Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Doulor på Mammaforum

De efterfrågade doulorna på Mammaforum i Bergsjön är ett stöd till blivande föräldrar genom graviditet, förlossning och den första tiden med en ny familjemedlem. Tillsammans representerar de hela 25 språk.

I Sverige har andelen utrikes födda personer fördubblats på drygt 30 år, enligt SKL. Det syns förstås också i förlossningsvården. Siffror från graviditetsregistret visar att 28 procent av de registrerade föderskorna 2016 var födda i något annat land än Sverige. Även om siffrorna varierar mellan olika landsting innebär det nya krav på vården att kunna ta hand om blivande föräldrar som inte har hunnit få så stora kunskaper i exempelvis svenska språket och den svenska sjukvården.

Mammaforum i Bergsjön norr om Göteborg är en samlingsplats för mammor i området, med verksamheter som öppen förskola, svenskundervisning och föräldragrupper. Här utbildar också verksamheten Doula & Kulturtolk sedan 2008 kulturdoulor. Doulornas har en bred och mångsidig kompetens som exempelvis amningsstödsstödjare och förlossningspedagoger så att de kan vara ett stöd till blivande föräldrar genom hela graviditet, förlossning och närmaste tiden efter.

Sedan starten 2008 har man tagit in en grupp nya doulor för utbildning vartannat år. I nuläget har Mammaforum 8 månadssanställda doulor och cirka 25 timanställda doulor som tillsammans representerar 25 olika språk.

– Doulorna är mycket efterfrågade. Man skulle kunna önska att alla hade en doula, att det ingick i förlossningspaketet, säger Rosa Sädås, verksamhetsledare på Mammaforum. Doulorna kan bistå med så mycket – det handlar inte bara om att tolka mellan hemspråket och svenska, utan också om kulturell förståelse.

– De flesta av våra blivande mödrar har ett litet kontaktnät här och kommer från en annan kultur, fortsätter hon. Det gör verklig skillnad när en doula är med och med sin kompetens kan bygga broar mellan kulturer.

Doulan träffar den blivande mamman både under graviditeten, följer med till förlossningen och återkommer när barnet är fött. Hon kan coacha med allt från när det är dags att åka till förlossningen eller frågor om avslappningsteknik till amning och sexuell hälsa. De har tystnadsplikt, så mamman kan tryggt berätta hur hon har det.

– Talar man om jämlik vård är detta på allvar ett sätt att göra vården mer jämlik. Vi har kvinnor som kommer från många andra länder. De känner inte till vår förlossningskultur och vi vet att det är en grupp som har sämre utfall vid förlossningen, säger Rosa Sädås. Barnmorskorna ser skillnaden – när en doula är med blir mamman lugnare, har mindre behov av smärtlindring och både förstår och kan förmedla vad hon känner.

Kunskapen om doulorna och möjlighet att få stöd av dem sprids på flera olika sätt, men lokal närvaro och mun-mot-mun-metoden är viktiga pusselbitar. Talar och läser man inte svenska så bra eller har ett nätverk i det svenska samhället kan det vara svårt att ta till sig information i broschyrer och på hemsidor. Då är berättelser från vänner och bekanta eller filmer på Youtube alternativa nformationskanaler.

Många av doulorna har sökt sig till yrket för att göra skillnad eftersom de själva väl vet hur skrämmande och oroande det kan vara att föda barn när man inte har någon som kan förklara eller ge stöd.

– Jag valde att bli doula för att jag hade en dålig upplevelse av min första förlossning. Jag hade ingen kunskap, ingen röst och var ensam i förlossningsrummet. Det var en hemsk upplevelse! Och efter förlossningen visste jag inte vad som skulle hända. Jag visste inte hur man ammade, när mjölken kommer. Det var min motivation till att söka till doulautbildningen, säger Nahid Ebadi.

– De flesta som söker sig hit har själva inte haft bra upplevelser av sina förlossningar, tillägger Ubahina Musa. När jag fick mitt första barn var jag 16 år och väldigt rädd. När vattnet gick blev jag chockad. Detta var i Somalia och jag hade ingen släkt omkring mig. Efter den upplevelsen var jag jätteorolig och rädd. Man kan dö när man föder barn! Jag var ensam när jag beställde taxi för att föda mitt första barn i Sverige, visste inte ens var sjukhuset låg! Taxichauffören hjälpte mig, men jag var väldigt rädd.

Idag är hon en av de åtta månadsanställda doulorna. Dessutom har hon en egen Youtube-kanal, där hon i korta filmer berättar om graviditet och förlossning på somaliska.

Doulaeffekten är välkänd, säger Rosa Sädås. När man har en bra känsla ser man hur många knutar lossnar. Man tar emot barnet bättre och får bättre tilltro till sitt föräldraskap.

Läs mer på: https://www.doulakulturtolk.se/mammaforum/

Mammaforum Doula & Kulturtolk

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-10-18 11:19