Matkassen - bra mat för dig och familjen
Här hittar du recept på snabblagade och näringsrika rätter som är bra för hälsa, miljö och plånbok. Recepten är framtagna för att passa hela familjen, oavsett ålder.
På webbplatsen finns färdiga veckomenyer med inköpslistor samt recepttips på bland annat mellanmål, barnmat och vegetarisk mat. Scrolla ner och låt dig inspireras till bra vardagsmat!
Gott och enkelt med mycket grönsaker och fisk. Säkra D-vitaminintaget med fisk och berikade matfetter.
Den här veckan har en bra mix av rotfrukter, fisk och skaldjur, kyckling och kött. Räkor, musslor och kräftstjärtar är riktigt bra källor till jod och selen.
Fiskbåtar, gratäng eller frasigt täcke - hitta familjens favorit! Feta fiskar som lax, makrill och sill, är rika på omega-3-fett som främjar hälsa i hjärta och kärl och är viktiga för hjärnans utveckling och funktion.
Wokgrönsaker i köttfärsen och rotsaker i soppan maxar innehållet av vitaminer, mineraler och fiber i din måltid. Här hittar du också hemgjorda fiskpinnar.
Att äta järnrikt är viktigt för både barn och vuxna. Järn från kött är lätt för kroppen att ta upp. Bönor, broccoli och ärter som i snabblagad grön ärtsoppa innehåller också järn.
Goda recept att förgylla vardagen med. Passar utmärkt för familjen som uppskattar moderna klassiker på matbordet.
Snabbare än snabbmat! Att snabbt få till en bra måltid bygger på lättlagade recept och ett litet lager hemma av baslivsmedel som används ofta. Några burkar makrill i tomatsås tillsammans med lök, krossade tomater och pasta blir på några minuter en fullgod måltid.
Fisken, kycklingen, köttfärsen – smaksätt veckans husman med kokosflingor, mangosalsa och tacokrydda. Kryddor som chilipulver, spiskummin och oregano till egen tacomix finns kanske redan i kryddhyllan.
Låt det gröna ta plats! Gör en grönsaksbädd, stek en råraka och fyll en paprika!
Följ Matkassen på Facebook för fler tips.
Både fest och vardag kan få inspireras av årstid och högtider. Här hittar du några enkla recept.
Enkla och goda recept till påskbordet.
Blir det smörgås till lunch eller middag? Med ett matigt pålägg, grönsaks-snacks och en frukt som avslutning får du och familjen en bra huvudmåltid! Välj bland flera påläggsförslag här.
Frukost, en av dagens viktiga måltider. Ge dig och familjen en bra start på dagen. Här hittar ni lite tips.
Ett mellanmål är en liten måltid som hjälper dig och ditt barn att hålla er pigga mellan de större måltiderna. Ett bra mellanmål bidrar även med vitaminer och mineraler.
En bra matsäck kan vara ett fullgott alternativ till en vanlig lunch, middag eller mellanmål och smakar gott ute i det fria. Förbered hemma så blir det enkelt ute!
Dags för kalas? Lek med maten och laga pizzabullar, fruktpinnar och stjärnvatten!
Laga lunch eller middag på några minuter. Att komplettera med grönt och avsluta med frukt ger god mättnad och finfin näring.
De här receptförslagen är tänkta för er som vill ha mer vegetariska inslag i familjens mat eller redan äter helt eller delvis vegetariskt. Att äta mer grönt är bra både för vår miljö och hälsa.
Att ofta äta grönsaker, rotfrukter, frukt och bär främjar hälsan hos både barn och vuxna. Att äta grönt tillsammans med andra, kan öka nyfikenheten hos barn att testa nya sorter.
Fisk är
bra både för kroppen och knoppen! Fisk innehåller nyttiga omega-3 fetter, selen,
D-vitamin och jod. Det är därför bra att äta det 2-3 gånger per
vecka.
Att laga egen barnmat är enkelt! Här hittar du recept på potatis- och grönsakspuréer. Perfekt som smakportioner!
Recept på hemlagade kött- och fiskpuréer som bidrar med viktiga näringsämnen som tex. protein, järn och omega-3.
Frukt- och bärpuréer passar bra till efterrätt, mellanmål och till gröten. Här finns tips och recept på hemlagade puréer.
Blandade barnmatsrecept för små barn, till exempel äggrätter, frikadeller och sås till bebisar.
Gröt ger god mättnadskänsla och är bra som frukost och kvällsmål, både för stora och små. Här finns recept på grötar och hur man kan järnberika barngröt på egen hand.
Webbsidan är utvecklad av Julia Backlund, dietist Centrala Barnhälsovården och Tina Dahlberg, dietist Mödrahälsovården i Borås, och bygger på Familjecentralens matkasse, ett koncept med färdiga veckomenyer och inköpslistor som tagits fram i samarbete med Familjecentralen Sjöbo i Borås.
Hälso- och hållbarhetsperspektiv
Matkassen har tagits fram utifrån ett hälso- och hållbarhetsperspektiv baserat på nordiska näringsrekommendationer. För att främja god hälsa rekommenderas att äta större andel grönsaker, baljväxter, fisk och att begränsa intaget av charkuterier, rött kött, salt och socker samt välja bra fettkvalitet. Att äta enligt rekommendationerna ger goda förutsättningar att tillgodose behovet av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen i olika skeden av livet. Inom forskningen finns också en bred samsyn om att hälsosamma matvanor till stor del kan förebygga sjukdomar som svår övervikt, diabetes typ 2, sjukdomar i hjärta och kärl samt vissa av de vanligaste cancerformerna.
Senast uppdaterad: 2021-02-24 08:46