Nyhetsbrev från CERA
Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende
Inbjudan till webbsändning om ”Samverkan vid oro för väntat barn”
Göteborgsregionen (GR), Västkom, kommunalförbunden i Västra Götaland, Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen bjuder in till en kostnadsfri webbsändning den 10 september med temat ”Samverkan vid oro för väntat barn”. Målgrupper är chefer och medarbetare från verksamheter i kommun och region som möter blivande föräldrar. Sista anmälningsdag är den 3 september. Läs mer här, samt i Regionkalendern där anmälningsformuläret finns.
Länsnykterhetsförbundets kurs om alkohol och droger
Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland bjuder in till en kostnadsfri kurs om alkohol och droger ur ett livsloppsperspektiv. Kursen består av fyra digitala förmiddagsmöten och det är möjligt att antingen anmäla sig till alla fyra eller bara enstaka.
- Läs mer om kursen på Länsnykterhetsförbundets hemsida
- Länk till anmälningsformuläret. Sista anmälningsdag är den 7 september.
Corona-pandemins potentiella effekter på folkhälsan
Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Stockholm har i en ny rapportserie sammanfattat corona-pandemins potentiella effekter på folkhälsan. Forskarna bakom rapportserien har bland annat studerat de kortsiktiga- och långsiktiga effekterna på psykisk hälsa, rökning, alkoholkonsumtion och narkotikabruk. Utöver genomgången av potentiella effekter så innehåller rapporterna även rekommendationer till beslutsfattare.
Europeisk forskningsstudie om dryckesvanor under corona-pandemin
Forskare i ett flertal europeiska länder genomför nu en kvantitativ forskningsstudie om dryckesvanor under corona-pandemin. Enkäten riktar sig till enskilda så forskarna behöver hjälp med att sprida den. Det finns en svensk version och det tar cirka 10 minuter att besvara den. Mer utförlig information finns att läsa på första sidan av det webbaserade formuläret.
- Länk till det svenska frågeformuläret
- Länk till sidan där frågeformuläret finns på ett flertal språk
Svensk forskningsstudie om det nationella självavstängningsregistret Spelpaus
Stockholms universitet genomför nu ett forskningsprojekt för att kartlägga och analysera det nationella självavstängningsregistret Spelpaus. Av intresse för forskningsprojektet är vilka som väljer att stänga av sig på Spelpaus.se, deras motiv för att stänga av sig, synen på fördelar och brister i systemet, och spelandet före och efter avstängning. Studien består av en webbaserad enkät som riktar sig till personer som stängt av sig i Spelpaus, så forskarna behöver hjälp med att sprida den. Det tar cirka 10 minuter att besvara den.
Debatt: ”Din tonåring vill att du tar ditt ansvar och pratar om alkohol”
Lennart Rådenmark och Maribel Basualdo Raneskog, länssamordnare på Länsstyrelsen Västra Götaland, har skrivit en debattartikel ihop med Karin Hagman, vd på Systembolagets dotterbolag IQ, som har publicerats i Bohusläningen, Borås tidning och Skaraborgs Läns Allehanda. De riktar sig i artikeln till tonårsföräldrar:”Föräldrar har en viktig roll att spela när det gäller att försena alkoholdebutens risker och att minska tillgången till alkohol för ungdomar. Bland ungdomarna är stödet starkt för att föräldrar ska göra just detta. IQ:s undersökning visar att 9 av 10 tonåringar tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol. Lika många (88 procent) svarar att det är bra om föräldrar har tydliga regler kring alkohol. Ungdomar vill att du ska ta ditt vuxenansvar även om de inte alltid signalerar det till dig.”
CERA arbetar för att främja samarbete och samverkan
Vi på CERA kan förmedla kontakter för att främja tvärvetenskapliga forskningssamarbeten och bred samverkan med det omgivande samhället.
Om du inte vill ha nyhetsbrev och andra utskick från CERA eller om du har en förfrågan så skicka ett meddelande till info@cera.gu.se.