Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Julsmaker

Både fest och vardag kan få inspireras av årstid och högtider. Här hittar du några enkla recept.

Havrerisgrynsgröt

4 portioner

2 dl havreris
Stor gryta vatten att koka havreriset i
½ tsk salt
6 dl mjölk
½ tsk vaniljsocker
1 kanelstång

Så här gör du:
Skölj havreriset i kallt vatten tills vattnet inte längre är grumligt. Låt havreriset småkoka i 10 minuter i rikligt med vatten och saltet. Häll av riset i en trådsil eller durkslag och spola med kallt vatten.

Häll riset i en kastrull, gärna tjockbottnad, tillsammans med mjölk, vaniljsocker och en kanelstång.

Låt koka upp under omrörning och sedan sjuda på svag värme med locket på i ungefär 60 minuter. Rör försiktigt i gröten då och då.

Om du önskar lösare gröt kan den spädas med mer mjölk. Servera med kanel och mjölk.

Saffranspudding

4-6 port
3 dl havrerisgrynsgr
0,5-1 dl grädde
2 ägg
0,5-1 dl hackad mandel
1-2 msk socker
1 pkt saffran (kan bytas ut mot 0,5-1 krm finriven bittermandel eller rivet skal av 0,5-1 st citron)

Till servering:
Apelsin eller bär och vispad grädde alternativt kvarg

Blanda alla ingredienser och häll i en smord, mellanstor ugnsfast form. Grädda ca 20 minuter i 200° i mitten av ugnen. Servera gärna med apelsin i bitar eller bär och en klick grädde eller kvarg.

Pepparkaksmüsli

1 dl vatten
2 msk rapsolja
2 msk flytande honung (eller sirap) OBS! Undvik honung till barn under 1 år
2,5 dl havregryn
2,5 dl rågflingor
1 dl pumpafrö eller solrosfrö*
0,75 dl linfrö eller vetekli
Eventuellt ½-1 dl hackad mandel eller nötter*
1 msk pepparkakskrydda
1-2 dl torkad frukt i bitar, t ex aprikos, russin, katrinplommon, äpple
 
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vatten, olja och honung i en bunke. Blanda ner alla de torra ingredienserna utom den torkade frukten. Bred ut blandningen i en långpanna. Ställ in i ugnen och rosta 10-15 minuter. Rör runt några gånger under tiden. Låt svalna, blanda sen i den torkade frukten.
 
* Undvik hela eller stora bitar av nötter och större frön till barn under 2 år så att de inte sätter i halsen.

Juliga grönsaker & sallader

Rödbetssallad

  • 4-6 inlagda rödbetor (ge ej till barn under 1 år)
  • 1 syrligt äpple
  • 1 liten gul/röd lök
  • 1 ättiksgurka
  • 1 dl kesella
  • 1-2 msk rödbetsspad (ge ej till barn under 1 år)
  • salt och peppar

Gör så här: Riv eller hacka rödbetorna. Hacka lök och äpple. Hacka eller strimla gurkan. Blanda kesellan med rödbetsspad, salt och peppar. Häll över kesellasåsen och blanda försiktigt.

Grönkåls-mums

Finstrimla grönkål* och krama den med olivolja. Hacka apelsin i bitar strö över grönkålen. Smaksätt med lite salt och grovkornig senap. 

* Ge ej gröna blad till barn under 1 år.

Julens råkostsallad

Ingredienser:

  • 1/2 kg vitkål 
  • 1/2 kg rödkål 
  • 1-2 apelsiner
  • Ev lite russin
  • 3 msk oliv- eller rapsolja
  • 1½ msk vitvinsvinäger
  • ½ tsk salt
  • ½-1 msk socker
  • Svartpeppar
  • ½-1 tsk kanel

Gör så här: Blanda ingredienserna till dressingen. Riv kålen. Skala och tärna apelsinen Häll dressingen över salladen och blanda. Förvara i tättslutande burk i kylskåp. Ställ fram så mycket som du tror går åt vid måltiderna, så håller sig resterande del av salladen ca en veckan i kylskåpet.

Julsallad, 8 portioner

Sallad:

  • 2 syrliga äpplen
  • 4 kokta rödbetor (ca 100 g/st)* 
  • 50 g blandad sallad (ruccola, mangold*) 
  • 100 g ädelost
  • 1 dl valnötter* 

Dressing: 

  • 1,5 dl lingon
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk honung* 
  • Salt och svartpeppar

Gör så här: 1. Börja med dressingen. Mixa lingonen med stavmixer men spara några hela till dekoration. Droppa i oljan. Tillsätt honung och smaka av med salt och peppar.

