Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Personal på UM bemannar den Regionala smittspårningsenheten för Covid-19. Därför har vi begränsad tillgänglighet. Du når oss lättast via telefon, UM Online och våra e-tjänster, läs mer här. Tänk på: Besök inte mottagningen om du har symtom.

Sexuella övergrepp

Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Att göra något sexuellt med någon som inte vill det, är ett sexuellt övergrepp. Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett sexuellt övergrepp. Du har rätt att få hjälp och stöd om du har varit utsatt för ett övergepp, och om du har utsatt andra.

Till ungdomsmottagningen kan du vända dig om du har frågor kring sexuella övergrepp, om du har blivit utsatt eller om du själv har utsatt någon annan.  Det kanske har hänt nyss eller för länge sen. Kanske en gång eller många gånger. Du kanske är osäker på om det var ett övergrepp. Oavsett, så är du välkommen till oss med din fråga eller berättelse.

På ungdomsmottagningarna kan du få enskilda samtal hos kurator/psykolog eller delta i gruppbehandling (Göteborg). Du kan även få träffa sjuksköterska/barnmorska om du har frågor kring kroppen eller behöver testa dig. Du kan ta kontakt genom att att skriva till oss på 1177.se, ringa eller boka tid på webben. 

Varmt välkommen - du har rätt att få hjälp.

Samtalsgrupper på UM

Ungdomsmottagningarna erbjuder samtalsgrupper för dig som har blivit utsatt för sexuella övergrepp. Vi startar grupper regelbundet, i Göteborg.

Individuella samtal på UM

Om du vill prata om sexuella övergrepp, är du varmt välkommen att ta kontakt med din vanliga UM. Du kan också boka tid hos kuratorerna/psykologerna på Ung Utsatt, en verksamhet på UM Göteborg med fokus på sexuella övergrepp.

Om sexuella övergrepp

På UMO.se kan du läsa om sexuella övergrepp. Där finns bland annat information om vad som är ett övergrepp. Du kan se filmer, läsa andras frågor och svar samt ställa en egen fråga. Du som känner någon som blivit utsatt kan också få tips och råd.

Novahuset

Novahuset erbjuder stöd via telefon, chatt och mejl, för dig som blivit utsatt för sexuella övergrepp eller varit med om sex som inte känts bra, online eller offline. De välkomnar även anhöriga.

Föreningen Atsub

Atsub är en föreningen till sexuellt utnyttjade barn. Atsub erbjuder bland annat samtalsgrupper och olika aktiviteter för anhöriga (och utsatta).

Storasyster

Storasyster erbjuder stöd till alla över 13 år, oavsett könsidentitet, som blivit utsatta för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Du kan mejla, chatta och få stödsamtal online. Du kan vara anonym.

Föreningen Rise

Rise erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för sexuella övergrepp som barn. De har en jourtelefon som du kan ringa till anonymt. Även närstående är välkomna.

Stödcentrum Humlegården

Humlegården erbjuder stöd för kvinnor som utsatts för våldtäkt, sexuella övergrepp eller sexuella handlingar mot sin vilja, oavsett din ålder och oavsett av vem/vilka.

Senast uppdaterad: 2021-05-10 11:22