Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Barn mår bra av att röra på sig! Låt barns rörelseglädje utvecklas till goda, aktiva vanor. Förskolan kan göra mycket för att främja fysisk aktivitet. Här hittar du inspiration, fördjupning och hur ni kan få stöd att bli en förskola i rörelse.
Rörelse är redan en integrerad del av förskoledagen med lek och utevistelse och med Lpfö18 sätts kanske ännu mer fokus på fysisk aktivitet.
För att öka mängden daglig rörelse kan förskoleverksamheten se till att:
ett metodiskt arbete sker med beteendeförändring för att stimulera barnens fysiska aktivitetsgrad
pedagoger agerar som hälsofrämjande förebilder under utevistelsen
regelbundet följa upp det hälsofrämjande arbetet.
Genom att jobba med schemaläggning av rörelse och utformning av både inne- och utemiljö kan vi öka mängden fysisk aktivitet hos barnen. Därigenom nås positiva effekter på hälsa, motorik, psykosocial utveckling och fysisk självkänsla, bland mycket annat.
Västra Götalandsregionen har foldrar för barn och föräldrar om hälsa och fysisk aktivitet: Idefics är foldrar om olika hälsobudskap finns på olika språk och kan beställas från adress- och distributionscentrum.
Finns er förskola i Göteborg? Har ni en ambition om att öka mängden daglig rörelse? Vi kan vi stötta er i att bli en förskola i rörelse! Vi fungerar som bollplank och erbjuder bland annat föreläsningar och workshops. Vårt stöd är kostnadsfritt.
Vänligen anmäl ert intresse på far-teamet@vgregion.se så kontaktar vi er - tillsammans kommer vi fram till ett upplägg som passar er!
Då 85 procent av alla barn går i förskolan en stor del av dagen kan förskolan göra betydande insatser för att öka mängden rörelse och sprida rörelseglädje! Lpfö18 säger att barnen ska "få förutsättningar att utveckla en allsidig rörelseförmåga genom att ges möjlighet att delta i fysiska aktiviteter". Utbildningen ska ge barnen möjlighet att uppleva rörelseglädje och därigenom utveckla sitt intresse för att vara fysiskt aktiva."
De svenska rekommendationerna om fysisk aktivitet säger att daglig fysisk aktivitet hos barn 0–5 år ska uppmuntras och underlättas. Detta kan ske genom att erbjuda intressanta och motoriskt utmanande, lustfyllda och säkra miljöer och för åldern anpassad social interaktion.
att man hos små barn, 0-5 år ser ett "positivt samband mellan ”hög fysisk aktivitetsgrad/ökad fysisk aktivitet” och gynnsam grovmotorisk utveckling, skeletthälsa, kroppssammansättning, psykosocial utveckling (självkänsla, interaktion med andra barn, frånvaro av aggressivitet och kognition) samt en gynnsam profil när det gäller indikatorer för framtida hjärt-kärlsjukdom/metabol sjukdom."
att barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har ännu mer att vinna på mer rörelse.
att levnadsvanor under uppväxten har betydelse för hur folkhälsosjukdomar manifesteras i vuxen ålder.
Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin har publicerat rapporter om förutsättningar och policies för att främja fysisk aktivitet i förskolan: