Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Aktuellt om covid-19, vaccination och läget i Västra Götaland

1177 Vårdguiden på telefon bokar inga tider till vaccination eller provtagning för covid-19. Läs mer på 1177.se eller kontakta din vårdcentral.

Uppmärksamma barn och ungas utsatthet under jullovet

Publicerad:

Tillsammans med andra samhällsaktörer, arbetar VKV - Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer, för att förhindra att barn och unga utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.

Inför jullovet och i tider av isolering i hemmen, är det viktigt att vara extra uppmärksam på barn och unga som visar tecken på utsatthet.

VGR samarbetar med Göteborgs stad, Landvetters flygplats och en rad andra organisationer för att förhindra att barn och unga utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.

Skärp din uppmärksamhet under jullovet

Många barn och unga i Sverige vittnar om att de utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Alla ska ha samma rättigheter och möjligheter att bestämma och påverka sina egna liv.

De flesta barn och unga ser loven som ett välkommet avbrott i vardagen. Detta gäller dock inte för alla. För barn och unga som lever med hedersrelaterade normer kan skolloven innebära en period då utsattheten ökar.

En del kan föras ut ur landet mot sin vilja för att giftas bort, könsstympas eller i uppfostringssyfte.

För andra kan det innebära att de isoleras på hemmaplan, utan möjlighet att träffa kompisar eller delta i lovaktiviteter.

Under kommande period inför jullovet är det därför viktigt att du skärper din uppmärksamhet och är extra lyhörd för barn och unga som på något sätt visar tecken på utsatthet.

Kontakt:

Ann Wolmar, utvecklingsledare
Kompetenscentrum våld i nära relationer
E-post: ann.wolmar@vgregion.se
Telefon: 072-745 16 46

Publicerad: