Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ta med en vän - för fler cellprov

Projektet Ta med en vän kom till för att få fler kvinnor och personer med livmoder att göra cellprov. Alla kallas till provet, men beroende på var du är född och var du bor är det olika sannolikt att du gör testet. Projektet var väldigt lyckat och ledde till den årliga cellprovsveckan som nu arrangeras över hela Sverige.

Hur gör man för att en enkel sjukdomsförebyggande åtgärd ska bli
självklar för alla? För att tidigt upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer kallas alla kvinnor och personer med livmoder i Sverige mellan 23 och 60 år regelbundet till cellprovtagning. Men i nordöstra Göteborg, där omkring hälften är utlandsfödda var det betydligt färre som utnyttjade möjligheten än i övriga Västra Götaland. För att få fler att ta cellprov startades 2011 kampanjen Ta med en vän.

För att nå invånare på en plats där många är födda i andra länder än Sverige ställs särskilda krav på att överbrygga kulturella och språkliga barriärer för att nå ut med informationen om vikten av cellprovtagning. Utifrån forskning och tillsammans med ett antal doulor (personer som stöttar gravida inför och under förlossning) tog arbetsgruppen för projektet fram ett förslag till åtgärder som skulle kunna få fler att ta cellprov.

Provtagning i cellprovsbussen

Våren 2011 startade alltså kampanjen Ta med en vän. Information på olika språk spreds i lokalradion, lokaltidningen, tvättstugor, butiker och frisörsalonger. Dolor samt hälso- och sjukvårdspersonal deltog i lokala event och informerade i föreningar. Det fanns också möjlighet att ta cellprov i den så kallade Cellprovsbussen som besökte olika platser i området under två månaders tid. Mot slutet av kampanjen anordnades en cellprovsvecka med olika aktiviteter och extra öppettider på mottagningarna. En Facebook-kampanj och filmen "Finns det någon ursäkt?" lanserades på tre olika språk för att sprida information om hur viktigt det är att ta cellprov.

Allt fler ordnar cellprovsvecka

Efter att kampanjen avslutades i april 2012 togs ett beslut om att sprida arbetets goda erfarenheter och arbetssätt, både inom och utanför Västra Götalandsregionen. De positiva erfarenheterna av kampanjformatet som använts under Ta med en vän gjorde att arbetsgruppen valde att fokusera arbetet till en särskild vecka, som fick namnet Cellprovsveckan. Vid sidan av ett ökat deltagandet i Cellprovtagning har kampanjen haft som mål att öka medvetenheten och kunskapen om vikten av regelbunden provtagning. I samband med veckan inrättades sedan en särskild "När tog du cellprov senast-tjänst". För att snabbt få reda på när de tog provet senast och få en påminnelse om när det är dags igen, gick det att sms:a eller mejla till ett särskilt nummer eller mejladress.

Cellprovsveckan genomförs numer regelbundet i Västra Götalandsregionen och sedan starten 2013 har initiativet spridits till fler landsting och regioner i Sverige. Täckningsgraden i Västra Götalandsregionen följts årsvis och visar på en mycket positiv utveckling under de senaste åren, särskilt i Bergsjön, i nordöstra Göteborg där deltagandet gått från 58 till 69 procent på 4 år.

Kristin Eliasson

Teamledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-02-13 10:37