Vanliga frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om FaR och FaR-mottagning. Alla utom en av de fysiska FaR-mottagningarna i Göteborg stänger vid årsskiftet 2023/24. FaR-mottagningen på Lundbybadet håller öppet för fysiska besök fram till sommaren 2024. Dietiststöd till barn med övervikt erbjuds endast under 2023.

Om du har andra frågor som du inte hittar svar på här så kan du kontakta Centrum för fysisk aktivitet genom att ringa 031-346 06 40 eller mejla till rh.cffagoteborg@vgregion.se .

Varför tas flera fysiska FaR-mottagningar bort vid årsskiftet 2023/24?

Centrum för Fysisk aktivitet (CFFA) får ett utvidgat uppdrag för hela Västra Götalandsregionen, istället för som tidigare bara Göteborg. I samband med det har de lokala FaR-mottagningarna i Göteborg tagits bort från CFFAs politiska uppdrag.


Försvinner det förstärkta FaR-stödet nu?

Nej. Centrum för fysisk aktivitet kommer att fortsätta erbjuda videobesök till FaR-mottagning med fysioterapeut, nu till hela Västra Götaland. Och under våren 2024 fortsätter FaR-mottagningen på Lundbybadet att även ta emot fysiska besök till fysioterapeut. Dietiststöd till barn med övervikt kommer endast erbjudas under 2023.

Här bokar du videobesök.


Hur kan jag börja aktivera mig med FaR ?

Du som har fått FaR och vill köpa ett träningskort berörs inte alls av att FaR-mottagningarna stängs, du kan träna och vara aktiv med FaR precis som tidigare. Du kan vända dig direkt till en träningsanläggning och till exempel boka gymintroduktion, eller börja hos en förening eller annan aktivitetsarrangör. Se gärna i Aktivitetskatalogen för tips. Du som önskar vägledningsstöd utöver vad FaR-förskrivaren ger, du kan boka tid till FaR-stöd Online. Du kan också boka fysiskt besök till FaR-mottagningen Lundbybadet under våren 2024.


Vad är FaR?

FaR (Fysisk aktivitet på Recept) är en metod inom hälso- och sjukvården som används för att förebygga och behandla en mängd olika sjukdomar genom fysisk aktivitet. Den fysiska aktiviteten kan komplettera eller ibland ersätta läkemedel. Du kan få ett FaR från din vårdgivare, till exempel en sjuksköterska, läkare eller fysioterapeut. FaR innebär både samtal om fysisk aktivitet, receptet som beskriver hur du ska vara aktiv och uppföljning av hur metoden har fungerat för dig.


Vem kan få FaR?

Du kan få ett FaR om du behöver öka din fysiska aktivitet. Det kan vara för att förebygga eller behandla en mängd olika sjukdomar, allt från högt blodtryck eller diabetes till depression.


Hur får jag ett FaR?

Du får ett FaR av din vårdkontakt. All legitimerad vårdpersonal inom hälso- och sjukvården får förskriva FaR, till exempel sjuksköterska, läkare, fysioterapeut, arbetsterapeut, psykolog och dietist. Fråga gärna din vårdkontakt om du kan få ett FaR.


Vad ska jag göra med mitt FaR?

Receptet (ditt FaR) är den skriftliga planen för fysisk aktivitet som du har pratat om tillsammans med din vårdkontakt. Det kan vara allt ifrån att minska stillasittande och öka vardagsaktivitet till att börja med någon form av träning. För att följa det som står i receptet ökar du din fysiska aktivitet, därefter följer du och din vårdkontakt upp hur det har gått. Om du vill ha ett extra stöd för att komma igång med din fysiska aktivitet så kan du boka ett besök på FaR-mottagning online.


Vad är en FaR-mottagning?

