Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet
Hoppa till chatbot

Patientinformation om mässling

(For information in other languages, please select Language in top menu)

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. Orsaken till att mässling inte är så vanlig i Sverige är att de allra flesta yngre och medelålders är vaccinerade och de allra flesta äldre har haft sjukdomen som barn. När man smittas av mässling tar det 7-18 dygn innan man blir sjuk (inkubationstid).

Typiska symtom i början är hög feber, sjukdomskänsla, ögonirritation och ljusskygghet, torrhosta, huvudvärk och utslag i munnen. Efter 3-4 dagar kommer utslag som oftast börjar i ansiktet och sedan sprider sig till bål, armar och ben.  Det är vanligt med följdsjukdomar som öron-, bihåle- och lunginflammation. I sällsynta fall förekommer även allvarligare infektioner. Smittsamheten är som störst innan utslagen på kroppen kommit. När man haft utslagen några dagar är smittsamheten låg. Det finns ingen botande behandling, utan enbart symtomlindring (febernedsättande, hostdämpande, näsdroppar).

Vaccination och immunitet: man kan inte få mässling mer än en gång

Sedan 1981 erbjuds alla som bor i Sverige två vaccindoser mot mässling: en vid 18 månaders och en vid 6-12 års ålder. Har man fått dessa två doser blir man immun, precis som om man redan haft mässling, och man kan då inte smittas.  I dessa fall finns det ingen anledning att undersöka immuniteten med blodprov.

Personer som är födda innan 1960 har i regel haft sjukdomen och är då immuna. Personer som är födda mellan 1960 och 1981 har en varierande immunitet. En del av dem har fått en enda vaccindos och har då ett ganska gott skydd, men det finns individer som saknar skydd mot mässling helt och hållet.

Jag är gravid, hur ska jag göra?

Man får inte vaccinera gravida mot mässlingen eftersom vaccinet innehåller levande, försvagat virus. Ta reda på om du är vaccinerad mot mässling eller haft mässling! Om du är osäker är den bästa åtgärden att undvika folksamlingar, som till exempel väntrum på vårdcentraler, kollektivtrafik eller köpcentrum. I sällsynta fall kan det finnas anledning att undersöka immuniteten med ett blodprov.

Din partner och andra närstående bör vaccinera sig mot mässlingen, via vårdcentral eller vaccinationsmottagning, om de inte säkert är vaccinerade eller har haft sjukdomen. Ju fler som är vaccinerade kring gravida, desto lägre risk för smittspridning.

Jag är gravid och misstänker att jag fått mässling eller att jag varit nära någon med mässling; hur ska jag göra?

Gå absolut inte till Barnmorskemottagningen, BVC eller vårdcentralen! Om du går dit när du är infekterad kan du smitta många andra. Ring istället 1177 eller din vårdcentral snarast för att få veta vart du ska vända dig.

Du som tror/vet att du varit i kontakt med en mässlingssjuk person bör ringa 1177 eller din vårdcentral så fort som möjligt. Det finns möjlighet att ge färdiga antikroppar (immunoglobulin) för att förhindra insjuknande om det sker inom några dagar efter kontakten med den smittade. Icke gravida närstående bör vaccineras.

2018-01-10

Anna Glantz, mödrahälsovårdsöverläkare 

Joy Ellis, mödrahälsovårdsöverläkare


Senast uppdaterad: 2022-01-03 18:20

Chatta med Liv chatbot logo