RFSL erbjuder samtalsstöd kring chemsex

Uppdaterad:
Publicerad:
Linda Palhamn, porträttfoto framför stenvägg
– Vi utgår från det personen vill prata om och vi använder inga pekpinnar, säger Linda Palhamn, kurator på RFSL Göteborg.

Chemsex innebär att en person tar droger i samband med sex i syfte att det ska ge positiva effekter. Det är ett sexualiserat bruk av droger. Ett synonymt begrepp är PnP, som står för party and play. På RFSL Göteborg finns möjligheten till samtalsstöd för den som praktiserar eller har frågor om chemsex.

Linda Palhamn är kurator och ansvarig för samtalsstödet:

Varför jobbar RFSL med chemsex-frågan?

– Vi på RFSL har sett att kombinationen droger och sex förekommer i gruppen män som har sex med män, MSM, och att detta har blivit vanligare de senaste åren. RFSL Stockholm öppnade en chemsex-mottagning 2019.

– Vi i Göteborg öppnar nu en mindre variant av denna mottagning. Samtalsstödet organiseras under vår mottagning Check Point Göteborg, vilket är en mottagning hos oss där MSM kan snabbtesta sig för hiv och syfilis.

– Vi ser att droger kan få olika konsekvenser för den enskilde individen. För vissa är droger inget problem, för någon annan kan droger ta mycket av personens tid och gå ut över studier eller arbete. Det kan också påverka personens sociala liv på olika sätt och få negativa konsekvenser för hälsan. Därför är detta en viktig fråga för oss.

Vilket stöd kan ni ge till den som praktiserar chemsex?

– Vi erbjuder samtalsstöd. Personen kan behöva sortera sina tankar med någon. Vi utgår från det personen vill prata om och vi använder inga pekpinnar. Målet kan vara att personen tar en paus från droger, att den tar mindre, eller kanske slutar helt. Men det finns samtidigt gränser för vad vi kan hjälpa till med, vi jobbar till exempel inte med avgiftning.

Vilket råd skulle du vilja ge till vårdpersonal som möter vårdtagare som brukar chemsex?

– I först hand att våga ställa frågor och att göra det på ett icke-dömande sätt. Ta reda på vad personen faktiskt vill ha hjälp med. Det hjälper om personalen har koll på vanliga begrepp som att de inte behöver fråga personen de möter om detta. ”Tina” är till exempel slang för metaamfetamin.

–  Man kan behöva skilja mellan bruk och missbruk, då det är en skillnad hur en person använder droger. Det kan också vara bra att komma ihåg att personen själv inte nödvändigt ser det som ett missbruk, vilket kan göra det svårare att söka hjälp i beroendevården.

Hur får den som har frågor kontakt med er?

– Ingen remiss behövs för att komma hit. Man kan skicka ett mejl till vår kurator: kurator@checkpointgoteborg.org. På vår hemsida finns också mer information. Det bästa är egentligen att personen själv tar kontakt med oss.

– Vi vänder oss inte bara till personer med omfattande problem, man kan som MSM komma och samtala om tankar och funderingar man har kring sex och droger i största allmänhet.

Checkpoint Göteborgs webb: Checkpoint Göteborg