Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Riva hinder

Riva hinder. Ett verktyg för mer jämlik vård och hälsa genom ökad kulturell medvetenhet.

Riva hinder är ett material för dig som arbetar i hälso- och sjukvården eller i tandvården och regelbundet möter människor med olika förutsättningar och förväntningar. I fokus är mötet med patienter som har olika typer av migrationsbakgrund.

Riva hinder är ett stöd för medarbetare och chefer som vill veta och förstå mer, prata om det som fungerar bra men framförallt göra något åt det som kan bli bättre. På ett flexibelt sätt erbjuds kunskapspåfyllnad, konkreta tips och möjlighet till reflektion.

Verktyget utgår från begreppet kulturell medvetenhet och är ett sätt att jobba förebyggande mot diskriminering och rasism i vården. Det handlar också om en inkluderande och trygg arbetsmiljö. Målet är en jämlik hälso- och sjukvård för regionens invånare. 

Innehåll

Riva hinder innehåller 14 fristående kapitel som tar upp ämnen som:

• Hur kan jag göra för att nå fram och få patientens förtroende? 
• Hur ska jag få till ett bra tolksamtal? 
• Vad behöver jag tänka på när jag ska fråga om psykisk ohälsa?
• Vad gäller egentligen för ”vård som inte kan anstå”? 

Varje kapitel baseras på forskning och erfarenheter från olika verksamhetsområden.

Riva hinder har tagits fram av Kunskapscentrum för jämlik vård och Lärandecentrum migration och hälsa i Västra Götalandsregionen.

Beställ gärna Riva hinder kostnadsfritt eller ladda ner det som pdf!

Här kan du läsa en artikel om hur Habiliteringen barn och unga på Hisingen har arbetat med verktyget: De river hinder för en mer jämlik vård - VGRfokus.

Tips! Vill du lära dig mer?

I maj 2022 arrangerade Västra Götalandsregionen två webbinarier för dig som möter personer som flytt från krig. Ett webbinarium handlade om migrationsrelaterad psykisk ohälsa hos barn och vuxna. Det andra handlade om hälsoundersökningar utifrån frågor som vad är vårdcentralernas ansvar och vad är bra att tänka på när man utför en hälsoundersökning.

Webbinarierna är 60 minuter långa och finns här: Webbinarier för dig som möter personer som flytt från krig.

 

Riva hinder

Sara Tedsjö

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-02-07 11:16