Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet Hoppa till chatbot

Potatisrätter

Potatis är fantastisk mat. Den är näringsrik, billig, klimatsmart och går att variera i det oändliga. Dessutom har vi potatis tillgängligt i Sverige, året runt. Här hittar ni tips på olika potatisrätter, både som ensamrätter och som tillbehör till kött, fisk, kyckling och vegetariska rätter. Välj bland sallader, soppor och gratänger samt kokta och stekta potatisrätter.

Potatis- och bönsallad med mangobalsamvinäger

4 portioner

Potatis- och bönsallad 

  • 6-8 kokta (färsk) potatisar. i bitar eller skivor 
  • 1 förp små svarta färdigkokta bönor, sköljda och avrunna 
  • 8 rädisor, tunt skivade eller sparris, stekt och delad i bitar 
  • 1 liten rödlök, skivad eller hackad ½ dl bladpersilja, hackad  
  • Peppar, salt 

 Vinägrett: 

  • ½ dl mangobalsamvinäger 
  • ½ dl olivolja eller rapsolja 
  • ½ tsk salt 

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till potatis- och bönsalladen.  Blanda vinägretten och häll över salladen. Blanda och smaksätt ev med salt och peppar. 

Fransk potatissallad

4 portioner

Potatissallad: 

  • 800 g potatis 
  • 1 rödlök 
  • 65 g ruccola 
  • 200 g körsbärstomater (eller 2-3 vanliga tomater) 
  • 1-2 msk kapris 
  • 75 g fetaost (halv förpackning) 

Dressing: 

  • 3 msk raps-eller olivolja 
  • 1-2 msk vinäger 
  • 1 msk vatten 
    1-2 tsk dijon senap (vanlig senap går också bra) 
  • ½ tsk salt 
  • 1 krm svartpeppar 

Gör så här: Skala (om färskpotatis används, räcker det att potatisen skrubbas noggrant) och koka potatisen mjuk Blanda ihop dressingen. Skär potatis, rödlök och tomat i bitar. Blanda tillsammans med kapris och fetaost. Häll över dressingen och blanda försiktigt. Servera med tillbehör som grillat kött eller fisk eller rökt lax alternativt som ensamrätt. Salladen kan serveras ljummen eller kall. 

Ingredienserna i salladen kan varieras efter tyckte och smak. 

 Sötpotatissallad med mynta och lime  

6-8 portioner  

  • 1 ½ kg sötpotatis  
  • 2 msk rapsolja  
  • Salt  
  • Peppar  
  • 400 g cocktailtomater  
  • 3 salladslökar  
  • 1 kruka mynta  
  • 2 lime, finrivet skal  
  • 1 msk kapris (små)  


Gör så här: Skölj och borsta sötpotatisen och skär i 1 cm tjocka skivor. Lägg ut på en plåt, pensla med olja, salta och peppra efter smaken. Stek i mitten av ugnen i ca 15 min.  
 
Skär tillagade sötpotatisen i mindre bitar. Dela tomaterna. Skiva salladslöken och strimla myntan. Vänd ihop sötpotatisen med tomater, lök, mynta och kapris och salta. Riv över limeskal och pressa över limesaften.   

Krämig potatissallad  

4 portioner  

  •  750 g kokt kall potatis (8-10 st medelstora)  
  • 1 dl hackad purjolök eller gräslök  
  • 1 dl gröna ärtor, förkokta  

Dressing:  

  • 0,75 dl majonnäs  
  • 1 dl gräddfil  
  • 1 tsk salt  
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar  
  • ½ äpple, fintärnat  
  • ½ tsk balsamvinäger  
     

Gör så här: Skala och skär potatisen i skivor eller tärningar. Varva dem med gröna ärtor och lök i en skål.  
 
Blanda ihop äpple med balsamvinäger så att äppelbitarna tar in balsam i sig. Tillsätt svart peppar, salt, gräddfil och majonnäs. Häll såsen över salladen och blanda alla ingredienser till en potatissallad.  
 
 

Ljummen potatissallad

4 portioner

  • 750g potatisar
  • 1 röd lök
  • 100g fetaost
  • 1 msk vinäger
  • ¾ tsk salt
  • ½ krm svartpeppar
  • rivet skal av 1 citron
  • 2 msk raps- eller olivolja
  • ½ dl svarta oliver utan kärna*
  • 2 msk kapris
  • ½ dl grovhackad färsk persilja  eller basilika

Gör så här: Skala vid behov potatisen och koka den knappt mjuk. Skiva löken. Tvätta citronen. Låt potatisen ånga av och dela den i bitar.
Blanda ihop vinäger, salt, peppar och skal av citron. Vispa sedan ner oljan. Slå dressingen över den delade potatisen och blanda runt. Blanda i lök, oliver, kapris och persilja eller basilika. Smula ner osten. Servera potatissalladen ljummen.

* Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.

Grillad potatis med tapenade eller pesto 

4 portioner

  • Ca 900 g kokt färskpotatis (perfekt rätt för överblivna potatis) 
  • 1-2 msk tapenade eller pesto 
  • Grillkorg eller grillfolie 

Gör så här: Koka potatisen, om du inte redan har kokt överbliven potatis. Häll av kokvattnet. Blanda potatisen
med tapenaden eller peston. Lägg potatisblandningen på grillfolie och vik ihop till ett paket. Lägg på grillen och tillaga tills 
potatisen är varm. 
Om du använder grillkorg, klicka över tapenad eller pesto mot slutet när potatisen inte behöver vändas mer. Låt bli varmt. 

Potatis med svamp 

4 portioner 

  • 4 st stora eller 8 st äggstora potatisar kokta och nerkylda. 
  • 0,5 st röd lök 
  • 0,5 st gul lök 
  • 400 g champinjoner 
  • ½ tsk salt, 1 krm svart peppar, 1 tsk timjan 
  • 1 msk rapsolja att steka i
  • Serveras med crème fraiche eller gräddfil, 1 msk per portion 

Gör så här:  Hacka löken fin, värm upp oljan i pannan, lägg i löken och fräs den på låg värme tills löken blir mjuk och glansig. Tillsätt rensad och skivade svamp, öka på värmen och fräs tills vattnet från svampen försvinner och dem blir knapriga. Tillsätt salt, svart peppar och timjan. Skär under tiden potatisen i skivor och lägg i pannan när svampen är klar. Vänd på potatisen, svampen och löken så att alla ingredienserna blir varma.   

Potatisplättar (draniki) 

Ingredienser: 

  • 8 st mellanstora potatisar (ca 700 g) 
  • 1 mellanstor gul lök  
  • 1 ägg 
  • 2-3 msk vetemjöl 
  • 1 tsk salt 
  • Rapsolja till stekning 
  • Serveras med gräddfil och rårörda lingon 

Gör så här: Tvätta och skala potatisen, mixa potatis och lök slät i matberedaren, häll över mixen till en skål. Släng bort överskott av potatissaften. Blanda i ägg, salt och mjöl. Värm upp rapsolja på medelvärme i stekpannan. Ta 1 msk av smeten för varje potatisplätt och stek till gyllengula på både sidorna. Ungefär 1 min på varje sida. Är smeten för lös, lägg till lite mer vetemjöl.  

Ät potatisplättarna varma med gräddfil och/eller rårörda lingon. 

Bakad potatis i mikron

4 portioner 

  • 4 bakpotatisar med skal på (kan ersättas med 8 st äggstora potatisar)

Fyllning:

  • Keso eller cottage cheese 
  • 8 skivor skinka eller kalkon  
  • 16 st körsbärstomater 
  • 16 st oliver svarta och gröna, urkärnade  
  • 1msk röd balsamvinäger 
  • 2 st medelstora schalottenlök 
  • 1 tsk timjan, 1 krm svart peppar, 1 msk fryst basilika, 1 msk fryst persilja. 

Gör så här: Tvätta potatisarna. Stick några hål i varje potatis med en vass kniv eller provsticka. Det ska vara djupa hål (nästan igenom), annars riskerar man att potatisarna exploderar i mikron under bakningen. Lägg potatisarna på ett ugnssäkert fat i mikron. Tillaga på cirka 750 W (kan behövas på full effekt I visa mikron). Det tar  ca 10 min för 500 g potatisen att bli klar. Efter halva tiden vänd potatisen upp och ner. Upplevs dem som inte klara efter tiden har gått, tillaga 2-3 min till. När potatisen är klar, skär upp den i kryss i mitten och fyll på med fyllningen. 

Fyllning: hacka schalottenlök fint och tillsätt balsamvinäger, så att löken drar åt sig vätskan. Tillsätt timjan, svart peppar, basilika och persilja. Hacka oliverna fint och strimla skinkan, och blanda med schalottenlöken och kryddor, avsluta med att tillsätt cottage cheese. 

Laxpaj med svartkål och spenat  

6 portioner  
 
Pajdeg  

  • 2-3 kokta potatisar (ca 200 g)  
  • 50 g smör eller flytande margarin 
  • 2 ½ dl vetemjöl  
  • 2 krm salt  
  • 1 tsk bakpulver  
  • Ca 2 msk kallt vatten 

 
Fyllning

  • Ca 100 g färsk spenat (undvik till barn under 1 år) 
  • Ca 200 g svartkål  
  • 1 gul lök  
  • 1 msk rapsolja  
  • 200 g rökt eller gravad lax  
  • 3 ägg  
  • 3 dl mjölk  
  • ½ tsk salt  
  • Peppar  
  • 3 msk hackad gräslök  
  • 2 dl riven mager ost  

Gör så här: 
Pajdeg: mosa potatisen och blanda den med alla andra ingredienser för hand eller i matberedare. Kavla eller tryck ut degen i en form så att den täcker formens kanter och botten. Nagga botten och låt vila i kylen under 15 min.  
 
Fyllning: grovstrimla spenaten. Strimla svartkål, ta bort grövsta delar av stjälkarna. Fräs lök i rapsolja på låg värme under 5 min så att den blir genomskinlig, tillsätt spenat och svartkål till löken, öka på värmen och fräs några minuter tills dem mjuknar upp och minskar i sin volym. Strimla laxen. Lägg lök, spenat och lax i pajformen. Vispa ägg, mjölk, salt, peppar och gräslök och blanda i osten. Häll i äggstanningen i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen tills äggstanningen stelnat och får färg ca 40 min i 175 grader.  
   

Potatis- och morotsrårakor med lingon 

4 portioner (recept från veckomeny 9) 

  • 8 st potatisar 
  • 4 st morötter 
  • 1 st lök 
  • Rapsolja eller flytande margarin 
  • 4 st ägg 
  • ½ tsk salt med jod 
  • 1-2 krm svartpeppar 

Tillbehör: 

  • Lingonsylt/ rårörda lingon 
  • Cottage cheese 
  • Eventuellt rökt lax eller fläsk, bacon och små kapris 

Gör så här: Skala och riv potatis, morot och lök grovt. Tillsätt salt och peppar och rör om. Krama ur vätskan. Blanda med ägg. Värm stekpannan till medeltemperatur. Häll i matfett. Klicka i smet och platta ut till rårakor i önskvärd storlek. Stek ca 3 min på vardera sidan, tills de fått gyllenbrun färg. Servera som ensamrätt med lingon eller med tillbehör som cottage cheese, rökt lax eller stekt fläsk eller bacon och kapris. 

Raggmunkar

 4 portioner 

  • 1 dl grahamsmjöl och 1 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl) 
  • 1 tsk salt med jod 
  • 1 ägg 
  • 5 dl mjölk  
  • 8 medelstora potatisar (600-800 gram) 
  • 1-2 msk flytande matfett 

Gör så här: blanda mjöl och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och ägget. Skala och finriv potatisen och blanda ner i smeten. Smält matfettet i stekpanna och lägg i ca ½ dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna på medelvärme några minuter på båda sidorna. Servera med lingonsylt/rårörda lingon och en råkostsallad samt eventuellt rökt lax, kapris eller stekt fläsk. 

