Ta med en vän
Projektet Ta med en vän kom till för att få fler kvinnor och personer med livmoder att göra cellprov. Alla kallas till provet, men beroende på var du är född och var du bor är det olika sannolikt att du gör testet. Projektet var väldigt lyckat och ledde till den årliga Cellprovsveckan som nu arrangeras över hela Sverige.
självklar för alla? För att tidigt upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer kallas alla kvinnor och personer med livmoder i Sverige mellan 23 och 60 år regelbundet till cellprovtagning. I nordöstra Göteborg, där omkring hälften är utlandsfödda, var det dock betydligt färre som utnyttjade möjligheten än i övriga Västra Götaland. För att få fler att ta cellprov startades därför kampanjen Ta med en vän 2011.
För att nå invånare på en plats där många är födda i andra länder än Sverige ställs särskilda krav på att överbrygga kulturella och språkliga barriärer för att nå ut med informationen om vikten av cellprovtagning. Utifrån forskning och tillsammans med ett antal doulor (personer som stöttar gravida inför och under förlossning) tog arbetsgruppen för projektet fram ett förslag till åtgärder som skulle kunna få fler att ta cellprov.
Cellprovsbussen
Våren 2011 spreds informationen på olika språk i lokalradion, lokaltidningen, tvättstugor, butiker och frisörsalonger. Doulor samt hälso- och sjukvårdspersonal deltog i lokala event och informerade i föreningar. Det fanns också möjlighet att ta cellprov i den så kallade Cellprovsbussen som besökte olika platser i området under två månaders tid. Mot slutet av kampanjen anordnades en cellprovsvecka med olika aktiviteter och extra öppettider på mottagningarna. En Facebook-kampanj och filmen "Finns det någon ursäkt?" lanserades på tre olika språk för att sprida information om hur viktigt det är att ta cellprov.
Cellprovsveckan
Efter att kampanjen avslutades i april 2012 togs ett beslut om att sprida dess goda erfarenheter och arbetssätt både inom och utanför Västra Götalandsregionen. De positiva erfarenheterna av kampanjformatet som använts, gjorde att arbetsgruppen valde att koncentrera arbetet till en särskild vecka, som fick namnet Cellprovsveckan. Vid sidan av ökat deltagande i cellprovtagning hade kampanjen som mål att öka medvetenheten och kunskapen om vikten av regelbunden provtagning.
I samband med veckan skapades en särskild tjänst kallad "När tog du cellprov senast?". För att snabbt få reda på när det senaste provet togs och en påminnelse om när det var dags igen, gick det att sms:a eller mejla till ett särskilt telefonnummer eller mejladress.
Cellprovsveckan genomförs numera regelbundet i Västra Götalandsregionen. Täckningsgraden i Västra Götalandsregionen har följts årsvis och visade efter projektet på en mycket positiv utveckling, särskilt i Bergsjön i nordöstra Göteborg där deltagandet gick från 58 till 69 procent på fyra år. Sedan starten 2013 har initiativet också spridits till fler landsting och regioner i Sverige.