Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Smärtkuben

En bild på smärtkuben

Ett nytt reflektionsverktyg om genusperspektiv på långvarig smärta.

Smärtforskningen beskriver att kvinnor har mer smärta än män, att kvinnor och män upplever och beskriver smärta på olika sätt och att kvinnor och män har olika strategier för att hantera sin smärta. Traditionellt har forskare kopplat ihop olikheterna med biologiska skillnader mellan könen men så enkelt är det inte. Smärta är en subjektiv upplevelse och påverkas bland annat av hur vi uppfostrats att visa, beskriva och hantera den. Fortfarande finns starka genusnormer som att män ska vara tuffa och att kvinnor ska vara känsliga. Denna förväntan syns även inom hälso- och sjukvården och leder till omotiverade skillnader i bemötande, bedömningar och behandlingar för kvinnor och män med smärta. Det vill vi förändra genom verktyget Smärtkuben.

Smärtkuben ska väcka reflektion och leda till förändring. Den utgår från forskning och har tagits fram av Kunskapscentrum för jämlik vård i samarbete med personal från Arbetsterapi och Fysioterapi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra, Smärtcentrum vid Frölunda Specialistsjukhus och Enhet primärvård vid Koncernkontoret.

Det finns möjlighet att beställa Smärtkuben, kontakta oss för mer information. Du kan också ladda ner texten på Smärtkubens sidor som PDF här.

Inbjudan: En dag för dig som möter patienter med långvarig smärta

Forskningsreferenser

Podcast om Smärtkuben inför den Nationella primärvårdskonferensen 1-2 oktober 2019 i Göteborg
Lyssna här

"Brave Men" and "Emotional Women": A Theory-Guided Literature Review on Gender Bias in Health Care and Gendered Norms towards Patients with Chronic Pain
Artikel av Anke Samulowitz, Ida Gremyr, Erik Eriksson och Gunnel Hensing publicerad i Pain Research and Management

Sense of control: Patients´ experiences of multimodal pain rehabilitation and its impact in their everyday lives 
Artikel av Anke Samulowitz, Pia Nordström, Malin Wiklund, Nenad Stankovic och Gunnel Hensing publicerad i Journal of Rehabilitation Medicine Clinical Communications

Anke Samulowitz är doktorand vid Socialmedicin och epidemiologi, Institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Anke Samulowitz

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Kristin Eliasson

Teamledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-09-03 11:05