Julsmaker
Både fest och vardag kan få inspireras av årstid och högtider. Här hittar du några enkla recept.
Tomtegröt på havreris
4 portioner
2 dl havreris
Stor gryta vatten att koka havreriset i
½ tsk salt
6 dl mjölk
½ tsk vaniljsocker
1 kanelstång
Så här gör du:
Skölj havreriset i kallt vatten tills vattnet inte längre är grumligt. Låt havreriset småkoka i 10 minuter i rikligt med vatten och salt. Häll av riset i en trådsil eller durkslag och spola med kallt vatten.
Häll riset i en kastrull, gärna tjockbottnad, tillsammans med mjölk, vaniljsocker och en kanelstång.
Låt koka upp under omrörning och sedan sjuda på svag värme med locket på i ungefär 60 minuter. Rör försiktigt i gröten då och då.
Om du önskar lösare gröt kan den spädas med mer mjölk. Servera med kanel och mjölk.
Saffranspudding
4-6 portioner
3 dl havrerisgrynsgröt
0,5-1 dl grädde
2 ägg
0,5-1 dl hackad mandel
1-2 msk socker
1 paket saffran (kan bytas ut mot 0,5-1 kryddmått finriven bittermandel eller rivet skal av 0,5-1 st citron)
Till servering:
Apelsin eller bär och vispad grädde alternativt kvarg.
Blanda alla ingredienser och häll i en smord, mellanstor ugnsfast form. Grädda cirka 20 minuter i 200° i mitten av ugnen. Servera gärna med apelsin i bitar eller bär och en klick grädde eller kvarg.
Pepparkaksmüsli
1 dl vatten2 msk rapsolja
2 msk flytande honung (eller sirap) OBS! Undvik honung till barn under 1 år
2,5 dl havregryn
2,5 dl rågflingor
1 dl pumpafrö eller solrosfrö*
0,75 dl linfrö eller vetekli
Eventuellt ½-1 dl hackad mandel eller nötter*
1 msk pepparkakskrydda
1-2 dl torkad frukt i bitar, till exempel aprikos, russin, katrinplommon, äpple
Juliga grönsaker & sallader
Rödbetssallad
- 4-6 inlagda rödbetor (ge ej till barn under 1 år)
- 1 syrligt äpple
- 1 liten gul/röd lök
- 1 ättiksgurka
- 1 dl kesella
- 1-2 msk rödbetsspad (ge ej till barn under 1 år)
- salt och peppar
Gör så här: Riv eller hacka rödbetorna. Hacka lök och äpple. Hacka eller strimla gurkan. Blanda kesellan med rödbetsspad, salt och peppar. Häll över kesellasåsen och blanda försiktigt.
Grönkåls-mums
Finstrimla grönkål* och krama den med olivolja. Hacka apelsin i bitar och strö över grönkålen. Smaksätt med lite salt och grovkornig senap.
* Ge ej gröna blad till barn under 1 år.
Julens råkostsallad
Ingredienser:
- 1/2 kg vitkål
- 1/2 kg rödkål
- 1-2 apelsiner
- Ev lite russin
- 3 msk oliv- eller rapsolja
- 1½ msk vitvinsvinäger
- ½ tsk salt
- ½-1 msk socker
- Svartpeppar
- ½-1 tsk kanel
Gör så här: Blanda ingredienserna till dressingen. Riv kålen. Skala och tärna apelsinen Häll dressingen över salladen och blanda. Förvara i tättslutande burk i kylskåp. Ställ fram så mycket som du tror går åt vid måltiderna, så håller sig resterande del av salladen cirka en vecka i kylskåpet.
Julsallad, 8 portioner
Sallad:
- 2 syrliga äpplen
- 4 kokta rödbetor (cirka 100 g/st)*
- 50 g blandad sallad (ruccola, mangold*)
- 100 g ädelost
- 1 dl valnötter*
Dressing:
- 1,5 dl lingon
- 2 msk olivolja
- 2 tsk honung*
- Salt och svartpeppar
Gör så här: 1. Börja med dressingen. Mixa lingonen med stavmixer, men spara några hela till dekoration. Droppa i oljan. Tillsätt honung och smaka av med salt och peppar.
