Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nyhetsbrev från CERA, Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende

Publicerad: Uppdaterad:

Inbjudan till seminarium om cannabis den 3 februari
Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) har publicerat en kortfattad kunskapsöversikt om cannabis: ”Cannabis: harmlös rekreation eller farlig drog?”. I rapporten sammanfattas det aktuella kunskapsläget om cannabis med koppling till hälsa, sociala förhållanden och medicinsk användning. Rapporten finns att ladda ner på Fortes hemsida. CERA och Forte bjuder gemensamt in till ett förmiddagsseminarium där bland annat rapporten presenteras.

Tid: 3 februari kl 10:00-12:00. Förmiddagsfika serveras kl 09:30.
Plats: Clarion Hotel Post, Drottningtorget, Göteborg
Anmälan: Länk till inbjudan och anmälningsformulär
Seminariet är kostnadsfritt.

Inbjudan till föreläsning om alkohol, graviditet och spädbarns hälsa den 20 februari
Nästa upplaga av rapportserien ”Alkohol och samhälle”, som ges ut årligen, kommer att handla om alkohol, graviditet och spädbarns hälsa. En av medförfattarna i forskargruppen som har skrivit rapporten, Frida Dangardt, kommer till Nya regionens hus i Göteborg den 20 februari för att berätta om rapportens resultat och rekommendationer. Rapporten ingår i serien Alkoholen och samhället, som har syftet att vetenskapligt belysa effekter av alkoholkonsumtion på individ och samhälle. Serien ges ut av CERA, Svensk förening för allmänmedicin, Svenska sjuksköterskeföreningen, Stiftelsen Ansvar för framtiden och IOGT-NTO.

Tid: 20 februari kl 13.30-16.00
Plats: Nya regionens hus, Bergslagsgatan 2 (nära Centralstationen), Göteborg
Målgrupper: Personer som i sitt arbete och i sin vardag möter blivande och nyblivna föräldrar, tex personal från brukarorganisationer, socialtjänst, specialistpsykiatrin, primärvård, ungdomsmottagningar, familjecentraler, mödravårdscentral och barnavårdscentral.
Anmälan: Se bifogad inbjudan.
Föreläsningen är kostnadsfri.

Save the date: 27 februari
CERA kommer arrangera ytterligare ett seminarium om arbetsliv och alkohol med fokus på det förebyggande arbetet, denna gång i samarbete med Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE: Work and Employment Research Centre).
Tid: 27 februari kl 13.00-16.00
Anmälan: En komplett inbjudan med program och anmälningsformulär skickas ut i januari. Seminariet är kostnadsfritt.

Save the date: 11 mars
Den 11 mars kommer forskare från Beroendemedicin vid Sahlgrenska Akademin att presentera några av de frågeställningar som de arbetar med, forskningsmetoder och sina senaste forskningsfynd. Sammantaget kommer det bli tre spännande presentationer med följande titlar;
1) Energidrycker, alkohol och hjärnan – vad är problemet?
2) Nikotin rubbar hjärnans kommunikation - hur kan vi återställa balansen?
3) Nya behandlingsstrategier för att minska alkoholintag.

Tid: 11 mars kl 13:00-16:00
Plats: Hörsal F1 på entréplan, Psykologiska institutionen, Haraldsgatan 1 (vid Linnéplatsen), Göteborg
Målgrupper: Forskare, doktorander och forskningsintresserade
Anmälan: En komplett inbjudan med program och anmälningsformulär skickas ut i januari. Seminariet är kostnadsfritt.

Seminariet om alkohol och arbetsliv den 10 oktober
Nu finns det en artikel att läsa på Sunt arbetsliv utifrån seminariet om alkohol och arbetsliv den 10 oktober som CERA arrangerade ihop med Systembolaget. Seminariet filmades inte men föreläsarnas bildspel och kontaktuppgifter finns publicerade på Systembolagets hemsida. Exempelvis föreläste Ulric Hermansson, forskare vid Karolinska institutet, och CERAs doktorand Martina Wilson.

Uppdaterad version på svenska: ”Hälso- och sociala effekter av icke-medicinsk användning av cannabis” Länsstyrelsen i Västra Götalands län och CERA gav Maria Renström (ordförande för Systembolagets alkoholforskningsråd) i uppdrag att översätta och uppdatera WHO-rapporten ”The health and social effects of nonmedical cannabis use”. Detta omfattande studiematerial är nu klart och finns för nedladdning på Länsstyrelsens hemsida.

Ny kunskapsöversikt om dopning
Forte har publicerat en kortfattad kunskapsöversikt om dopning: ”Fitnessdopning och gymkultur”. Rapporten finns att beställa och ladda ner på Fortes hemsida.

Ny rapport om psykisk ohälsa och beroende
Nu finns Socialstyrelsens kartläggning av samsjuklighet i form av psykisk ohälsa och beroendeproblematik tillgänglig på Socialstyrelsens hemsida.

Filmade föreläsningar om jämlikhet och hälsoekonomi på ANDT-området
Den 17 oktober hade Folkhälsomyndigheten ett forskarseminarium om jämlikhet och hälsoekonomi på ANDT-området. De tre föreläsningarna filmades och finns nu tillgängliga på Folkhälsomyndighetens hemsida.
-Inna Feldman, Uppsala universitet: De hälsoekonomiska konsekvenserna relaterade till användning av anabola steroider i Sverige
-Devon Fontaine Spika, Lunds universitet: Socioekonomisk ojämlikhet kopplat till alkohol, rökning och narkotika
-Gunnel Hensing, Göteborgs universitet: Betydelsen av alkohol och narkotika för våld i nära relation

Ny ordförande utsedd för SAD
Anders Hammarberg blev i november utsedd till ny ordförande för SAD; Svenska föreningen för Alkohol- och Drogforskning. Anders Hammargren är klinisk forskare vid Karolinska institutet och forskar om psykologisk behandling för alkoholberoende och stödprogram för närstående.

”Den Nationale Alkoholkonference 2020”
Den danska intresseorganisationen Alkohol och Samfund bjuder in till konferens i Köpenhamn den 28-29 januari. Läs om konferensens teman och program här. Sista anmälningsdag är den 20 december.

CERA arbetar för att främja samarbete och samverkan
Vi på CERA kan förmedla kontakter för att främja tvärvetenskapliga forskningssamarbeten och bred samverkan med det omgivande samhället.Om du inte vill ha nyhetsbrev och andra utskick från CERA eller om du har en förfrågan så skicka ett meddelande till info@cera.gu.se.

Publicerad: