Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sommarfavoriter

Potatisallader

Potatis- och bönsallad med mangobalsamvinäger

4 portioner

Potatis- och bönsallad:

  • 6-8 kokta (färsk) potatisar. i bitar eller skivor 
  • 1 förp små svarta färdigkokta bönor, sköljda och avrunna 
  • 8 rädisor, tunt skivade eller sparris, stekt och delad i bitar 
  • 1 liten rödlök, skivad eller hackad ½ dl bladpersilja, hackad  
  • Peppar, salt 

 Vinägrett: 

  • ½ dl mangobalsamvinäger 
  • ½ dl olivolja eller rapsolja 
  • ½ tsk salt 

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till potatis- och bönsalladen. Blanda vinägretten och häll över salladen. Blanda och smaksätt ev med salt och peppar.

Fransk potatissallad

4 portioner

Potatissallad: 

  • 800 g potatis 
  • 1 rödlök 
  • 65 g ruccola 
  • 200 g körsbärstomater (eller 2-3 vanliga tomater) 
  • 1-2 msk kapris 
  • 75 g fetaost (halv förpackning) 

Dressing: 

  • 3 msk raps-eller olivolja 
  • 1-2 msk vinäger 
  • 1 msk vatten
  • 1-2 tsk dijon senap (vanlig senap går också bra) 
  • ½ tsk salt 
  • 1 krm svartpeppar 

Gör så här: Skala (om färskpotatis används, räcker det att potatisen skrubbas noggrant) och koka potatisen mjuk Blanda ihop dressingen. Skär potatis, rödlök och tomat i bitar. Blanda tillsammans med kapris och fetaost. Häll över dressingen och blanda försiktigt. Servera med tillbehör som grillat kött eller fisk eller rökt lax alternativt som ensamrätt. Salladen kan serveras ljummen eller kall. 

Ingredienserna i salladen kan varieras efter tyckte och smak. Om salladen äts som ensamrätt kan kokta och avsvalnade, svarta belugalinser blandas ner i salladen.

Citronmarinerad potatissallad

Ca 4 port

  • 600-800 g potatis (ca 8 medelstora)
  • 1 citron
  • 1 msk flytande honung (ge ej till barn under 1 år)
  • 1,5 msk rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • Citronpeppar
  • 1 palsternacka
  • 1 bit purjolök, ca 10 cm
  • 1 knippe rädisor, ca 10 st

Skala och koka potatisen, ca 15-20 min. Låt svalna i 5 minuter. Pressa under tiden citronen (grillad* eller färsk). Blanda citronsaften med rapsolja, honung, salt och citronpeppar.

Skiva den kokta potatisen till önskad storlek. Häll citrondressingen över potatisen och blanda om. Låt salladen stå och dra ca 15 minuter.

Skala palsternackan. Fortsätt skala och gör lockar av palsternackan. Skölj och skär en bit purjolök i stavar. Hetta upp rapsolja i en panna. Fräs purjolök och palsternacka på medelhög värme i ca 5 minuter.

Lägg upp salladen och toppa med skivade rädisor, fräst purjolök och palsternacka.

*Ett tips för att få en något sötare, rundare citronsmak på salladen är att dela citronen på hälften och grilla citronhalvorna i ugnen i 200°C i ca 10 minuter. Låt citronen sedan svalna innan du pressar ur saften.

 Krämig potatissallad

4 portioner  

  •  750 g kokt kall potatis (8-10 st medelstora)  
  • 1 dl hackad purjolök eller gräslök  
  • 1 dl gröna ärtor, förkokta  

Dressing:  

  • 0,75 dl majonnäs  
  • 1 dl gräddfil  
  • 1 tsk salt  
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar  
  • ½ äpple, fintärnat  
  • ½ tsk balsamvinäger  
     

Gör så här: Skala och skär potatisen i skivor eller tärningar. Varva dem med gröna ärtor och lök i en skål.  
 
