Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sjukvårdens Larmcentral VGR (SvLc)

En sjuksköterska framför datorskärmar i en larmcentral

SvLc nyhetsbrev nr 2 - 2022

Läs det senaste om SvLc och den samverkan som sker dagligen för "Rätt vård på rätt vårdnivå". - Rätt vård på rätt vårdnivå – SvLc bidrar till omställningen av vården - Samverkan för skräddarsydd hjälp - Arbetar tätt med chefläkarenheten för hög patientsäkerhet - Drönare, en resurs i prehospital sjukvård? - Storstadsträff för larmcentraler - Medicinskt beslutsstöd för undersköterskor - SvLc testar videostöd i larmsamtal

SvLc Nyhetsbrev juni 2021

Nytt nyhetsbrev med intressant utdata, reflektioner om trender i larmcentralssjukvården och spännande utveckling av verksamheten till gagn för patienterna.

Hjärtstartare med drönare

I #vgregion är det inte osannolikt att livräddande produkter kommer som en skänk från ovan. Sjukvårdens Larmcentral VGR, Innovationsplattformen och Ambulansverksamheten Kungälvs Sjukhus, Ambulanssjukvården Sahlgrenska Universitetssjukhuset i samarbete med bland annat Everdrone, SOS Alarm och forskare på Karolinska Institutet - Sjukvårdens larmcentrals sjuksköterskor prioriterar ärenden där sedan drönare med hjärtstartare larmas ut mot patienten. #ambulans #drönare #droone #innovation #svpol #vgpol #svmed #svssk #prehospital #112staysafe #Göteborg #Kungälv #hjärtstartare

Efter flytten har resultaten förbättrats

Nu har de alla flyttat till nya lokaler i Gamlestan, i en röd tegelbyggnad som tidigare hyste SKF:s laboratorium. Med ledningen på ena sidan trapphuset och den operativa personalen på den andra är lokalerna en klar förbättring. – Tillsammans har vi en bred kompetens, säger Johanna Törnqvist. Här finns alltifrån akutsjuksköterska till läkare, undersköterska och barnmorska.

Undersköterskor framför en dator i larmcentralen.

Nyhetsbrev Sjukvårdens larmcentral - julen 2020

I Sjukvårdens larmcentralens sista nyhetsbrev 2020 kan ni läsa om SvLc samverkan med vårdgrannar som 1177 och mobil närsjukvård ute i regionen. Dessutom återges hur branschmagasinet för FLISA (Föreningen ledningsansvariga inom Svenska ambulanssjukvård) skriver om SvLc VGR på 6 sidor. Vi är mycket glada vi är med och inspirerar samt utvecklar alarmeringssjukvården i VGR och Sverige.

Nyhetsbrev Sjukvårdens larmcentral - hösten 2020

I nyhetsbrevet från Sjukvårdens larmcentral - hösten 2020 skriver vi om IVPA på sjuktransporter och tätare samverkan med 1177. Dessutom visas intressanta grafer på utvecklingen kring anrop via 112 som blir ambulansärende.

Nyhetsbrev Sjukvårdens larmcentral - Sommar 2020

I nyhetsbrevet från Sjukvårdens larmcentral berättar vi om styrning av patienter till alternativ istället för ambulanssjukvård. Dessutom ges inblick i samverkan med försvarsmaktens helikoptrar för covid-transporter och forskningsstudie med drönare vid hjärtstopp.

Alarmeringstjänsten i Västra Götaland fortsätter i egen regi

På uppdrag av regiondirektören har tre alternativ avseende driften av alarmeringstjänsten tagits fram. Alternativ 0 innebär en fortsättning enligt nuvarande modell. Alternativ 1 innebär att VGR enbart koordinerar rast- och måltidsuppehåll samt hanterar liggande sjuktransport. Alternativ 2 är en helhetslösning med SOS Alarm som utförare av alarmeringstjänsten i Västra Götaland. Huvudförslaget var alternativ 2, detta ställdes mot yrkandet från S och V 4som förordade alternativ 0, att fortsätta enligt nuvarande modell i egen regi. Beslut: efter votering enligt yrkande från S och V som SD ställde sig bakom GrönBlå samverkan reserverade sig till förmån för huvudförslaget

Sjukvårdens Larmcentral VGR är Västra Götalandsregionens enhet för mottagning av medicinska nödsamtal som inkommer via 112. I samtalet intervjuas den hjälpsökande av sjukvårdspersonal för att göra en bedömning av hur vi på bästa sätt ska kunna hjälpa till. Hjälpen kan bestå av att en ambulans eller annan enhet från till exempel ambulanssjukvården skickas ut, men i vissa fall kan den inringande hänvisas till annan vårdgivare eller få andra råd. Vi gör detta i nära samarbete med SOS Alarm, Polismyndigheten samt de olika räddningstjänsterna i länet, för att nämna några.

Johanna Törnqvist, Verksamhetschef Sjukvårdens Larmcentral VGR
Telefon 0769-46 51 25
johanna.thornqvist@vgregion.se

Åse Lundgren, enhetschef Sjukvårdens Larmcentral VGR
Telefon: 0702-41 31 50
ase.lundgren@vgregion.se

Patrik Segerfelt, enhetschef Sjukvårdens Larmcentral VGR
Telefon: 0725-38 87 93
patrik.segerfelt@vgregion.se

Christian Calonne, enhetschef Sjukvårdens Larmcentral VGR
Telefon: 0722-02 53 77
christan.calonne@vgregion.se

Per Örninge, medicinskt ledningsansvarig överläkare, Sjukvårdens Larmcentral VGR
Telefon 0707-79 21 14
per.orninge@vgregion.se

Christofer Vloggar

Lyssna (och se) här när Christofer berättar mer om jobbet som Sjuksköterska i Larmcentral!

sms livräddare

SMS Livräddare i VGR

Funktionen SMSlivräddare innebär att man med hjälp av en applikation - ”app”- i en mobiltelefon kan lokalisera och aktivera frivilliga livräddare till platsen för ett plötsligt hjärtstopp. SMSLivräddare-"app" i telefon Systemet letar efter deltagare som befinner sig i geografisk närhet och som antingen får till uppgift att bege sig till den drabbade och påbörja HLR alternativt hämta närmsta hjärtstartare och ta den till platsen för hjärtstoppet. Vid hjärtstopp är tiden den allra viktigaste faktorn och en snabb insats på plats kan göra stor skillnad.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Senast uppdaterad: 2022-12-20 08:17