Hemlagade järnberikade grötar
Berikning per portion
- 2 tsk (4-5 gram) smulat Tunnpaltbröd eller Järnrikebröd (tre skivor räcker till fyra portioner)
- 1 tsk rapsolja
eller
- 3 st torkade aprikoser (mixade eller finhackade)
- 1 tsk rapsolja
Mixa eller mortla brödet eller aprikoserna och blanda ner tillsammans med oljan i valfritt recept.
Havregrynsgröt
- 1 dl mixade havregryn
- 2,5 dl vatten
Koka upp vatten och havregryn. Låt koka 2-3 minuter under omrörning. Går utmärkt att göra i mikron.
Polentagröt
- 1 msk polentagryn
- 2 dl vatten eller mjölk
Vispa ner grynen i kokande vatten. Låt koka cirka 5-8 minuter under omrörning.
Rågmjölsgröt
- ½ dl grovt rågmjöl
- 2 dl vatten
Koka upp vattnet. Tag av kastrullen från värmen och vispa ner mjölet. Koka på svag värme under omrörning i cirka 10 minuter. Kan även smaksättas med russin eller annan torkad frukt.
Blanda vatten/mjölk och Maizena i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka någon minut.
Bovete/hirsgröt
- ½ dl hel hirs- eller bovetegryn
- 1½ dl vatten
Bryn grynen i olja cirka 5 min under omrörning. Tillsätt vattnet och låt koka i 10 min. Låt stå för att svälla i cirka 30 minuter före serveringen.
Med hirsflingor eller boveteflingor kan man koka gröten på kortare tid.
Mannagrynsgröt
- ¼ dl mannagryn
- 2 dl mjölk
Värm mjölken. Rör ner mannagrynen. Låt småkoka under omrörning några minuter.