Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Aktivitetskatalogen Göteborg

Här finns information och inspiration till aktiviteter och rörelseglädje för både barn, ungdomar och vuxna.

Information om aktivitetskatalogen

Aktivitetskatalogen sammanställs av Centrum för fysisk aktivitet Göteborg och samlar aktiviteter som passar dig som vill komma igång med mer rörelse.

Nedan följer texten från Aktivitetskatalogen i ett tillgänglighetsanpassat format.

Det är viktigt att fortsätta med goda levnadsvanor och det finns många
sätt att hålla sig fysiskt aktiv som minimerar risk för smittspridning.
Här hittar du rekommendationer och inspiration till hur du kan röra på dig.

Rekommendationer: fysisk aktivitet i coronatider

Folkhälsomyndigheten uppdaterar sina riktlinjer kontinuerligt på www.folkhalsomyndigheten.se/covid-19. Där kan du hitta rekommendationer
om hur man kan anpassa den fysiska aktiviteten för att minimera risk för smittspridning. Att hålla avstånd, gärna röra på sig utomhus, hålla sig hemma vid symtomkänning gäller alla. Sedan finns även riktlinjer anpassade efter ålder. På www.vgr.se/fysisk-aktivitet-coronatider länkar vi vidare till aktuella rekommendationer och tipsar om coronaanpassad aktivitet.

Rör på dig utomhus

Det finns mycket att göra utomhus! Titta i kategorin Ute här i Aktivitetskatalogen för att hitta tips på kostnadsfria aktiviteter, saker att göra på egen hand och organiserat. Umgås utomhus och på nya sätt med vänner och släkt. Utmana i stegtävlingar, gör geocaching tillsammans, testa igenom stadens utegym. Eller gör en tipsrunda! Sök på virtuell tipsrunda på nätet så får du tips på appar som hjälper till.

Ta hjälp av tekniken

Dagens teknik ger många möjligheter att hålla koll på din aktivitet och få hjälp med motivationen! Spel, musik, träningsloggar och färdiga pass – kolla på webben eller i din appbutik efter något som passar dig! I kategorin Appar, webb & teknik här i Aktivitetskatalogen hittar du inspiration till vad du kan hitta.

Sätt ihop egna rörelsepauser

Vi behöver alla röra på oss, men utifrån våra egna förutsättningar! Fundera på hur du sätter ihop ett eget, unikt program där hjärtat och musklerna får jobba, rörlighet tas ut, balans och koordination utmanas på bästa sätt. Försök få in moment som främjar olika rörelseförmågor; gå, hoppa, springa, krypa, snurra, kasta, fånga, balansera med mera. Anpassa rörelse och tempo efter din förmåga.

Tips på övningar att göra: stampa snabbt med fötterna, knäböj, utfallssteg, upphopp, tåhävning, armhävningar, balanserande stjärna, situps, solhälsning, låtsas att du ror, åker skidor, skridskor, boxas eller kickar med en boll. Sätt på din favoritmusik och dansa. Eller använd ett redskap, kasta boll, lyft en vikt, dra i ett gummiband…

Utmana dig själv – eller andra! Räkna hur många repetitioner av en viss övning du klarar av per gång, per dag eller vecka. Eller gör övningen på så många olika sätt som möjligt – ute, inne, i sängen, på golvet, i cirkel, baklänges, med musik, så smått/stort som möjligt.

Posterna i katalogen är uppbyggda så här:

Arrangör
Stadsdel. Eventuellt ålder.
Webbadress.
Telefonnummer.
Adress.
Eventuellt extra information om aktiviteten, till exempel:

  • Arrangören eller aktiviteten håller låg eller ingen kostnad alls. 
  • Arrangören har någon form av erbjudande/anpassning för dig som har ett FaR.
  • Du som har någon funktionsnedsättning är varmt välkommen till denna aktivitet.

De är sedan sorterade i bokstavsordning efter stadsdel. Aktiviteter som finns i flera stadsdelar står först.

Hur påverkas katalogen av corona?

Den pågående pandemin och Folkhälsomyndighetens restriktioner påverkar aktivitetsarrangörerna i Aktivitetskatalogen. Aktivitetsutbudet kan förändras med kort varsel och flera har flyttat sina aktiviteter utomhus eller online. För säkerhets skull rekommenderas att du som vill testa en ny aktivitet tittar på arrangörens hemsida efter aktuell information eller på annat sätt tar kontakt för att få upplysningar om aktiviteten.

Här hittar du allt från gym till dans och kampsport, tips på utomhusaktiviteter och mycket mer! Aktiviteterna är på basnivå och passar den som är ovan vid fysisk aktivitet.

