Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Alkoholvanor för en god hälsa

Alkohol är en av de främsta riskfaktorer för sjukdom och tidig död som går att förebygga. Konsumtion av alkohol kan dessutom orsaka skador och sociala problem för både den som dricker och för andra. Tillsammans leder medicinska och sociala skador som orsakas av alkohol till stora kostnader för både individen och samhället.

Hur mycket alkohol man kan dricka utan att det påverkar din hälsa negativt kan vara svårt att veta. Risken är större att bli beroende av alkohol eller drabbas av sjukdom ju mer man dricker. Alkohol påverkar hela kroppen och kan orsaka flertalet sjukdomar. Det finns ingen tydlig gräns när alkoholkonsumtionen är helt riskfri. Vid operation rekommenderas alkoholuppehåll och tar man läkemedel/har en sjukdom bör man rådgöra med läkare om riskerna.

Tre av fyra som har utvecklat ett riskbruk av alkohol lyckas att sluta dricka på egen hand. Oavsett om man önskar sluta med alkohol helt eller minska din konsumtion kan stödet från en hälsocoach göra att resan känns lättare. På Hälsocoach online arbetar vi med att hjälpa dig bli mer medveten om dina alkoholvanor och stöttar dig med verktyg och målsättning.

Till första besöket får man börja reflektera om sin alkoholkonsumtion och under coachningsperioden kan det vara nyttigt att fördjupa sig mer om sina alkoholvanor och genomföra en alkoholkalender. Klienten bestämmer ett önskat läge som man tillsammans med coachen jobbar mot genom delmål under ett antal månader.

OBS! Avstå helt från alkohol vid graviditet, unga under 20 år och i trafiken.

Länk till 1177.se och kapitel om alkoholens påverkan på kroppen:

Riskbrukskonsumtion

Riskbrukskonsumtion inom alkoholvanor

Detta behöver du för att boka din hälsocoach

  • Dator, mobil eller surfplatta med tillgång till kamera
  • Internet med bra uppkoppling
  • En lugn avskild plats där du inte riskerar att bli störd av någon eller något
  • Hörlurar rekommenderas för bra ljud under mötet
  • BankID för identifikation
Ett videomöte fungerar precis som ett vanligt besök eller möte, med skillnaden att du inte behöver åka till mottagningen för att träffa din hälsocoach utan kan göra det via din dator, mobil eller surfplatta.
Bild om steg för att boka en tid på Hälsocoach online

Ladda ner appen Mitt vårdmöte och välj mottagningen Hälsocoach online. För att boka in en tid hos en hälsocoach väljer du din besöksorsak och sedan en tid som passar dig. När du har fyllt i formuläret behöver du bekräfta din bokning med ditt BankID.

Länk till instruktionsfilm för att boka din hälsocoach


Senast uppdaterad: 2023-03-23 10:23