Blanda ihop äpple med balsamvinäger så att äppelbitarna tar in balsam i sig. Tillsätt svart peppar, salt, gräddfil och majonnäs. Häll såsen över salladen och blanda alla ingredienser till en potatissallad.  
 

Sallader & bowls

Fruktig rostbiffsallad

4 portioner

  • 300 g rostbiff i tunna skivor
  • 1 mogen mango eller fryst tärnad mango (går även bra med nektariner eller söt melon)
  • 3 kiwi
  • 2 sorters krispig sallad
  • Jordnötter eller andra salta nötter alternativt rostade pumpakärnor*

Dressing

  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 msk röd vinbärsgelé
  • 3 msk olja

Gör så här: Skala mangon med vass kniv eller potatisskalare. Skär fruktköttet i klyftor in mot kärnan eller tina fryst mango. Skala och skiva kiwifrukterna.

Dressing: Vispa ihop vinäger, salt, paprikapulver och gelé. Vispa sedan i oljan.

Lägg upp alla ingredienser på ett stort serveringsfat. Dressingen kan serveras i en separat skål. Servera gärna med ett gott bröd.

Undvik hela eller stora bitar av nötter och större frön till barn under 2 år så att de inte sätter i halsen.

Sommarbowls

Bowls är trendigt och gott, dessutom superenkelt att göra själv. Bowls kännetecknas av att maten serveras i en skål (bowl), är färggrann och där varje ingrediens serveras var för sig i skålen. Bowl går att variera mycket och det är egentligen bara fantasin som sätter stopp. Rätten är snabblagad och på bara några minuter får man ihop en mättande och näringsrik måltid. Bowls brukar även passa barn bra, eftersom de ofta föredrar att inte ha maten ihopblandad mat, utan vill kunna äta en sak i taget. Låt gärna barn få vara med och göra sin egen bowl. 

En bowl kan i princip bestå av vad som helst. En bra grund är från de 4 grupperna nedan:

  1. Färggranna & olika grönsaker – t ex sojabönor, mango, rivna morötter, strimlad vitkål, rödkål, broccoli, gröna ärtor, avokado, tomat, blomkål, hari covert, paprika, gurka, majs, färsk spenat, ruccola, salladslök, picklad rödlök, picklad rödkål, koriander, jordgubbar
  2. Mättande kolhydrater – t ex kokt havreris, matvete, bulgur, kokt kall potatis, nudlar, quiona , ris (vitt, rött eller svart)
  3. En proteinkälla av bra kvalité – t ex lax, tonfisk, ägg, kyckling, kikärtor, linser, hummus, röror som ärthummus, hummus, röbetshummus, tonfiskröra, bönröra, linsröra
  4. Topping:
    -  Nötter - tex hackade jordnötter, cashewnötter 
    -  Fröer - t ex rostade pumpafrön, sesamfrön eller solrosfrön 
    -  Sås - t ex sirrachisås, sirrachimajo, sweet chilisås 
    -  Picklade grönsaker - tex morot, rödlök eller rödkål

Gör så här: Koka matkorn, nudlar, ris eller annan kolhydratkälla och låt svalna (eller ta kylskåpsrester). Förbered proteinkällan. Skär grönsaker och frukt i bitar. Fördela alla ingredienser snyggt i en skål eller djup tallrik. Toppa med valfri topping. Kika gärna efter inspiration till din bowl på internet.

Matig sallad

Blanda en god sallad från de tre grupperna nedan. Perfekt sommar och picknickmat, som går att variera mycket! Perfekt sätt att ta tillvara på eventuella rester. Toppa gärna salladen med frön och/eller nötter.

  1. Pasta, ris, kokt potatis, bulgur, havreris, matvete eller nudlar
  2. Bitar av grillad kyckling, ägg, tonfisk, lax, köttbullar, bönor, kikärtor, nyckelhålsmärkt korv eller skinka
  3. Bitar av morot*, lök, tomat, majs, gurka, broccoli, gröna ärtor eller andra andra grönsaker

Salladsdressing: blanda ihop gräddfil och/eller fill med chilisås, salt och peppar.
Förslag på andra såser eller röror hittar ni längre ner på denna sidan. Det finns även många bra dressingar att köpa, välj gärna en oljebaserad dressing.

*Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.

Läskande melon- och fetaostsallad

  • 1/4-1/2 vattenmelon
  • 1/2-1 förpackning fetaost (75-150 g) 
  • I påse (eller ca 65 g) ruccola
  • 1-2 msk oliv- eller rapsolja
  • Eventuellt rostade pumpa- eller solsrosfrön.

Gör så här: Dela melonen i bitar. Blanda melon och ruccola på på ett stort fat eller i en skål. Dela fetosten i bitar och lägg över melonsalladen. Ringla över lite olja och smaksätt ev med lite peppar. Toppa gärna med pumpa- eller solrsosfrön.

 

På grillen

Grillad potatis med tapenade eller pesto

4 portioner

  • Ca 900 g kokt färskpotatis (perfekt rätt för överblivna potatis) 
  • 1-2 msk tapenade eller pesto 
  • Grillkorg eller grillfolie 

Gör så här: Koka potatisen, om du inte redan har kokt överbliven potatis. Häll av kokvattnet. Blanda potatisen med tapendaden eller peston. Lägg potatisblandningen på grillfolie och vik ihop till ett paket. Lägg på grillen och tillaga tills potatisen är varm. Om du använder grillkorg, klicka över tapenad eller pesto mot slutet när potatisen inte behöver vändas mer. Låt bli varmt. 

Grönsaksspett

Färska grönsaker är goda att grilla, antingen ute på grillen eller i ugnen. Dessutom roligt för barn (och vuxna) att få göra sitt eget grönskasspett. Några förslag på härliga grönsaker att trä på spett:

  • Körsbärstomater
  • Paprika i bitar
  • Squash
  • Färsk lök
  • Broccoli
  • Majskolv i bita

Gör så här: Dela grönsakserna i lämpligt stora bitar. Körsbärstomaterna kan grillas hela. Trä på spett. Tips! Trä en sorts grönsaker på varje spett, så är blir de färdiggrillade samtidigt.Spetten är goda att servera till stekt eller grillad lax eller kyckling med bulgur, ris eller potatis.  

Grillade champignoner

4 port

  • 12 st champignoner

    Marinad, blanda ihop:
  • 2 msk mörk balsamvinäger
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • Vitpeppar, salt
  • 2 msk olja
  • Eventuellt bladpersilja

Borsta champignonerna rena från jord. Lägg dem hela i marinaden och låt dra ca 30 min. Grilla champignonerna på spett tills de fått fin färg.

Polentasnittar

Ca 4 port

  • 5 dl vatten
  • 1 buljongtäring (umami eller grönsaksbuljong)
  • 2 dl polenta (grovmalen majs)
  • 1-2 msk rapsolja eller olivolja
  • 1 soltorkad tomat
  • Färsk eller torkad timjan
  • Svartpeppar
  • Eventuellt 1 dl riven lagrad ost
  • ev ½ tsk salt

Gör så här: Klipp tomaten i små bitar. Riv eventuellt osten.

Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningen så att den får lösa upp sig. Sänk spisvärmen något. Vispa i polentagrynen och låt koka på svag värme i 6-7 minuter. Rör om ofta.

Ta grytan av spisen och rör ner olja, tomat, timjan, svartpeppar och eventuellt ost. Smaka av med salt om du inte har ost i.

Bred ut ett ca centimeter-tjockt lager i en form. Ställ i kylen 30-60 min och låt stelna. Skär polentan i mindre bitar.
På grillen: Pensla snittarna med lite olja och lägg på finmaskigt grillgaller eller i ett halster. Grilla tills snittarna fått färg.

