Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

FaR-mottagning för barn och unga

Här finns information dels för barn och unga som får stöd på FaR-mottagningar, dels för vårdnadshavare som kan också få stöd för att stötta sina barn gällande fysisk aktivitet.

Under 3–6 månader kan du få stöd av en fysioterapeut på FaR-mottagning. Barn och unga över sex år behöver ett FaR för att få detta stöd.

För barn upp till 12 år rekommenderar vi ett första besök för bara vårdnadshavaren. Barn från 13 år kan komma själva men vi rekommenderar att vårdnadshavaren är med.

Hur går det till?

Vi inleder med samtal utifrån FaR:et och gör en aktivitetsplan. Vi pratar om aktivitet och stillasittande, och bokar träningsinstruktion om du vill (detta erbjuds på Friskis&Svettis för barn över 10 år och på Göteborgs Stads friskvårdsanläggningar från 13 år). Aktiviteten sker sedan på egen hand och stöd kan ges på telefon, digitalt eller på FaR-mottagning. Stödet avslutas med ett samtal där vi planerar fortsatt fysisk aktivitet.

Vilket stöd får vårdnadshavaren?

Du som vårdnadshavare kan få råd och stöd att skapa en aktivare vardag för ditt barn. Vi söker tillsammans strategier så att du kan stödja barnet till goda levnadsvanor. Du väljer om barn 6-12 år ska vara med vid samtalen eller inte, men vi rekommenderar ett första besök för bara vårdnadshavaren. För förskoleåldern träffar vi endast vårdnadshavaren utan barn, då behövs inget FaR.

 

På Angereds Arena och Lundbybadet finns träningsgrupper för barn som fått FaR. 

Barn i åldrarna 6-9 år som har fått FaR och behöver komma igång med träning i en trygg miljö är välkomna till våra träningsgrupper FysioBus! Här ökar vi rörelseglädje, fysisk självkänsla och förbereder barnen för att delta i andra aktiviteter. Barnet kan träna på FysioBus så länge hen har kontakt med FaR-mottagningen.

FysioBus finns på två anläggningar, Angered Arena och Lundbybadet. Att vara med kostar 350 kr per termin eller 30 kr per gång. En prova-på-gång är alltid gratis.

Träningstider: Angered Arena på måndagar kl 16.00–16.45, Lundbybadet på torsdagar kl 16.00-16.45. Välkommen att anmäla ditt barn vid samtal på FaR-mottagningen!

Angered Arena, Askims simhall, Kärra Simhall, Skatås motionscentrum och Slottsskogsvallens idrottscentrum erbjuder gruppträning för 9–13 åringar, med eller utan FaR. För mer information se Göteborgs Stads sida Juniorträning.

Hälsoteket i Angered har kostnadsfri träning för föräldrar med barn och aktiviteter för ungdomar. Se mer på Göteborgs Stads sida Hälsoteket Angered 

Dietist på FaR-mottagning

På FaR-mottagning finns stöd för barn och ungdomar med övervikt. Boka ett besök med dietist för ett samtal om mat och matvanor. Dietisten träffar antingen ungdomen eller vårdnadshavaren till ett barn eller en ungdom.

Webbinarium för föräldrar

Centrum för fysisk aktivitet bjuder in till webbinarium för vårdnadshavare om fysisk aktivitet för barn och unga. Ditt barn behöver inte ha ett FaR för att du ska kunna delta på dessa webbinarium.

Senast uppdaterad: 2021-09-22 15:40