Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Rapport - Alkoholen och samhället 2017/2018

Publicerad: Uppdaterad:

Svenska Läkaresällskapet, Centrum förberoendeforskning (CERA) och IOGT-NTO, med finansiellt stöd från Stiftelsen ansvar förframtiden, ger årligen ut forskningsrapporten Alkoholen och samhället, med syfte att belysa skadliga effekter av alkoholkonsumtion på individ och samhälle. Temat för i år är Alkohol och våld.

Våld orsakar höga kostnader för samhället och stort lidande för individen, både fysiskt och psykiskt. Det finns många faktorer som bidrar till ett våldsamt beteende. Alkoholens avhämmande inverkan på hjärnan är en faktor och bidrar till en ökad risk för att ett aggressivt beteende övergår till en våldshandling. Forskningsrapporten belyser olika typer av våld, hur alkoholen påverkar vårt beteende och hur våld påverkar vår hälsa på kort och lång sikt. Rapporten presenterar alkoholpolitiska åtgärder och lokala våldsförebyggande initiativ som syftar på en sänkning av alkoholkonsumtionen och därmed en minskning av våldet.

Läs rapporten!

 

Om CERA: Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende (The Center for Education and Research on Addiction) är en tvärvetenskaplig centrumbildning vid Göteborgs universitet med samarbetspartners från Länsstyrelsen, hälso- och sjukvården, primärvården, kriminalvården och socialtjänsten. CERA arbetar för att stärka och utveckla den vetenskapliga kunskapen om alkohol, narkotika och spel genom att bedriva kvalificerad forskning och utbildning inom området. CERA samverkar också med olika verksamheter som arbetar med dessa frågor, och erbjuder uppdragsutbildningar, utvärderingar och forskning inom området.

Läs mer på vår hemsida: www.cera.gu.se

Publicerad: