Veckomeny 8
Måndag - Kokt torsk med äggsås och pressad potatis
Kokt torsk med äggsås och pressad potatis 4 portioner
- 8-10 potatisar, cirka 800 g
- 400 g torskfilé
- 2 hårdkokta hackade ägg
- 2 dl lättmjölk
- 2 dl vatten
- 3 msk vetemjöl
- 1-2 msk flytande matfett
- Hackad dill
- Smaksätt med peppar och lite salt
- Gröna ärtor
Gör så här: Koka ägg och potatis. Skär torsken i kuber. Vispa ut mjölet i vatten i en låg, vid kastrull. Tillsätt mjölk och matfett. Låt koka upp under omrörning. Koka några minuter tills såsen blir lagom tjock. Lägg ner fiskbitarna i såsen och låt sjuda cirka 5 minuter. Hacka äggen och strö över. Smaka av med dill, peppar och lite salt. Servera med pressad kokt potatis och gröna ärtor.
Tisdag - Kycklingklubbor på rotfruktsbädd med mangosalsa
Kycklingklubbor på rotfruktsbädd med mangosalsa 4 portioner
- 4 kycklingklubbor
- 2 msk rapsolja
- 2 vitlöksklyftor
- ½ tsk malen ingefära
- 1 msk honung (ej till barn under 1 år)
- 2 msk limejuice
- 1-1,2 kg potatis, morot, palsternacka, rotselleri, kålrot
- Smaksätt med peppar och lite salt
Gör så här: Lägg kycklingklubborna i en plastpåse tillsammans med rapsolja, pressade vitlöksklyftor, ingefära, honung och limejuice. Marinera kycklingklubborna. Sätt ugnen på 200°C. Skölj och dela potatis och rotfrukter i lika stora bitar och lägg på en plåt. Lägg de marinerade kycklingklubborna på rotfruktsbädden. Häll över marinaden och tillaga cirka 30 minuter. Gör mangosalsa och servera till.
Mangosalsa 4 portioner
Blanda 1 finhackad mango eller 1 paket frusen, 1 tärnad avokado, 1 bit finhackad röd chili och 1 bit hackad gurka, ½ finhackad rödlök, mynta och lite olivolja. Pressa över generöst med lime.
Onsdag - kokosfisk
Kokosfisk 4 portioner
- 4 portioner ris
- 400 g torskfilé
- Kokosflingor
- Flytande matfett
- 400 ml kokosmjölk, light/ lätt
- ½ dl matlagningsgrädde (4 %)
- 2 msk kycklingfond
- 1 lime, skal + saft
- 1 ½ tsk torkad ingefära
- 2 dl frysta gröna sojabönor eller haricots verts
- Maizena
- Smaksätt eventuellt med peppar och lite salt
- Grönsaker
Gör så här: Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Salta fisken och vänd i kokos. Stek fisken i flytande matfett. Häll kokosmjölk, matgrädde, kycklingfond, skal och saft från lime, ingefära i en kastrull och koka upp. Red med maizena om tjockare sås önskas. Häll i gröna sojabönor eller haricots verts och låt bli varma. Smaka av med peppar och lite salt. Servera fisken med kokt ris, sås och grönsaker av valfri sort.
Torsdag - Ärtsoppa med pannkaka
Ärtsoppa 1 sats
Blötlägg 1 paket gula ärtor i 10-12 timmar (över natten eller under dagen).
Skölj av ärtorna och lägg i en kastrull. Tillsätt 1 ½ liter vatten, 1 finhackad gul lök, 1 tsk torkad timjan, 1 grönsaksbuljongtärning, ½ tsk salt. Låt koka under regelbunden omrörning cirka 60-90 minuter. Frys in det som blir över!
Finns även färdigt ärtsoppa att köpa i mataffären för den som föredrar.
Pannkakor 4 portioner
- 1,5 dl havremjöl (eller mixade havregryn)
- 1 dl vetemjöl
- 6 dl lättmjölk
- 3 ägg
- 1 nypa salt med jod
- Flytande matfett
Gör så här: Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Späd med resten av mjölken och vispa i äggen och saltet. Stek pannkakorna i flytande matfett på värme. Servera pannkakorna med exempelvis bär/frukt och keso.
Fredag - Lyxig tacopaj
Pajdeg
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 ½ dl grahamsmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 50 g flytande matfett
- 1 dl lättmjölk
Fyllning
- 400 g nötfärs
- 1 liten förpackning färdigkokta bönor, cirka 190 g
- 1 dl majs
- 1 påse tacokrydda eller hemgjord
- 1 burk mild eller het taco sås, 230 g
- 50 g riven ost (17 %)
Äggstanning
- 3 ägg
- 2 dl lättmjölk
- Smaksätt med 2 krm peppar och lite salt
Hemgjord tacokrydda
- 1 msk chilipulver
- 1 msk spiskummin
- 1 tsk oregano
- 2 krm cayennepeppar
- 1 tsk kakao
- ½- 1 tsk salt
Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Blanda samman mjöl, bakpulver, matfett och mjölk till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda cirka 10 minuter. Stek nötfärs och smaksätt med tacokrydda och blanda i tacosåsen. Blanda ner bönor och majs. Häll ner köttfärssåsen i det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost. Vispa ihop ägg, mjölk och smaksätt med peppar och lite salt. Häll över äggstanningen. Grädda i cirka 25 minuter i 200°C. Servera pajen med en grönsallad.