I den här katalogen får du förslag på en mängd olika aktiviteter. En del av aktiviteterna kan du genomföra på egen hand, andra arrangeras av motionsanläggningar och föreningar. Många av arrangörerna i katalogen ger rabatt mot uppvisande av ett FaR, leta efter aktiviteter märkta med e

Vad är FaR – fysisk aktivitet på recept?

Fysisk aktivitet på recept (FaR) används inom hälso- och sjukvården för att stödja personer till ökad fysisk aktivitet som förebyggande eller behandlande för sjukdom. FaR är en individuellt anpassad skriftlig ordination utifrån ditt hälsotillstånd. All legitimerad vårdpersonal kan förskriva FaR. Nästa gång du besöker din vårdgivare, fråga om FaR!

Varför måste jag röra på mig?

Vi människor är gjorda för rörelse och mår bra av en aktiv livsstil. Daglig fysisk aktivitet är en förutsättning för att barn och ungdomar ska växa och utvecklas normalt. Dessutom visar forskning att fysisk aktivitet både kan förebygga och behandla en mängd olika sjukdomstillstånd samt öka både fysiskt och psykiskt välbefinnande. En aktiv vardag gör oss helt enkelt friskare och gladare.

Hur mycket behöver jag röra på mig?

För att växa, utvecklas och må bra behöver barn och unga röra sig på ett mångsidigt sätt minst 60 minuter varje dag, både måttligt och kraftigt ansträngande. Aktiviteten kan delas upp i flera pass under dagen.

Vuxna behöver röra på sig sammanlagt minst 150 minuter/vecka på en måttligt ansträngande nivå så att man blir lätt andfådd och lite varm i kroppen (t.ex. 30 minuter rask promenad 5 gånger/vecka) eller sammanlagt 75 minuter/vecka på en kraftigt ansträngande nivå så att man blir andfådd och svettig (t.ex. 25 minuter löpning 3 gånger/vecka). Man kan även kombinera dessa och all tid räknas! Dessutom bör vuxna träna muskelstyrka minst 2 gånger i veckan. Personer över 65 år rekommenderas även att träna balansen.

Träffa fysioterapeut kostnadsfritt på en av våra mottagningar runt om i stan och få stöd till en mer aktiv livsstil. För barn och unga finns även möjlighet att träffa dietist.

Vi hjälper dig att hitta en lämplig motionsform och aktivitetsnivå

Stödet på FaR-mottagningen är kostnadsfritt och erbjuds upp till 6 månader. Du får hjälp att hitta goda rörelsevanor som passar just dig – genom samtal,
vägledning och träningsinstruktion. Du väljer själv var du vill vara aktiv eller träna. Eventuella träningsavgifter står du för själv. FaR-mottagningarna är en
verksamhet inom friskvården. Högkostnadsskydd gäller ej.

Från sex års ålder behövs ett FaR. Vi rekommenderar att föräldrar till barn upp till 12 år kommer utan barn till första besöket.

För barn som är rörelseovana finns även särskilda träningsgrupper som drivs i samverkan med våra samarbetspartners. Anmälan till grupperna sker efter samtal på FaR-mottagningen.

Träffa dietist

För barn och unga 3–19 år med övervikt finns möjlighet att träffa dietist för att prata om matvanor, både i grupp och individuellt. Samtalen är kostnadsfria. Grupptillfällena är enbart för föräldrar. Även till det individuella besöket vill vi att du som förälder kommer själv om ditt barn är under 13 år. Ungdomar som fortfarande bor hemma bör ha med sin vårdnadshavare.

Webbokning

www.vgregion.se/fargoteborg
Klicka på FaR-mottagning och sedan Boka tid direkt. Ha ditt Bank-ID redo.

Telefonbokning

031‑346 06 40 

Ibland saknas pengarna som gör att man har råd att delta i en aktivitet eller skaffa utrustning till den. Här finns tips på verksamheter som kan stötta ekonomiskt och låna ut grejer.

Fritidsbanken

Som ett bibliotek fast här kan du låna sport- och fritidsprylar. Finns på Frölunda Torg och Plikta i Slottsskogen.
www.fritidsbanken.se.

Sportoteket

Uthyrning av idrotts- och fritidshjälpmedel för dig med någon slags funktionsvariation. Håller till i Pjäshallen, Övre Kaserngården 8. www.parasportgbg.se
kansliet@parasportgbg.se
031‑43 22 56.