I stekpannan: Hetta upp en stekpanna och häll därefter i oljan som får bli varm. Lägg i snittarna och stek tills de är gyllenbruna.

Servera med salladsblad, grillade tomater och rostade pumpafrön.

Fisk på grillen

Att grilla hel fisk är enkelt och är smidigt när man är många. Det lönar sig att vänta på bra glöd!

  • 1 hel, urtagen fisk
  • Lök i klyftor eller skivor
  • Citron i klyftor eller skivor
  • Färsk kvist av timjan eller annan ört
  • Salt och peppar
  • 10 tidningssidor

Gör så här: Klipp bort fenor. Smaksätt insidan av fisken med salt och peppar. Fyll fisken med citron, lök och kvistar av timjan. Blöt 10 tidningssidor (helsidor) som du virar in fisken i. Lägg fisken på grillgaller, cirka 5-7 centimeter över glöden och grilla fisken i 12 – 13 min på varje sida tills tidningspappret förkolnat. Skulle det mot all förmodan ta fyr i pappret så kan du stänka på lite vatten.

Vill du att fisken ska komma snabbare på bordet, använd färdiga filéer och grilla i ett fiskhalster.

Ät fisken som den är eller servera med en sås. Förslag på såser hittar du längre ned på denna sida.

Grillspett

4-6 portioner

  • 400 g lax, torsk, kyckling, kött, köttbullar eller korv
  • 3 paprikor, gärna blandade färger
  • 8 cocktailtomater
  • 2-3 majskolvar
  • 1-2 lökar, gul eller röd
  • Andra valfria grönsaker

Gör så här: Förbered grillen Dela ingredienserna i lämpligt stora bitar och fördela på blötlagda träspett eller grillspett. Pensla med olja eller eventuell marinad. Grilla spetten till köttet är genomstekt, snurra dem då och då.  Servera med färskpotatis och en god sallad eller t ex en pasta- eller bugursallad. Förslag på goda röror och såser att servera till hittar ni längre ner på denna sida.
Tänk på att kyckling och kött måste vara helt genomstekt (kan förstekas i stekpanna).

Såser & röror

Sommarsås

  • 5 dl jordgubbar
  • 1-2 st salladslökar (går bra med en bit purjolök eller gräslök)
  • 2 msk pressad citron
  • 1 msk vatten
  • 1 msk olja
  • 1 msk farinsocker
  • 2 msk hackad persilja
  • ½ tsk salt
  • ½ krm cayennepeppar
  • ½ krm svartpeppar

Gör så här: Dela jordgubbarna i mindre bitar. Strimla löken. Blanda alla ingredienser och låt såsen stå och dra minst 30 min. Servera till grillat kött eller lax.

Grön salladssås

Den här såsen har mycket smak och räcker till många och passar därför fint på buffébordet. Om man vill minska mängden olja kan man byta ut en del till vatten. Ansjovis och kapris ger sälta och gör att det inte behövs så mycket salt. En liten mängd socker fungerar också som smaksförstärkare i en sås. 

  • 1-3 dl färsk bladpersilja
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 3 msk dijonsenap
  • 5 sardeller i olja eller 1 msk kapris
  • 1-2 tsk socker
  • 4 tsk italiensk salladskrydda
  • 1/4 dl vitvinsvinäger
  • 2 äggulor
  • 6-7 dl matolja
  • 1-2 tsk salt

Gör så här: Hacka grovt ihop persilja, vitlök och lök i en mixer. Mixa ner senap, salladskrydda, socker, vinäger, sardeller eller kapris samt äggulor. Tillsätt oljan lite i taget under mixning. Späd med lite vatten. Smaka av med salt.

Tzatziki

4 portioner

  • 1/2-1 st gurka 
  • 3 dl turkisk yoghurt, 0 % fetthalt
  • 1-3 vitlöksklyftor
  • 1 kryddmått salt, med jod
  • Svartpeppar

Gör så här: riv gurkan grovt och krama ur vätskan. Blanda gurka, salt och yoghurt. Pressa i vitlök och smaka av med peppar. Gott till grillat fisk och kött samt till grekisk sallad.

Paprikasås

Den här såsen har mycket smak och färg och compar fantastiskt bra med både vegetariskt, fisk, kyckling och kött, gärna grillat. Den är också rysligt enkel och snabblagad.

Mixa ihop:

  • 100 g sötmandlar, cashewnötter, melonkärnor eller solrosfrön
  • ½ burk grillad paprika
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1/3 röd chili eller en nypa chiliflakes
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • ½ - 1 dl vatten
  • Salt och svartpeppar

Grön ärtspread

  • 3 dl frysta ärtor, lätt upptinade
  • 1 msk rapsolja
  • ½ vitlöksklyfta, riven
  • 1-2 tsk pressad saft av citron
  • 1 krm salt

Mixa alla ingredienser och låt gärna röran stå i kylen en stund så att smakerna blandas. Vill du ha en tunnare konsistens, späd med lite vatten. 

Citronsås

4 portioner

  • 2 msk flytande matfett
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 buljongtärning (grönsaks- fisk- eller kycklingbuljong)
  • 2 dl havregrädde
  • 1 citron, rivet skal och lite av citronsaften
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här: Fräs fettet i en såskastrull med tjock botten. Vispa ner mjölet och låt det gå ihop med fettet någon minut. Tillsätt vattnet lite i taget medan du rör om. Lägg i buljongtärningen och låt lösas upp. Låt såsen sjuda (koka på svag värme) i 5 minuter. Tillsätt havregrädden och värm upp. Smaksätt med rivet citronskal, ca 1 msk pressad citronsaft, salt och peppar.

Hummus

Ingredienser

  • 3 ½ dl kokta kikärter (ungefär som i en tetra färdigkokta kikärter)
  • 1 pressad vitlöksklyfta 
  • 0,5 dl vatten 
  • 2 msk olivolja
  • 0,5-1 msk saft av pressad citron
  • 1-2 tsk malen spiskummin
  • ½ dl finskuren persilja
  • ½ tsk salt

Gör så här: Skölj tetraförpackade kikärter i kallt vatten och låt rinna av. Mixa alla ingredienser i 2-3 minuter. Späd eventuellt med mer vatten för en mindre fast konsistens. Lägg upp röran i en grund skål och ringla gärna lite olivolja över och dekorera med persilja eller basilikablad. 
Hummus finns även att köpa färdig!

Morotstzatziki

4 port

Blanda ihop:

  • 2 dl yoghurt naturell, 3% fett (filtrera genom kaffefilter för tjockare konsistens)
  • 1 morot, fint riven
  • 1-3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 krm salt med jod
  • 1/4 krm svartpeppar

Snabblagad Aioli

Ingredienser

  • ½-1 vitlöksklyfta 
  • ½-1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 kryddmått salt
  • 1 ägg
  • 2 dl rapsolja
  • Svartpeppar

Gör så här: Ta fram ingredienserna en stund innan tillagning så att de får samma temperatur. Mixa samman allt med en stavmixer.

Sommardressing - grundrecept

Det är praktiskt att alltid ha en färdig dressing i kylskåpet för sommarsalladerna. Vinäger finns av många olika slag och ger en fin syrlighet som passar till både potatis-, pasta- eller grönsallad. Dressingen kan varieras genom att smaksättas på olika sätt. Gör gärna en större sats och förvara det som blir över i kyl.

  • 1 del vinäger (t ex äppelcidervinäger, röd- eller vitvinsvinäger, vit eller mörk balsamvinäger)
  • 3 delar rapsolja eller olivolja
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar eller vitpeppar

Förslag på smaksättning:

  • Rödpeppar
  • Färska, torkade eller frysta örter, t ex basilika, persilja, dill, oregano, timjan eller rosmarin
  • Rivet citronskal
  • Vitlök
  • Sötstark senap

Gör så här: Rör ihop vinäger med salt, peppar och eventuell smaksättning. Tillsätt olja under omrörning. Tips! Blanda direkt i en flaska och skaka ihop dressingen. Förvara sedan flaskan i kylen. 