 

Rårakor

4 portioner 

  • 8-12 normalstora potatisar (beräkna 2-3 potatisar per portion) 
  • 1 krm salt 
  • Ev. lite vatten 
  • Flytande matfett 

Gör så här: Skala potatisen och riv den grovt. Blanda direkt den rivna potatisen med salt. Tillsätt lite vatten om smeten verkar tjock. Smält matfettet i en stekpnanna, lägg i tre klickar (ca ½ dl per råraka) av smeten. Platta till så att rårakorna blir tunna. Stek dem på båda sidorna tills de fått fin färg. Servera dem nystekta med lingonsylt och råkostsallad.

Potatisplättar – restfest på potatismos

2 portioner 

  • Ca 5 dl potatismos 
  • 1-2 ägg 
  • 2-3 msk flytande fett/margarin 
     

Gör så här: Blanda kallt potatismos med ägg. Smält matfettet i en stekpanna. Klicka ner smeten (1-2 msk per plätt) i stekpannan, platta till och stek på båda sidorna på medelvärme tills de fått fin färg. Servera med lingonsylt, råkostssallad och ev. rökt lax eller stekt kapris. 

Bondomelett - perfekt resträtt

4 port 

  • 1-2 gula lökar eller ½ purjolök  
  • 1-2 msk flytande matfett 
  • 6-8 kokta kalla potatisar 
  • 150 g rökt skinka, kassler, lax eller vegetarisk alternativ 
  • 6 ägg 
  • 3/4 msk vatten 
  • ½ tsk salt, med jod 
  • Peppar  

Gör så här: Skala, hacka och fräs löken och i matfettet. Skär potatis och skinka i tärningar och låt steka med löken några minuter. Vispa ihop ägg, vatten , salt och pepar. Häll äggblandningen i pannan. Stick/lyft i omeletten med en gaffel så att ny smet kan rinna ner. Omeletten är färdig när den stelnat men fortfarande är lite krämig på ytan. Servera med en god sallad, tex tomatsallad.  

Potatis- och purjolökssoppa 

4 portioner (från veckomeny 9) 

  • 5-6 potatisar, dela i bitar eller skivor 
  • 1-2 st purjolökar, skivor 
  • 1 msk rapsolja 
  • 8 dl vatten 
  • 1-2 st buljongtärningar   
  • 1 krm vitpeppar 
  • ½ tsk salt med jod 
  • Smaksättning kan göras med t ex persilja eller gräslök 

Gör så här: Fräs den skivade potatisen och purjolöken mjuk i oljan, utan att den tar färg. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 10-15 min. Vispa  soppan slät med ballongvisp eller mixer. Smaka av med kryddor samt späd med mer vatten om tunnare konsistens önskas. Servera med quesadillas eller en smörgås med pålägg. 

Busenkel broccolisoppa

4 portioner (från veckomeny 1) 

  • 1 lök 
  • 2 potatisar 
  • 250 g broccoli 
  • 8 dl grönsaksbuljong (8 dl vatten och 2 tärningar buljong) 
  • Peppar och salt med jod 
  • 2 dl matlagningsgrädde eller havregrädde 

Gör så här: Skala och skiva potatis och lök. Skär hela broccolin i bitar. Koka upp buljongen och lägg i lök, potatis och broccoli. Koka upp och låt det koka i ca 10 minuter. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. 

Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt matlagningsgrädde, koka upp och smaksätt med peppar och lite salt. 

Servera soppan med bröd och kräftstjärtar. 

Broccoli- och potatissoppa med färskost

4-6 portioner 

  •  2 stånd broccoli (ca 500 g) 
  • 1-2 msk olja 
  • 5 medelstora potatisar (ca 400 g) 
  • 1 gul lök 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 2 grönsaksbuljongtärningar 
  • 1 liter vatten 
  • 200 g färskost, light (t ex philadelphiaost)
  • 2 dl mjölk 
  • Salt och peppar 

Gör så här: Skala och hacka löken fint samt skala och tärna potatisen. Dela broccolin, både stammen och buketten i mindre bitar.  