2. Skala och skär rödbetorna i klyftor och skär äpplena i mindre bitar. Blanda med salladsbladen och lägg upp på ett fat. Slå över dressingen. Smula över ädelost och valnötter. Dekorera med lingon.
* Ge ej honung, rödbeta eller gröna blad till barn under 1 år. Undvik hela eller stora bitar av nötter och större frön till barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.
Apelsinmarinerade morötter, 4-6 portioner
Ingredienser:
- 4-5 morötter
Marinad:
- Saften från 1 apelsin
- 1 msk äppelcidervinäger
- ½ dl olivolja
- ¼ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 dl hackad bladpersilja
Gör så här: Skala och skiva morötterna tunt i slantar. Koka dem nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Blanda samman ingredienserna till marinaden. Häll marinaden över de varma morötterna och låt dem svalna.
Grönkålschips
Ingredienser:
- Lagom mängd grönkål
- 2-3 msk raps- eller olivolja
- Lite salt
- Ev smaksättning; chiliflakes, sesamfrön, svartpeppar, parmesanost, rivet citronskal eller annat som du tycker om.
Gör så här: Värm ugnen till 150 grader. Repa bladen från den tjocka bladnerven och dela i lagom munsbitar. Lägg grönkålen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan och strö över salt och ev smaksättning. Vänd runt bladen och krama dem lätt så att oljan kommer åt överallt. Fördela bladen jämnt över plåten. Rosta grönkålen mitt i ugnen i 15-20 minuter så att de blir knapriga och krispiga. Passa noga så att det inte blir brända. Rör ev om ett par gånger under tiden. Njut som tilltugg eller som tillbehör på julbordet.
Lådor & gratänger
Janssons frestelse
6 portioner
1 gul lök
1 msk margarin
8-10 potatisar, cirka ¾ kg
1 burk ansjovisfiléer, cirka 100 g
3 dl kokt mjölk 3% eller 1,5 dl mjölk 3% + 1,5 dl matlagningsgrädde
1 msk ströbröd
Skala och skär löken i tunn skivor. Skala potatisen och strimla den fint. Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, lök och ansjovis, avsluta med potatis. Droppa över lite av ansjovisspadet, häll över mjölken eller gräddmjölken. Strö över ströbrödet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, 45-50 minuter.
Potatisgratäng
6 portioner
8-10 potatisar, cirka ¾ kg
1 stor gul lök
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 dl mjölk 3% eller 2 ½ dl matlagningsgrädde
Skala och skiva potatis och lök.
Gratäng med mjölk: Koka potatisen och löken i mjölken på svag värme i 10 minuter. Häll över i en ugnsfast form tillsammans med kryddorna. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter.
Gratäng med matlagningsgrädde: Koka potatisen och löken i vatten i 5 minuter. Häll av vattnet. Lägg lök, potatis och kryddor i en ugnsfast form. Häll över matlagningsgrädden. Grädda i 200 grader, 40-50 minuter.
Julgott
Pepparkaksbollar med en touch av citrus
- 15 dadlar
- 3 dl havregryn
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl kokos
- 1-2 msk pepparkakskrydda
- 1/2 citron – saft och rivet skal (kan bytas mot apelsin)
- 2 msk rapsolja
- 1-2 msk vatten
Matkassens Rocky road
- 200 g mörk choklad 60–80 %
- 2 msk osötat jordnötssmör (eller annat nötsmör)
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 dl hackade mandlar och nötter efter smak*
- 1 dl pumpa- och/eller solroskärnor*
- 2 dl poppade popcorn*
- 1 dl torkade tranbär eller russin
Gör så här: Smält chokladen i ett vattenbad. Tillsätt alla övriga ingredienser. Rör om väl. Klä en mindre form med bakplåtspapper och ha i chokladsmeten. Låt stelna helt. Skär i små bitar.
* Undvik hela eller stora bitar av nötter, större frön och popcorn till barn under 2 år så att de inte sätter i halsen.