Snabblagad sommarlunch

Sill och potatis

  • Färskpotatis
  • Matjessill eller annan sill
  • Gräddfil
  • Rädisor
  • Gräslök
  • Salladsblad

Gör så här: Borsta potatisen och koka 10-15 min. Lägg upp sill och grönsaker i skålar eller komponera direkt på tallriken. Servera med knäckebröd och citronvatten.

Somrig omelett

4 portioner

  • 6-8 ägg
  • 1 msk vatten eller mjölk per ägg
  • 1/2 tsk salt med jod
  • Vitpeppar
  • 1 msk rapsolja
  • 1 färsk gul lök
  • 5-6  st rädisor
  • 6 st sparrisar eller sockerärter
  • 1 näve färsk bladspenat
  • 2 msk riven ost
  • Färsk persilja

Hacka lök, skiva rädisor och bryt isär sparrisen. Fräs grönsakerna på medeltemperatur i oljan några minuter. Blanda ägg, vatten och kryddor lätt och häll över grönsakerna. Riv över osten. Fräs omeletten tills äggstanningen stannat. Klipp över persilja vid servering.

Omeletten kan också gräddas färdig i ugnen på ca 200°C i ca 10 minuter.

Servera med bröd, sockerärter och tomater vid sidan om. Avsluta gärna med färska bär.

Soppa med sommargrönsaker

4 portioner

  • Ca 300-400 g  blomkål, färsk eller fryst
  • Ca 200 g broccoli, färsk eller fryst 
  • 3-4 morötter
  • 1/2 purjolök
  • 1 liten fänkål 
  • 5-6 kokta färskpotatisar
  • 1 l vatten 
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 0,5 dl bladpersilja
  • 1/2 tsk salt 
  • Vitpeppar

Gör så här: Bryt färsk blomkål och broccoli i buketter. Skär morot, fänkål och purjolök i mindre bitar. Skiva den kokta potatisen. Koka under tiden upp vatten och buljong. Lägg i morötter, fänkål, blomkål och broccoli och låt koka i ca 3 minuter. Tillsätt sedan purjolök och potatis och koka ytterligare 2 minuter. Prova med sticka så att de hårdaste grönsakerna blivit mjuka.

Smaka av med salt och peppar och klipp persiljan över. Servera med en smörgås.

Frukt & bär

Avokado med jordgubbar och hallonbalsamico

Den här fruktsalladen passar både på grillbuffén och som dessert.

  • Ätmogen avokado
  • Jordgubbar
  • Hallonbalsamvinäger

Dela avokadon på mitten och ta ur kärnan. Skiva avokadon tunt i skalet och gröp ur med vanlig bordskniv. Skiva jordgubbarna tunt och blanda med avokadon. Droppa över hallonbalsamvinäger. 

Kokosrullade fruktspett

4-8 portioner

  • Ca 1 liter bitar av frukt och bär,
  • T ex melon, färska hallon, jordgubbar, päron, ananas, banan, mango eller kiwi
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 8 små grillpinnar av trä

Gör så här: Skala frukten, ta bort eventuella kärnor och skär i bitar. Trä upp dem på spett. Rulla spetten i kokos. Spetten kan även tillagas på grillen om man vill.

Fruktsallad

Välj olika frukter och bär efter tycke, smak och säsong. T ex:

  • Äpple
  • Päron 
  • Banan
  • Bär, tex jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär, björnbär
  • Melon
  • Passionsfrukt
  • Apelsin

Gör så här: Beräkna ungefär 1/2-1 frukt per portion, alltså nästan lika många frukter som kalasgäster. Skär i bitar och blanda. Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen. För de minsta barnen kan fruktsalladen mixas till puré. Perfekt både som mellanmål och efterrätt en vardag.