2. Skala och skär rödbetorna i klyftor och skär äpplena i mindre bitar. Blanda med salladsbladen och lägg upp på ett fat. Slå över dressingen. Smula över ädelost och valnötter. Dekorera med lingon.

* Ge ej honung, rödbeta eller gröna blad till barn under 1 år. Undvik hela eller stora bitar av nötter och större frön till barn under 2 år så att de inte sätter i halsen.

Apelsinmarinerade morötter, 4-6 portioner

Ingredienser:

  • 4-5 morötter

Marinad:

  • Saften från 1 apelsin
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • ½ dl olivolja
  • ¼ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl hackad bladpersilja  

Gör så här: Skala och skiva morötterna tunt i slantar. Koka dem nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Blanda samman ingredienserna till marinaden. Häll marinaden över de varma morötterna och låt dem svalna.

Grönkålschips

Ingredienser:

  • Lagom mängd grönkål
  • 2-3 msk raps- eller olivolja
  • Lite salt
  • Ev smaksättning; chiliflakes, sesamfrön, svartpeppar, parmesanost, rivet citronskal eller annat som du tycker om.

Gör så här: Värm ugnen till 150 grader. Repa bladen från den tjocka bladnerven och dela i lagom munsbitar. Lägg grönkålen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan och strö över salt och ev smaksättning.  Vänd runt bladen och krama dem lätt så att oljan kommer åt överallt. Fördela bladen jämnt över plåten. Rosta grönkålen mitt i ugnen i 15-20 minuter så att de blir knapriga och krispiga. Passa noga så att det inte blir brända. Rör ev om ett par gånger under tiden. Njut som tilltugg eller som tillbehör på julbordet.

Lådor & gratänger

Janssons frestelse

6 port

1 gul lök
1 msk margarin
8-10 potatisar, ca ¾ kg
1 burk ansjovisfiléer, ca 100 g
3 dl kokt mjölk 3% eller 1,5 dl mjölk 3% + 1,5 dl matlagningsgrädde
1 msk ströbröd

Skala och skär löken i tunn skivor. Skala potatisen och strimla den fint. Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, lök och ansjovis, avsluta med potatis. Droppa över lite av ansjovisspadet, häll över mjölken eller gräddmjölken. Strö över ströbrödet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, 45-50 minuter.

 

Potatisgratäng

6 port

8-10 potatisar, ca ¾ kg
1 stor gul lök
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 dl mjölk 3% eller 2 ½ dl matlagningsgrädde

Skala och skiva potatis och lök.

Gratäng med mjölk: Koka potatisen och löken i mjölken på svag värme i 10 minuter. Häll över i en ugnsfast form tillsammans med kryddorna. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.

Gratäng med matlagningsgrädde: Koka potatisen och löken i vatten i 5 minuter. Häll av vattnet. Lägg lök, potatis och kryddor i en ugnsfast form. Häll över matlagningsgrädden. Grädda i 200 grader, 40-50 minuter.

Julgott

Pepparkaksbollar med en touch av citrus

  • 15 dadlar
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl kokos
  • 1-2 msk pepparkakskrydda
  • 1/2 citron – saft och rivet skal  (kan bytas mot apelsin)
  • 2 msk rapsolja
  • 1-2 msk vatten
Gör så här: kärna ur dadlarna. Mixa sedan samman alla ingredienserna till en slät kladdig massa. Känns smeten för torr, kan lite mer vatten tillsättas. Forma till små bollar. Garnera genom att vända bollarna i kokos, mandelflarn eller hackade nötter. Förvara i kyl eller frys. Perfekt som mellanmål och som fika i adventstider.
 

Matkassens Rocky road

  • 200 g mörk choklad 60–80 %
  • 2 msk osötat jordnötssmör (eller annat nötsmör) 
  • 1/2 tsk vaniljpulver 
  • 1 dl hackade mandlar och nötter efter smak* 
  • 1 dl pumpa- och/eller solroskärnor*
  • 2 dl poppade popcorn*
  • 1 dl torkade tranbär eller russin

Gör så här: Smält chokladen i ett vattenbad. Tillsätt alla övriga ingredienser. Rör om väl. Klä en mindre form med bakplåtspapper och ha i chokladsmeten. Låt stelna helt. Skär i små bitar. 

* Undvik hela eller stora bitar av nötter, större frön och popcorn till barn under 2 år så att de inte sätter i halsen.


Senast uppdaterad: 2020-12-11 14:19