Majblomman

Majblomman delar ut bidrag till barn upp till 18 år. Stödet kan gå till fritidsaktiviteter, en cykel eller något annat som är viktigt för barnet. Bidragen söks från den lokala majblommeföreningen där du bor.
www.majblomman.se

Göteborgs Stads stiftelser

Göteborgs Stad förvaltar drygt 80 stiftelser. Dessa finns enkelt sökbara på kommunens hemsida, där står också hur du gör för att ansöka. www.goteborg.se, sök på ”Göteborgs Stads stiftelser”.

Allmänna hjälpföreningen

Politiskt och religiöst obunden förening. De tar emot ansökningar från: familjer med två målsmän där minst en inte arbetar; ensamstående målsman som arbetar eller är arbetslös; personer med försörjningsstöd. 031‑711 14 11.

Svenska kyrkan

En del församlingar tar emot ansökningar om ekonomiskt bidrag från personer folkbokförda i församlingen.
www.svenskakyrkan.se/goteborg.

Stadsmissionen

Barnfamiljer och unga upp till 26 år kan göra en ekonomisk ansökan per år,
samt en till jul. Under sommaren har vi vårt sommarläger Familjedagarna. Vi erbjuder även samtalsstöd och stöd i myndighetskontakter. www.stadsmissionen.org
031‑755 36 00.

Fritidshjälpen

Här kan föräldrar, föreningsledare och andra som har kontakt med barn och unga som saknar ekonomiska förutsättningar ansöka om medel för en meningsfull fritid i form av någon aktivitet.
www.fritidshjalpen.se

Frälsningsarmén

Familjer som är i behov av ekonomiskt stöd kan själva kontakta Frälsningsarmén på den ort där de bor för att samtala om sin situation. På länken nedan ser du var Frälsningsarmén har verksamhet samt kontaktuppgifter dit.
www.fralsningsarmen.se/har-finns-vi/

SCIF

... står för Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande. Finns det unga i din idrottsförening som inte själv har resurser till utrustning eller deltagande i t.ex. läger eller cupverksamhet? Här kan du söka bidrag. Du som söker ska vara ordförande i en lokal idrottsförening.
www.scif.se

Runt om i staden, samt online, kan du få motivation och inspiration för en bättre hälsa.

Dessa ställen kallas för Hälsotek, Hälsodisk eller Hälsolots. Där ordnas kurser, föreläsningar och olika aktiviteter för kropp och själ – alltid kostnadsfritt. Samtliga erbjuder någon slags fysisk aktivitet i form av gruppträning på låg nivå, avspänning eller promenader. De flesta har drop in-tider för hälsorådgivning. I katalogen hittar du även dessa aktiviteter under respektive kategori.

Hälsoteket i Angered finns på www.goteborg.se/halsoteketangered
eller 031‑365 11 44. Högaffelsgatan 10.

Hälsoteket i Väster finns på www.goteborg.se/halsoteketvaster eller 031‑366 28 64. Valthornsg. 13.

Hälsodisken Hisingen finns på www.vgregion.se/halsodisken eller 031‑747 99 39. Herkulesgatan 5 och Lundbybadet.

Hälsolots Centrum Majorna-Linné finns på www.halsolots.se eller 031‑365 70 54.

Hälsoteket Örgryte-Härlanda finns på www.goteborg.se/halsoteketorgryteharlanda eller 031‑365 51 84. Kålltorpsgatan 2.

Hälsoteket Östra Göteborg finns på www.goteborg.se/halsoteketostragoteborg eller 031‑365 44 70. Kortedala Torg 1 våning 2.

frivilligcentraler kan du komma i kontakt med människor som kan ge dig lite extra hjälp och gemenskap. Här ordnas olika gruppaktiviteter, bland annat finns promenader, sittgympa och meditation på schemat. Hitta frivilligcentraler på www.goteborg.se/frivilligcentraler.

Hälsocoach online finns till för dig som vill komma igång att röra på dig, sluta röka eller snusa, äta hälsosammare eller förändra dina alkoholvanor. Du träffar hälsocoachen via videomöten under 2–6 månader. Coachningen är kostnadsfri. www.vgregion.se/halsocoach 

Till stadens träffpunkter kan du komma och gå som du vill. Här kan du delta i aktiviteter, ta en fika och få sällskap av andra. Du kan läsa mer på www.goteborg.se/traffpunkter.