Melonbollar

  • Melon i olika färger och sorter

Gör så här:  Dela melonen på tvären, så att det går att få ut runda bitar. Använd en rundad glassked och gröp ur små bollar av melonen. Lägg upp i glasskål.

Sommarsmoothie

1-2 portioner

  • 1 dl mild naturell lättyoghurt
  • 1 dl lättmjölk
  • ½ banan
  • 1 dl färska eller frysta bär, t ex jordgubbar, blåbär, hallon, hjortron och/eller björnbär alt en persika eller nektarin.

Gör så här: mixa samman alla ingredienser. Färdigt! 
Ett tips vid utflykt är att ta med smoothies i en mattermos, så håller den sig väl kyld.

Bärkräm        

  • 5-8 dl (300 g) färska eller djupfrysta jordgubbar, hallon, vinbär eller blåbär
  • 4 dl vatten
  • 1-2 msk socker
  • 2 msk potatismjöl                                                                                                        

Gör så här: Skölj och rensa de färska bären eller halvtina de djupfrysta. Koka upp vattnet, tillsätt sockret och bären. Koka ca 2 min. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Ta kastrullen från plattan, tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning och koka upp. Häll upp krämen i en skål och strö lite socker på ytan så att den inte skinnar sig. Servera tillsammans med lite mjölk.

Rabarberkräm

  • Ca 500 g färsk (eller fryst) rabarber, ca 1 liter skuren
  • 4 dl vatten
  • 0,5-1 dl socker. Mindre mängd socker kan användas. Smaksätt då gärna med lite äkta vaniljpulver.
  • 3 msk potatismjöl

Gör så här: Skölj och skala rabarbern. Skär i mindre bitar. Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och koka den mjuk under lock till rabarbern delar sig, ca 3-5 min.

Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Tag kastrullen från värmen och häll i redningen i en fin stråle under omrörning. Låt krämen koka upp, när första bubblan kommer är den klar. Häll upp den och strö över lite socker så att det inte blir skinn på ytan. Servera krämen ljummen eller kall tillsammans med mjölk.

Krämen innehåller en hel del socker och mängden kan minskas, om man vill hålla nere sockerintaget

Glass

Glass på minuten

  • 4 dl frysta björnbär, blåbär, hallon  eller jordgubbar
  • 2 dl mild naturell yoghurt
  • Eventuellt lite florsocker

Gör så här: Kör de frysta bären i en matberedare tills de smulas sönder. Häll i yoghurt och låt allt blandas lätt. Servera direkt och garnera gärna med bär.

* Tänk på att frysta importerade hallon ska ha varit kokta 1 min innan de används.

Nice cream (Mango- och bananglass)

2-4 portioner

  • 2-3 dl fryst mango
  • 2 st skivade frysta bananer (ska ha varit fryst i minst 3 timmar)

Gör så här: Ta ut den frysna mangon och bananerna ur frysen. Låt stå och tina några minuter. Mixa frukten till en slät massa. Lägg upp i skålar och servera. Strö eventuellt över lite kakaonibs för lite extra crunch och chokladsmak.

Bananglass

4 portioner

  • 2-4 bananer

Gör så här: Skiva banan och frys några timmar. Lägg den frysta bananen i en mixer och mixa tills konsistensen liknar glass. Smaksätt med kanel eller kakao.

Dryck

Stjärnvatten

Gör så här: Blanda kranvatten, "bubbelvatten" (kolsyrat vatten), stjärnfrukt, eller citron skuren som stjärna och mynta. Ställ i kyl en stund före servering.

Jordgubbsvatten

Gör så här: Blanda kranvatten, "bubbelvatten" (kolsyrat vatten), färska eller frysta jordgubbar och citronmeliss. 

Slush på vattenmelon

Gör så här: Mixa 1 stor vattenmelon med några istärningar.


Senast uppdaterad: 2021-06-23 09:35