Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sexuella kontakter under social distansering

Två personer omfamnar varandra

Covid-19-pandemin innebär rejäla utmaningar för den som vill träffa nya människor, och kraven på social distans gör det svårare för oss att tillfredsställa behovet av fysisk närhet. Här får du tips på läsning och lyssning på detta tema.

Behovet av fysisk närhet pockar på när vi rekommenderas hålla flera meters avstånd till varandra. Många av de vanliga mötesplatserna har försvunnit, såsom möjligheten att gå på after work på lokal, danstillställningar, konserter och fester. Det är en rejäl utmaning för kärlekslivet och för den som vill träffa nya människor. Samtidigt visar flera undersökningar att nätdejtandet har ökat.

Här har vi på Kunskapscentrum för sexuell hälsa samlat tips på läsning och lyssning på temat:

Hur påverkar Corona livet som singel? (Karlavagnen P4)

Dejtingappen Tinder, har under mars månad slagit flera sorters rekord världen över.
Söndagen den 29 mars gjordes fler ”swipes” än någonsin på Tinder, med över 3 miljarder på en och samma dag, världen över.

Trenden är tydlig – nätdejting blomstrar i karantän (Sydsvenskan)

Social distansering och isolering innebär för många mer tid i hemmet med din partner, familj eller vänner. Parterapeuten Esther Perel gästade i helgen SVT-programmet Skavlan och berättade där att det generellt påskyndar förloppet i relationer. Därför tror hon att vi kommer se fler skilsmässor och graviditeter som en följd av att vi tillbringar mer tid ihop.

Hur har dina relationer påverkats av krisen? (Karlavagnen P4)

Vi är sociala varelser och i kriser har vi en tendens att ty oss till varandra, att vara nära. Men den här krisen tvingar oss att göra precis tvärtom, att hålla fysisk distans. Hur påverkar det vår psykiska hälsa och vad kan vi göra för att må så bra som möjligt, trots allt?

Att hantera sin oro i kristider (Vetenskap och hälsa)

Kan vi fortsätta gå på dejter och ha sex trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering? Den frågan ställdes till biträdande stadsepidemiolog Anders Wallensten i nättidningen The Local efter ett uttalande från Søren Brostrøm, direktör för sundhetsstyrelsen i Danmark, där denne slog fast att sex är bra och hälsosamt och att danskarna kan fortsätta ha sex även i corona-tider. 

Can you keep dating and having sex in Sweden despite social distancing rules? (The Local)

 

Senast uppdaterad: 2020-05-27 10:06