Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Gymträning för tonåringar

Lär dig gymma ihop med fysioterapeut på Lundbybadet. Med pepp och individuellt motivationsstöd kan du komma igång med aktivare vanor och lära dig grunderna i gymträning. Sedan kan du träna på gym varsomhelst och närsomhelst!

Gymträningen sker på Lundbybadet på torsdagar under höstterminen 2022.

För att delta behöver du ha ett recept på fysisk aktivitet, FaR. Be din skolsköterska eller vårdkontakt (till exempel på ungdomsmottagningen, vårdcentralen, rehab, BUM eller BUP) om ett FaR och boka en tid till fysioterapeut på FaR-mottagning. Din skolsköterska eller vårdkontakt kan hjälpa dig med bokningen om du vill. Skriv eller nämn vid bokningen att du är intresserad av att testa gym på Lundbybadet.

Så här går det till: FaR-mottagning och gymträning

Det första som händer på FaR-mottagning är att du har ett samtal med fysioterapeuten, för att lägga upp en plan för hur du ska komma igång. Vi rekommenderar att en vårdnadshavare är med, men du får komma själv. Du kan själv välja om du vill komma till någon av våra FaR-mottagningar eller om det passar bättre att ha samtalet via video eller telefon. Ta med ditt FaR! Du behöver inte vara ombytt - vi kommer bara att prata första gången vi ses.
De individuella mötena, gymintroduktionen och de två första tillfällena av gymträningen är kostnadsfria, sedan får du betala för gymträningen.

Du får en individuell genomgång i gymmet med din fysioterapeut där ni tar fram ett träningsprogram som passar dig. Du behöver vara ombytt och ha skor för inomhusbruk. Den individuella gymintroduktionen är kostnadsfri.

Därefter är det dags för gymträningen. Du får hjälp av fysioterapeut att utföra programmet, stegra övningarna, coachning och pepp. De två första tillfällena är kostnadsfria. Du behöver vara ombytt och ha skor för inomhusbruk. 

Ålder

Från året du fyller 13 år till och med 19 år. 

När

Öppen tid för träning är torsdagar kl. 15.00-16.30. Detta innebär att du kan komma närsomhelst under tiden, men att du behöver ha avslutat till kl. 16.30.
Se till att komma i god tid så att du hinner byta om innan.
 

Var

Gymträningen är på Lundbybadet, Lantamannagatan 5, Göteborg. 

Kostnad för gymträning

De två första tillfällena är kostnadsfria. Därefter:
Under 18år: 30 kr per gång alternativt 350 kr för 3 månader.
 
Från 18år: 75 kr per gång alternativt 750 kr för 3 månader. 
3-månaderskortet kan även användas för annan träning och bad på Lundbybadet och andra träningsanläggningar inom Göteborgs Stad/Idrott- och föreningsförvaltningen.  
Du betalar engångsavgiften/kortet i receptionen när du kommer.   

När du känner dig klar med gymträningen på Lundbybadet har du ett möte med din fysioterapeut där ni pratar om hur det gått och planerar hur du ska gå vidare.

3-6 månader efter ditt första samtal på FaR-mottagning hålls ett avslutande samtal. Fysioterapeuten sammanfattar hur det gått och skriver till den som gett dig FaR:et.

Behöver du avboka ett möte eller träningstillfälle gör du det på www.1177.se med ditt bank-ID - sök på "FaR-mottagning". Du kan också ringa 031-346 06 40 för att boka av.

Du kan boka besök till FaR-mottagning med tolk - både om du kommer på fysiskt besök eller har videobesök. Besök med tolk bokas alltid genom att ringa 031-346 06 40. Läs mer om att boka besök med tolk här samt hitta översatt information.

På grund av spridningen av covid-19 kan förutsättningarna för gruppen på kort varsel ändras. Vi följer rådande riktlinjer och rekommendationer från Västra Götalandsregionen och Folkhälsomyndigheten.

Besök vårdgivarwebben för mer information om att använda fysisk aktivitet och FaR som förebyggande och åtgärdande insats - www.vgregion.se/fysiskaktivitet

Gällande elevers deltagande i gymträningen - fundera på om ni kan ta ställning till följande punkter på er skola:

  • Kan eleverna få lov att gå tidigare från lektioner för att delta i gymträningen i de fall det är befogat?
  • Kan deltagande i gymträningen komplettera/ersätta undervisning i idrott&hälsa för de elever som riskerar underkänt?
  • Kan skolan stå för kostnaden?
    Lundbybadet/Idrotts- och föreningsförvaltningen kan ordna med organisationsklippkort.

Saknas möjligheter för skolan att bekosta träningen och om det föreligger ekonomiska hinder hos eleven kan bidrag sökas från exempelvis Majblomman.

Vid frågor om Gymträning för tonåringar, eller om du vill få flyers eller affischer skickade till dig - kontakta rh.cffagoteborg@vgregion.se


Senast uppdaterad: 2022-05-30 16:16