Forskning
Forskning på föräldrastöd
Föräldrautbildningar som stärker föräldrars förmåga att möta sitt barn på ett adekvat sätt i olika centrala situationer har beforskats under lång tid. Forskning visar att barnen fungerar bättre på olika områden efter att föräldrarna fått stöd och utbildning i sina föräldrafärdigheter. Störst förändring visar barn som från början hade mest uttalade svårigheter (Leijten m fl, 2019). Långtidsuppföljningar på föräldrastöd visar att beteendeförändringar hos barnet också förebygger svårigheter senare i livet så som drogmissbruk och kriminalitet (Resnick m fl, 1997).
Forskning på Family Check-up i USA
Mer än 20 års forskning på Family Check-up i USA visar på positiva resultat för hur barn och tonåringar mår och hanterar sin vardag. Family Check-up hjälper föräldrar att stärka sitt föräldraskap i praktiken genom att de får kunskaper om, och får öva på, positiv uppmärksamhet, kommunikation och gränssättning. Forskning visar också att symtom på depression minskar hos föräldrar som deltar i Family Check-up, vilket även kan påverka barnens psykiska hälsa.
Forskning på effekterna av Family Check-up i Göteborg
Samtidigt som Family Check-up modellen började implementeras i Göteborg 2010 av Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa i samarbete med Göteborgs Stad startades ett forskningsprojekt för effektutvärdering av FCU i jämförelse med iKomet. Ansvariga forskare var Ata Ghaderi och Pia Enebrink på Karolinska Institutet och finansierades av Socialstyrelsen. 2011 till 2013 rekryterades det 231 familjer som kom att ingå i studien.
Resultatet publicerades i en rapport som både sammanfattar de första åren för Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa och redogör för arbetet med att implementera föräldrastödsmodellen Family Check-Up.

Ladda ner rapporten här:
Pågående forskning av Family Check up i Göteborg
- Långtidseffekter: Under sommaren 2020 har forskarna på KI börjat analysera data från effektstudiens 3-årsuppföljning. Ansvarig för uppföljningen är professor Ata Ghaderi, Karolinska Institutet.
- Föräldraperspektivet: Föräldrarna som deltog i effektstudien bjöds in till fokusgrupper 2016. Syftet var att ta tillvara föräldrars perspektiv efter att ha deltagit i evidensbaserat föräldrastöd. Projektet görs i samarbete med forskare på Regionhälsans FoU-enheten i Göteborg och Södra Bohuslän, Karolinska Institutet och Högskolan Väst. Ansvarig för studien är Julie Lundgren på Utvecklingscentrum.
- Behandlarperspektivet: Inom ramen för vårt samarbete med Jennie Ryding på Högskolan Väst kommer Jennie under 2020 - 2021 att fortsätta sin forskning med inriktning på implementering av FCU ur ett behandlarperspektiv. Jennie genomför en intervjustudie med FCU-behandlare från olika länder (USA, Kanada och Holland).