FaR-mottagningen erbjuder ett extra stöd för dig som fått ett FaR. Under 3–6 månader kan du få stöd av en fysioterapeut. Du får hjälp att hitta goda rörelsevanor som passar just dig – genom samtal, vägledning och träningsinstruktion. Vi inleder med ett samtal om dina förutsättningar och gör en aktivitetsplan utifrån ditt FaR. Vi talar om vardagsaktivitet, träning och stillasittande. Därefter startar du din träning, själv eller med instruktion av fysioterapeuten. Du är sedan aktiv på egen hand enligt din aktivitetsplan, och har stöd av fysioterapeuten på telefon, digitalt eller på FaR-mottagningen. Stödet avslutas med ett samtal där vi planerar din fortsatta fysiska aktivitet.


Vad är skillnaden mellan FaR-mottagning och rehab?

På FaR-mottagning arbetar legitimerade fysioterapeuter med medicinsk kompetens men verksamheten ligger utanför sjukvården. Vi utför därför inte undersökningar eller fysioterapeutisk behandling.


Hur bokar jag tid på FaR-mottagning?

Du hittar all information om att boka besök på FaR-mottagning på:

Boka tid till FaR-mottagning

 


Jag behöver tolk, hur gör jag då?

Du kan boka ett besök med tolk genom att ringa 031-346 06 40.


Vad behöver jag tänka på inför första besöket?

Ta med ditt FaR (Fysisk aktivitet på recept). Du behöver inte vara ombytt, eftersom vi inleder med ett samtal.


Vad kostar det att få stöd på FaR-mottagning?

Vårt stöd och våra samtal är kostnadsfria, både digitala och fysiska möten. Du betalar själv för eventuella träningskort, ofta finns dock FaR-rabatter. Om du besöker FaR-mottagningen på Lundbybadet så är det gratis att ha mötet med oss på FaR-mottagningen, men du betalar för att träna på Lundbybadet (dock till ett lite lägre pris än vanligt).


Kan jag få rabatt på träning med FaR? Gäller frikort vid träning med FaR?

Flera träningsanläggningar och föreningar erbjuder rabatt om man har ett FaR. Träningsanläggningarna och föreningarna bestämmer själva om de erbjuder rabatt, det finansieras inte av hälso- och sjukvården. Högkostnadskort gäller ej och du betalar själv för din träning. Det finns också flera kostnadsfria förslag som beskrivs i aktivitetskatalogen.


Kan jag få en gyminstruktion på FaR-mottagning?

Ja, du kan få ett individuellt träningsprogram och gyminstruktion med fysioterapeuten på FaR-mottagningen på Lundbybadet, och kan därefter träna på valfri anläggning. På FaR-mottagning online kan vi ge dig ett förslag på hemträning eller gymprogram, som vi skickar till ditt konto på 1177.se.


Kan jag få ett träningsprogram för bassäng?

Ja. På FaR-mottagningen på Lundbybadet kan du få hjälp att hitta rätt nivå och träningsform i vatten samt få en instruktion med träningsprogram. På FaR-mottagning online kan vi ge dig ett förslag på bassängträning, som vi skickar till ditt konto på 1177.se. Behöver du ett rehabiliterande träningsprogram efter till exempel en skada kan du få det genom din rehabmottagning.


Vad finns det för aktiviteter i Göteborg?

Du hittar mycket information i Aktivitetskatalogen. Där finns aktiviteter samlade utifrån olika områden och med information om ifall aktiviteten har en låg kostnad, ifall det finns erbjudanden för dig med FaR och om aktiviteten fungerar för dig med funktionsnedsättning. Du kan läsa i Aktivitetskatalogen Göteborg


Tar ni emot personer i alla åldrar på FaR-mottagning?

Ja, stödet på FaR-mottagning finns för alla åldrar. Barn från sex år, ungdomar, vuxna och äldre är välkomna till FaR-mottagning om de har ett FaR (Fysisk aktivitet på Recept). För barn i förskoleåldern träffar vi endast föräldern och då behövs inget FaR.


Skriver ni journal?

Ja, vi är legitimerad personal och dokumenterar i patientjournal.


Hur är tillgängligheten i lokalerna på FaR-mottagningarna?

Information om tillgänglighet och länkar till mer specifik information gällande FaR-mottagningen på Lunbybadet hittar du här:

Hitta FaR-mottagning - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)