Fräs löken i oljan tills den är mjuk, men utan att den tar färg. Tillsätt vatten och buljong och låt koka upp. Tillsätt potatis och broccolistammen och låt 
koka i ca 10 minuter. Tillsätt därefter broccolibuketter och låt koka ytterligare en stund tills potatisen är klar. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Tillsätt osten och rör om försiktigt tills den smält ut i soppan. Det är viktigt att soppan inte kokar när väl osten är tillsatt, det finns då risk att den skär sig. 
Smaka av med salt och peppar.  

Soppan kan även mixas slät, detta görs då innan mjölk och färskost tillsätts.   

Potatissoppa med purjo och rökt tofu, kalkon eller kassler  

Ca 2-3 port  

  • 4 potatisar i skivor, ca 200 g (med färskpotatis blir det en sommarlunch)
  • 1 vitlöksklyfta, hackad  
  • ½ purjolök i skivor  
  • 1 msk (basilika)olja eller flytande margarin 
  • 0,5 l vatten  
  • 8 dl grönsaksbuljongtärning (8 dl vatten och 1-2 tärningar buljong) 
  • 2,5 dl havregrädde, havrebas
  • 0,5-1 msk vitvinsvinäger
  • 1 förp rökt tofu, ca 200 g eller 150-200 g rökt kalkon eller kassler, hackad i tärningar 
  • 1 dl gröna ärtor eller edamamebönor (grön sojaböna) 
  • Dill eller basilika 

Gör så här: Fräs potatis och lök i olja eller flytande margarin. Tillsätt vatten och buljong och koka på svag värme ca 5 min. Tillsätt havregrädden och låt bli varm. Lägg sist i tofu och ärtor eller edamebönor så att de innte tappar färg. Smaka av med vinäger, svartpeppar, eventueltt salt (0,5 tsk) och dill eller basilika. 

Busenkel broccolisoppa (med potatis)

4 portioner (från veckomeny 1) 

  • 1 lök 
  • 2 potatisar 
  • 250 g broccoli 
  • 8 dl grönsaksbuljong (8 dl vatten och 2 tärningar buljong) 
  • Peppar och salt med jod 
  • 2 dl matlagningsgrädde eller havregrädde 

Gör så här: Skala och skiva potatis och lök. Skär hela broccolin i bitar. Koka upp buljongen och lägg i lök, potatis och broccoli. Koka upp och låt det koka i ca 10 minuter. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. 

Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt matlagningsgrädde, koka upp och smaksätt med peppar och lite salt. 

Servera soppan med bröd och kräftstjärtar. 

 

Ugnsrostad potatis 

4 portioner (från veckomeny 2) 

  • 1 kg potatis 
  • Rapsolja eller olivolja 
  • Smaksätt eventuellt med peppar och lite salt med jod 

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Borsta potatisen eller använd färdigtvättad och dela i klyftor. Vänd potatisen i olja i en ugnsfast form. Smaksätt och rosta mitt i ugnen i 20-30 minuter. 

Janssons frestelse

6 port 

  • 1 gul lök 
  • 1 msk margarin 
  • 8-10 potatisar, ca ¾ kg 
  • 1 burk ansjovisfiléer, ca 100 g 
  • 3 dl kokt mjölk 3% eller 1,5 dl mjölk 3% + 1,5 dl matlagningsgrädde 
  • 1 msk ströbröd 

Gör så här: Skala och skär löken i tunn skivor. Skala potatisen och strimla den fint. Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, lök och ansjovis, avsluta med potatis. Droppa över lite av ansjovisspadet, häll över mjölken eller gräddmjölken. Strö över ströbrödet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, 45-50 minuter. 

Potatisgratäng 

6 port 

  • 8-10 potatisar, ca ¾ kg 
  • 1 stor gul lök 
  • 1 tsk salt 
  • 2 krm svartpeppar 
  • 4 dl mjölk 3% eller 2 ½ dl matlagningsgrädde 
  • Skala och skiva potatis och lök. 

Gör så här:
Gratäng med mjölk: Koka potatisen och löken i mjölken på svag värme i 10 minuter. Häll över i en ugnsfast form tillsammans med kryddorna. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. 