Askim–Frölunda–Högsbo

Altplatsens mötesplats

031‑366 25 20
www.goteborg.se/altplatsensmotesplats

Högsbo mötesplats

031‑366 03 45
www.goteborg.se/hogsbomotesplats 

Askims mötesplats

031‑366 30 05
www.goteborg.se/askimsmotesplats

Angered

Hammarträffen

031‑365 23 73
www.goteborg.se/hammartraffen
Hammarkulletorget 62 A

Centrum

Verket

031‑365 78 68
www.goteborg.se/verket
Lilla Stampgatan 1 A

Träffpunkt Framnäs

031‑365 78 97
Glasmästareg. 6 C

Träffpunkt Guldheden

031‑365 78 71
Dr Weltzins gata 1

Mötesplats kulturhus

031‑365 76 90
Karl Gustavsg. 65

Lundby

Träffpunkt Kyrkbytorget 6

031‑366 70 67

Mötesplats Vintergatan 1

031‑365 00 00
Vintergatan 1 A

Majorna–Linné

Mariaträffen

Generationsöverskridande träffpunkt.
031‑365 88 27
Älvsborgsplan 1 A

Sandarnas Seniorträff

031‑365 92 97
Brännögatan 3

Allégården

031‑13 48 08
Södra Allégatan 4

Norra Hisingen

Brunnsbo träffpunkt

031‑366 91 45
Folkvisegatan 14

Tuve träffpunkt

031‑366 80 21
Tuve Torg 5

Kärra träffpunkt

031‑366 97 15
Lillekärr Södra 55

Västra Göteborg

Sankt Gabriels träffpunkt

073‑666 42 76
Björkhöjdsgatan 24

Träffpunkt Västerträffen

031‑69 18 40
Östra Skärvallsgatan 1

Träffpunkt Åkerhus

031‑366 44 15
Juteskärsgatan 2

Västra Hisingen

Monsunens träffpunkt

031‑365 00 00
Blidvädersgatan 16

Solängsvägens träffpunkt

031‑365 00 00
Solängsvägen 53

Örgryte–Härlanda

Björkekärrs träffpunkt

031‑365 55 25
Rosendalsg. 10

Ekparkens träffpunkt

031‑365 60 22
Lillkulleg. 23

Kaggeleds träffpunkt

031‑365 68 14
Kaggeledsg. 36

Lundens träffpunkt

031‑365 54 43
Danska vägen 61 A

Östra Göteborg

Bagarns träffpunkt

031‑365 36 73
Brahegatan 11

Bakfickans träffpunkt

031‑365 36 73
Halvsekelsg. 36

Kulturlyckans träffpunkt

031‑365 36 73
Österlyckan 3

Seniorträffen

031‑365 36 73 
Hundraårsg. 32 B

Träffpunkt Bergsjön

031‑365 36 73
Rymdtorget 8

Ute

När man är ute rör man ofta mer på sig av bara farten! Skejt finns även som inomhusalternativ och tänk på att du även hittar lite tips på utomhusaktiviteter under kategorierna Snö & is samt Vatten.

Snö & is

Att ha det halt under fötterna ökar farten och spänningen! I Göteborg finns många möjligheter till att glida fram på snö och is – naturlig vid kyla, annars på konstgjord!

Vatten

Att simma, dyka och bada ger mer motion än du kanske tror! En tur till simhallen kan vara en rolig utflykt för hela familjen.

Gym & gympa

Här finns allt från konditions- och styrketräning till olika sorters gympa. Du kan träna själv eller tillsammans med andra. Hos många av gymmen ingår gratis introduktion för dig som är nybörjare.

Gymnastik & idrott

Om du tycker om att röra på dig på många olika sätt, med hela kroppen, i olika riktningar, med och utan hinder och redskap kan du hitta något i denna breda kategori.

Dans & musik

Prova på att röra dig till musik! Folkdans eller Zumba – vad passar dig?

Yoga & avspänning

Yoga, Qi gong och Tai chi är exempel på spännande sätt att lyssna på sin kropp. Det finns många olika varianter, här får du hjälp att hitta den som passar dig bäst.

Kamp & självförsvar

Från värja till judo – här hittar du aktiviteter som handlar om kamp och självförsvar. Hör av dig till de olika arrangörerna om du vill veta mer om träningsformerna!

Boll & racket

Bollsporter är ofta (men inte alltid) lagsporter. Att spela i ett lag kan vara ett kul sätt att träna tillsammans med andra – och kanske få nya vänner.

Prick & precision

Att pricka rätt kräver koncentration och övning! Här hittar du aktiviteter där du med klot, kula, pilar eller stenar samt lämplig teknik och taktik ska träffa mitt-i-prick.

Appar, webb & teknik

Dagens teknik ger många möjligheter att hålla koll på din aktivitet och få hjälp med motivationen! Spel, musik, träningsloggar och färdiga pass – kolla på webben eller i din appbutik efter något som passar dig!

Senast uppdaterad: 2021-04-21 13:49