Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

CERA bjuder in till seminarium - Hur många behandlingar behövs för att människor ska bli fria från sina alkohol- och drogproblem?

Välkomna till seminarium 14/4 där docent och överläkare Fredrik Spak vid Beroendekliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset presenterar artikeln "Hur många behandlingar behövs för att människor ska bli fria från sina alkohol- och drogproblem?" och om hur vi framåt ska tänka kring behandling och omfattningen av behandling.

Att arbeta inom sjukvård eller inom socialtjänstens behandlingsenheter kanske ibland känns tröstlöst när en del patienter/klienter återkommer gång på gång till mottagningen. De får behandlingar, hjälp och stöd, och trots det, återfaller de. Kanske upplever de professionella att allt är tillbaka på ruta ett och att ingenting har hänt.
Men vi kanske inte kan förvänta oss att en person med ett mångårigt beroende och annan problematik kan ändra hela sitt liv med hjälp av en enda behandling eller ens två, eftersom alkohol- och drogberoende ibland är komplext och innefattar både sociala, psykologiska och fysiologiska delproblem, problem som kanske tar tid att läka och förändra? Å andra sidan, för människor med mindre komplexa problem kanske en eller två behandlingar är alldeles fullt tillräckligt?
Det finns få studier som undersökt hur många behandlingar som behövs för att människor ska tillfriskna från ett alkohol- eller drogberoende, men den här studien har gjort det.

Tid: 21 april kl 13-14
Plats: Zoom, länk till mötet
Länk till den vetenskapliga artikeln
Länk till evenemanget

Arrangör: CERA, Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende
Länk till CERAs hemsida: https://www.gu.se/cera

Senast uppdaterad: 2023-04-06 15:00