Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

NÄL är med hela vägen

90 procent av medlen från den statliga satsningen har använts till bemanning i Västra Götalandsregionen. PÅ NÄL, Norra Älvsborgs Länsdelssjukhus, har satsningen möjliggjort större personaltäthet och att fler kan jobba med det de är utbildade att göra.

Denna höstdag är intresset för att diskutera förlossningsvården och nyttan med de den statliga satsningen är stor och personalrummet fylls på snabbt. Bland medarbetarna sitter Anna Hagman som är verksamhetschef. Hon är tydlig med vad hon tycker är det bästa med sjukhuset:

 Närheten och att jag inte behöver nischa in mig. Här finns både normal kvinno- och specialistsjukvård, vilket gör att man lär sig allt om mycket.

 Inga svarta hål på NÄL!
Anna Hagman har järnkoll på läget och vet precis vad pengarna går till på NÄL.

 Den statliga satsningen har främst gått till bemanning. Vi har anställt en extra barnmorska per pass och målsättningen är att ha 5 barnmorskor på varje pass. Vi har också anställt en extra läkare för att BB-verksamheten ska fungera på ett bättre sätt.

Tanken är att personal ska jobba med det som de är utbildade för. Nu är undersköterskorna mer aktiva i patientarbetet. En utvecklad parvård gör att det är mycket undersköterskor på förlossningen. Vårdbiträdena städar och är mer i köket och en patientsäkerhetssamordnare är anställd för att ta emot telefonsamtal, klagomål, avvikelser. Kulturtolkar på kvinnokliniken förbättrar samarbetet och vården för de kvinnor som inte har svenska som modersmål, en i övrigt utsatt grupp.

Norra Älvsborgs län med omnejd består av Trollhättan, Vänersborg och många små brukssamhällen. Intill sjukhuset i Trollhättan ligger en stor flyktingmottagning och det är främst syriska och somaliska kvinnor som kommer härifrån till förlossningen. Har kvinnornas behov eller problem förändrats under de senaste åren?

 Kvinnor är överlag både mer pålästa och aktivare än tidigare, de har googlat för att reda på saker. Det är bra, men det leder också till ökad ängslighet. Samtidigt finns det i upptagningsområdet finns också kvinnor som är mer oförberedda på sin förlossning, både svenska och utlandsfödda.

Överlag har de somaliska kvinnorna sämre resultat, mer komplikationer, fler kejsarsnitt och barn som mår sämre när de är nyfödda. 95 % av kvinnorna är könsstympade och den siffran känns igen i övriga delar av regionen.

Nya arbetssätt utvecklas med hjälp av satsningen
På NÄL ska det starta ett Bäckenbottenteam för att motverka, diagnosticera och behandla bristningar på rätt sätt. Målsättningen är att kvinnor ska veta vart de ska vända sig vid besvär och de ska få rätt hjälp när de söker vård.

VGR:s tjänstedesigner är till stor hjälp i utvecklingsarbetet som involverar både patienter och personal.

 I nuläget söker kvinnorna överallt för de vet inte vart de ska vända sig. De vet inte hur det ska kännas i underlivet efter en förlossning och hur länge det ska kännas fel eller konstigt.

Nästa steg är att ha mer fokus på kvinnor som har endometrios eftersom det kan orsaka fertilitetsbekymmer.

 Vi vill arbeta förebyggande och möta dem i ett tidigare för att förhindra att smärtan och problemen accelererar. En sjuksköterska gör hembesök och undersöker vilka åtgärder som behövs. På det viset kan vi förhindra att kvinnan behöver åka in akut eller att ännu starkare mediciner ordineras, berättar Anna Hagman.

Senast uppdaterad: 2019-10-18 11:02