slogs samman.

– Anledningen till att jag ville hit är moderna fina lokaler som har potential att utveckla verksamheten, här jobbar en större personalgrupp vilket gör oss mindre sårbara eftersom vi hjälper varandra och har teamarbete, sammanfattar Sofiia sitt val.

Som patientansvarig läkare inom öppenvården uppskattar hon att i större utsträckning kunna följa sina patienter över tid, vilket ger trygghet för patienten.

– På sjukhus är du mer styrd av uppdraget och bedriver vård dygnet runt. Inom det privata har du ofta väldigt många patienter per dag. Men inom öppenvården jobbar du brett och även som exempelvis mödravårdsläkare, fortsätter hon.

Hon har ett väldigt bra schema som hon påverkar själv; slipper arbeta kvällar, nätter och helger och kan dessutom jobba hemifrån med administrativa uppgifter. 

Stor bredd

Det finns också en stor bredd i öppenvårdsgynekologin, som man inte har på sjukhus, där man nischar sig mer. För Sofiia är det utmanande och stimulerande att få behålla sin bredd.

– Här jobbar vi bland annat med mödravård, vulvovaginala besvär, endometrios, preventivmedel och cellförändringar och har dessutom möjlighet till kontinuitet i vården av patienten.

Vad Sofiia tycker är mest intressant har skiftat med åren; när hon nu är öppenvårdsgynekolog är fokuset att få utveckla mottagningen inom bland annat preventivmedel och endometrios. 

Utbildningen till gynekolog/obstetriker är bred och täcker hela gynekologi-, mödra- och förlossningsvården.

– Från början hade jag siktet inställt mot en bred specialitet, vilket gynekologi och förlossningsvård verkligen är, du kan bli öppenvårdsgynekolog, slutenvårdsgynekolog, obstetriker och/eller specialisera dig inom olika delar. Men när jag gick kursen i gynekologi/obstetrik insåg jag att det var jättespännande, berättar hon.

För Sofiia, som tagit med sig sina patienter, var det attraktivt att få jobba på en stor enhet med visioner och målsättningar.

– Inom den offentliga öppenvården behåller du ju alla dina kontaktnät och interna arenor och har ett samarbete med andra vårdgivare inom regionen.

Upptagsområdet är framför allt centrala Göteborg och Södra Bohuslän och mottagningen tar mest emot remisser från vårdcentraler, Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt från patienterna själva i form av egenremisser.

En vanlig mottagningsdag träffar hon omkring tio patienter; men här avsätts också tid för fortbildning, hon kan bland annat delta i VGR-övergripande utbildningsdagar. Det bedrivs också undervisning och handledning av blivande barnmorskor och specialistläkare. Möjligheten till forskning finns. 

Egentid på hemvägen

Gynekologi är ett område där fallen oftast inte är kroniska, patienten kanske bara träffar läkaren några gånger. Avvikande cellprovsvar som behöver utredas för cellförändringar remitteras hit för kolposkopi. Man analyserar cellförändringar och gör också så kallade slyngexcisioner, där en liten del av livmodertappen tas bort.

– Ytterligare en bonus i mitt nya jobb är att jag får jobba mer med de viktiga utbildningsfrågorna; jag undervisar barnmorskestudenter på GU, tenterar av dem och håller i seminarier.

Andra föreläsningsuppdrag hon fått är på kurser för AT- och ST-läkare. Mottagningen välkomnar också läkare under utbildning och specialisterna här handleder, vilket Sofiia tycker är roligt. 

Hemmalogistiken har plötsligt blivit enklare. Julafton, midsommarafton och påsk firas med familjen och inte på jobbet. Det tar nio minuter med spårvagn till Centralen och pendeltåget till Lerum, hon är med i en bokklubb och har oftast en roman i knät.

– Det är skönt att få en paus innan man ska hem till barnen.

Det funkar fint att hämta femåringen på förskolan och åttaåring på skolan. Även gymmet, där hon kämpar med skivstången och högintensiv intervallträning, hinns med.

Monica Bengtson
Kommunikatör 
Regionhälsan