Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lunchseminarium

Forskningsfuskarna, vilka är de, hur upptäcker vi dem?

Föreläsare: Professor Kjell Asplund

Kjell Asplund är aktuell med boken Fuskarna som handlar om bedragare inom vetenskapen, bland dem kirurgen Paolo Macchiarini, psykologen Diederik Stapel och entreprenören Elizabeth Holmes.  Seminariet berör svårigheterna att upptäcka fusk, svårigheterna att dra gränser mellan forskningsfusk och kreativa tolkningar av egna forskningsresultat samt värdet av visselblåsare.

Om föreläsaren

Kjell Asplund är professor emeritus i medicin och har innehaft en rad tunga offentliga uppdrag, bland annat som generaldirektör för Socialstyrelsen, ordförande för Statens medicin-etiska råd och är nu styrelseordförande för Socialstyrelsen. 2016 genomförde Asplund en granskning av Macchiarinis transplantationer av luftstrupar vilket väckte ett intresse för forskningsfusk i allmänhet som resulterade i boken Fuskarna som utkom i mars i år på Fri Tanke förlag.

Datum: Fredag 11 juni via Zoom

Tid: 12.00-13.00

Anmälan: mejla till anne.snellman@gu.se och få en ZOOM-länk till seminariet

Välkommen, Mikael Landén

Senast uppdaterad: 2021-05-31 18:46