Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Män och maskuliniteter inom vård för sexuella hälsoproblem

Män upplever inre och yttre barriärer mot att söka vård för sexuella hälsoproblem och söker vård i begränsad utsträckning. Hälso- och sjukvårdspersonal spelar en betydande roll för män som söker vård för sexuella hälsoproblem.

Trots detta har relativt lite forskning om män och maskuliniteter undersökt personal.

Forskningsprojektet utforskar föreställningar, attityder och diskurser om män och maskuliniteter bland hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar med mäns sexuella hälsa. Specifikt syftar forskningen till att undersöka:

  • Föreställningar om män och maskuliniteter bland hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar med mäns sexuella hälsa i Sverige, specifikt hur personal ur ett professionellt perspektiv tänker om och beskriver olika maskuliniteter samt hur maskulina och icke-maskulina egenskaper och beteenden uppfattas.
  • Hur hälso- och sjukvårdspersonal konstruerar genusbaserad social lokalisering inom vård för sexuell hälsa vad gäller maskuliniteter och förståelsen av maskulinitet som inbäddad i personliga relationer.

Forskningen baseras på fokusgruppsintervjuer med personal som arbetar kliniskt med mäns sexuella hälsa på bland annat vårdcentral, ungdomsmottagningar och venereologiska mottagningar.

Projektet drevs i samarbete med Institutionen för medicin, Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet.

Kontakt: Tommy Pherson, tommy.persson@vgregion.se

Vetenskapliga publikationer:

Men and Masculinities in Sexual Healthcare: Exploring Notions and Discourses among Healthcare Professionals, Licentiatavhandling Göteborgs universitet

Notions About Men and Masculinities Among Health Care Professionals Working With Men’s Sexual Health: A Focus Group Study, American Journal of Men's Health

Senast uppdaterad: 2022-12-13 13:31