Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Veckomeny 10

Måndag – Pasta med heta räkor och ruccola

Pasta med heta räkor och ruccola 4 portioner

500 g räkor med skal (ca 200 g skalade räkor), frysta eller färska
1 näve ruccola (uteslut till barn under 1 år)
2 paprikor                                                                                          
1 röd spansk peppar (kan uteslutas för mildare smak)
2 msk olja
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk curry
1 förp krossade tomater, 400 g
1 limefrukt
½ tsk salt med jod
½ krm svartpeppar

4 port pasta eller ris, gärna fullkorn eller bönpasta

Gör så här: Tina frysta räkor eller skala oskalade räkor. Tärna paprikorna. Dela, kärna ur och finstrimlad pepparfrukten. Värm oljan i en kastrull. Lägg i och fräs paprika, peppar, curry och pressad vitlök några minuter. Tillsätt tomater, rivet skal av en hel limefrukt och saften av en halv samt salt och peppar. Koka utan lock ca 10 min. Blanda i räkor och ruccola. Låt allt bli varmt (undvik att koka räkorna). Servera med kokt ris eller pasta och sallad.

Tisdag – Ugnsrostad potatis med tonfisksås

Ugnsrostad potatis med tonfisksås 4 portioner

400-600 g små, tvättade potatisar
2 msk rapsolja
Svartpeppar
½ tsk salt med jod

Tonfisksås:
1 burk tonfisk i olja. MSC-märkt skyddar fiskbeståndet och skonar andra arter
1,5 dl (ca ½ förp) färdigkokta borlotti- eller cannelinibönor
1 vitlöksklyfta, hackad
1 äggula (välj produktionskontrollerade svenska ägg)
2-3 msk kapris
2-3 msk pressad citron
Några basilika- eller persiljeblad
0,5 dl olivolja
Svartpeppar
Ev 1 krm salt

Till servering:
Ca 250 g frysta vaxbönor eller haricots verts
Eventuellt röd paprika eller rädisor

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och ringla över rapsoljan. Krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen 15-20 minuter eller tills potatisen känns mjuk med en provsticka.
Blanda alla ingredienser till såsen i en mixerbunke och mixa till slät konsistens.
Täck de frysta vaxbönorna med vatten. Tillsätt lite salt. Koka upp. Dra kastrullen av värmen och låt stå ca 3 minuter. Servera potatisen med tonfikssåsen och de gröna bönorna. För extra färg komplettera med lite paprika eller rädisor.

 

Onsdag – Snabb pumpasoppa

Snabb pumpasoppa 4-6 portioner

1pumpa (gärna butternut), skalad och skuren i bitar
1 förp färdigkokta vita bönor, tex cannelini
1/2 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk olja
8-10 dl liter vatten
1-2 dl matgrädde av havre
2 st grönsaksbuljongtärningar
1/2 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
Peppar

Pumpafrön

Gör så här: Fräs löken mjuk i oljan på medeltemperatur, i en stor gryta. Tillsätt pumpan och låt fräsa med några minuter. Tillsätt vatten och buljong och koka upp. Koka 10-15 min eller tills pumpan mjuknat. Ta gryta av plattan och tillsätt de sköljda bönorna och mixa soppan slät. Tillsätt havregrädden och värm soppan åter till rykande het och smaka av med vinäger och peppar. Toppa soppan med rostade pumpafrön. Servera gärna med fullkornsbröd och färskost.

Rostade pumpafrön
1 dl pumpafrön

Gör så här: Lägg pumpafrön i en stekpanna som är uppvärmd till strax under medeltemperatur. Rosta några minuter och rör om under tiden. Håll koll så de inte bränns.

Torsdag – All-in pastagrytan

All-in pastagrytan 4-6 portioner

1-2 msk olja
1 förp hela eller krossade tomater (ca 400 g)
Ca 8 dl vatten (späd med mer vatten vid behov)
1-2 dl havregrädde
1 buljongtärning
2 dl okokta röda linser, sköljda
1 st broccolihuvud i buketter (alt ca 200 g fryst broccoli)
1-2 vitlöksklyftor, hackade
4 port pastafjärilar (pastan bör ha ca 10-14 min koktid)
1 dl majskorn
1 tsk salt med jod
Peppar
1-2 tsk paprikapulver
1 msk tomatpuré
Smaksätt med örtkryddor (frysta går utmärkt)

Till servering: 4 msk ost, finriven.

Gör så här: Lägg alla ingredienserna utom pastan i en stor gryta. Koka upp och lägg i pastan och låt koka tills linser och pasta är mjuka, ca 10-15 min. Tänk på att röra om så att det inte bränner fast, och späd med mer vatten vid behov. Toppa eventuellt med färska örter och riven ost vid servering.

Fredag – Falafel med libabröd

Falafel med libabröd 4 portioner

4 portion falafel (ca 300-400 g), fryst eller färsk. Köp färdiga eller gör egen.
Rapsolja
1 lök, tunt skivad
4 st vitkålsblad, gärna färsk vitkål (kan bytas mot stora krispiga salladsblad)
½ gurka, skuren i tunna stavar
1-2 inlagda grillade paprikor, tunt strimlad
1-2 dl majskorn
4 libabröd, pitabröd eller tortillabröd
Komplettera eventuellt med valfria favoritgrönsaker.

Sås:
1 dl matyoghurt eller växtbaserad yoghurt
1 dl ajvar relish

Gör så här: Förbered alla tillbehören till falafeln och lägg i olika skålar.
Stek falafeln i olja, se anvisning på förpackning. Rulla in falafeln i ett bröd tillsammans med ett vitkålsblad. Toppa med tillbehören och sås. För mildare sås använd enbart yoghurt.

Falafel på gula ärtor, 4 portioner
2 dl gula torkade ärtor (ca 170 g)
½ gul lök
1 viktlösklyfta
½-1 dl persilja färsk eller fryst (kan varieras med andra örtkryddor)
½ röd chili
1 tsk salt med jod
Rapsolja till stekning

Gör så här: Blötlägg de gula ärtorna i vatten i minst 12 timmar. Häll därefter av vattnet och skölj ärtorna i ett durkslag. Skala och hacka lök och chili. Blanda de okokta ärtorna med övriga ingredienserna och mixa med en mixer eller matberedare till en massa. Forma till runda bollar, ha gärna fuktade händer så går det enklare. Stek i ganska rikligt med olja på medelvärme, i cirka 5 min, tills de fått fin färg.

Senast uppdaterad: 2020-10-14 15:18