Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vårdcentralsplacering

Arbetet på vårdcentralen där ST-läkaren träffar sina egna patienter är basen i ST-tjänstgöringen, det är där man blir allmänspecialist! Runt 3,5 år av ST-tiden är vårdcentralstjänstgöring.

På vårdcentralen har ST-läkaren mottagning och träffar sina patienter på planerade och akuta besök. Eftersom allmänmedicinens kärna är kontinuiteten och den personliga relationen är det grundläggande att ST-läkaren har sina egna patienter. Detta är också en anledning att det är bra att undvika att byta mottagning om det inte är nödvändigt.

ST-läkaren har schemalagd handledning minst en timme/vecka oavsett tjänstgöringsgrad. I början kan det behövas mer tid. Utöver handledningstiden kan det också behöva handledningstid för att göra kompetensvärderingar och andra moment. LÄs mer om handledning(länk)här.

ST-tid(länk) är en kompetensutvecklingstid på 4h/vecka. Vid lägre tjänstgöringstid minskar den proportionellt.

Under vårdcentralstiden ska ST-läkaren också tjänstgöra på SÄBO och BVC, vardera tjänstgöring är ca 1/2 dag/vecka under 6 månader. Denna tid räknas som vårdcentralstid.

ST-läkaren ska också göra sitt FoU-arbete(länk), kvalitets och utvecklingsarbete(länk) och handleda läkartsudenter. Ävend detta räknas som vårdcentralstid.

 

Senast uppdaterad: 2021-01-27 17:56