Gratäng med matlagningsgrädde: Koka potatisen och löken i vatten i 5 minuter. Häll av vattnet. Lägg lök, potatis och kryddor i en ugnsfast form. Häll över matlagningsgrädden. Grädda i 200 grader, 40-50 minuter. 

Potatismos 

4 portioner

  • 1 kg potatis (10-12 medelstora), gärna mjölig sort 
  • Kokvatten 
  • 2-3 dl mjölk
  • ½-1 tsk salt, med jod 
  • Peppar 
  • 1-2 msk flytande margarin

Gör så här: Skala potatisen och dela i bitar. Koka potatisen mjuk under lock. Häll av kokvattnet och mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp, tillsätt mjölk (späd med lite i taget), tills moset får lämplig konsistens. Tillsätt matfett och kryddor. 

Grönt potatismos
Gör som ovan. Tillsätt därefter riktligt med örtkryddor som t ex. persilja eller gräslök till potatismoset. 

 

Rotmos

4 portioner

  • 2-3 morötter (200 g)
  • 2 små kålrötter (1 kg) 
  • 5-6 potatisar (ca 400 g)
  • Kokvatten med salt (+ev 1 buljontärning om mer smak önskas) 

     

Gör så här: Skala morötter och kålrötter och dela i bitar. Lägg i kastrull och täck med vattens så att det precis täcker. Koka ca 20 min under lock. Tillsätt därefter potatis som skalats och delats i bitar och koka ytterligare ca 15-20 min tills allt är mjukt. Häll av kokspadet och spara en del (ca 2-3 dl) till spädning. Mosa rotsakerna och potatisen med potatisstöt eller elvisp, späd med kokspadet och smaksätt med eventuellt salt och peppar. Servera med fläsklägg, vegokorv eller stekt tofu eller grillost. 

Pressad potatis

4 portioner

  • 10-12 potatisar (3/4-1 kg) 
  • Vatten 

Gör så här: Skala och koka potatisen mjuk. Häll av kokvattnet. Pressa potatisen med en potatispress direkt i serveringsskålen eller på tallriken. Servera! Gott till t ex. fiskrätter. 

Kokt potatis

4 portioner

  • 10-12 potatisar (3/4-1 kg) 
  • Vatten  
  • 1 tsk salt per liter vatten (kan uteslutas) 

Gör så här: Borsta potatisen väl och lägg den i en kastrull med vatten. Vattnet ska precis täcka potatisen. Salta. Koka upp och potatisen, minska sen värmen och koka den mjuk under lock. Känn efter med provsticka eller gaffel när den är mjuk. Häll av kokvattnet. Servera. 

Koktiden varierar beroende på potatisen storlek och om det är färskpotatis, höstpotatisen eller vinterpotatis. Färskpotatis: ca 10-20 min, vinterpotatis: 20-35 min.  

Har man ont om tid kan man skala och dela potatisen i bitar, så minskar koktiden. 

Vegetarisk ugnspytt med ägg och rödbetor 

4 portioner (recept från veckoemeny 7) 

  • 8 potatisar 
  • 2 morötter 
  • 2 palsternackor 
  • ½ rotselleri eller kålrot 
  • 2 gula lökar 
  • 1 förpackning kikärtor (400 g) 
  • 2 msk rapsolja eller flytande matfett 
  • Smaksätt med örtkryddor, peppar och lite salt 
  • 4 ägg 
  • Rödbetor, inlagda 

 Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Skala och tärna potatis, morot, palsternacka och rotselleri eller kålrot. Skala och hacka löken och skölj kikärtorna. Lägg potatis, rotfrukter, lök och kikärtor i en ugnsform och ringla över matfett. Smaksätt med örtkryddor och lite salt. Rör om. Ugnsbaka tills potatis och rotfrukter mjuknat och fått fin färg, ca 30 min. Stek 4 ägg i rapsolja. Servera rotfruktsblandningen med stekt ägg och inlagda rödbetor. 


Senast uppdaterad: 2021-06-15 08:48