Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Matkassen för hela familjen

"Vad ska vi äta i dag?" är en fråga som många känner igen sig i. Här finns veckomenyer och inköpslistor som passar hela familjen. Du hittar även recept på mellanmål, utflyktsmat, kalasmat samt barnmat för de minsta.

Veckomenyerna innehåller recept som är:

  • lätt- och snabblagade 
  • bra för hälsa, miljö och plånbok
  • näringsrika och variationsrika

Konceptet är utvecklat av dietister inom mödra- och barnhälsovård.

Veckomenyer för 8 veckor

Veckomenyer för 8 veckor

Mellanmål, utflyktsrätter och kalasmat!

Gröna recept och fisk

Barnmat för de minsta

Om matkassen

Webbsidan är utvecklad av Julia Backlund, dietist Centrala Barnhälsovården och Tina Dahlberg, dietist Mödrahälsovården i Borås, och bygger på Familjecentralens matkasse, ett koncept med färdiga veckomenyer och inköpslistor som tagits fram i samarbete med Familjecentralen Sjöbo i Borås.

Hälso- och hållbarhetsperspektiv

Matkassen har tagits fram utifrån ett hälso- och hållbarhetsperspektiv baserat på nordiska näringsrekommendationer. För att främja god hälsa rekommenderas att äta större andel grönsaker, baljväxter, fisk och att begränsa intaget av charkuterier, rött kött, salt och socker samt välja bra fettkvalitet. Att äta enligt rekommendationerna ger goda förutsättningar att tillgodose behovet av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen i olika skeden av livet. Inom forskningen finns också en bred samsyn om att hälsosamma matvanor till stor del kan förebygga sjukdomar som svår övervikt, diabetes typ 2, sjukdomar i hjärta och kärl samt vissa av de vanligaste cancerformerna.

Kontakt dietisterna

Kristina Dahlberg, dietist Mödrahälsovården Borås

Telefon: 010-435 95 02 och 0320-77 92 94

E-post: tina.dahlberg@vgregion.se

Julia Backlund, dietist Centrala Barnhälsovården Södra Älvsborg

Telefon: 010-435 95 06

E-post: julia.backlund@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2019-11-11 15:54