Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Konferens Building Bridges

Utvecklingscentrum arrangerade den tre dagar långa internationella konferensen Building Bridges den 12-14 juni 2017. Fokus var på familjebehandling och på hur man når ut till barn och familjer som behöver stöd.

På konferensen föreläste internationell expertis såsom Marion Forgatch, Daniel Shaw och Tomas Dishion, som tillsammans har mer än 60 års erfarenhet av implementering och familjebehandling i USA och internationellt i modellerna Family Check-up och PMTO. Terje Ogden från Adferdsentret i Oslo föreläste också om implementeringen av skolmodellen PALS i Norge och tillsammans är de pionjärer med de två modeller som Närhälsan utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa implementerar i olika verksamheter som arbetar med barn och familjer.

Tydligt under konferensen var att det finns mycket evidens på att dessa modeller fungerar med bra resultat för de barn och familjer som får ta del av dem.

Utmaningarna som diskuterades var att få behandlare och skolor att använda forskningsbaserade modeller. Trots att många professionella ser nyttan för barn och familjer kan det vara svårt att få in nya modeller i arbetsvardagen där man har olika rutiner och tidigare modeller som skall samsas med nya. Dessa utmaningar är gemensam för dem som arbetar med att implementera nya arbetssätt och är ett viktigt utvecklingsområde att diskutera. På konferensen hade Christina Näsholm bl.a. en workshop där deltagarna fick prova verktyget IMPLEMENTATION DECK vilket kan vara till hjälp vid implementering i olika verksamheter.

Utbyte av erfarenheter
Konferensens tredje dag ägnades åt internationellt erfarenhetsutbyte. Ett exempel på detta utbyte var att USA och Sverige delade med sig av sina erfarenheter till Holland då de är i uppstarten av att implementera Family Check-up.

Det har det varit tre mycket intensiva men roliga dagar och vi på Utvecklingscentrum har tagit ytterligare kliv mot att implementera väl beprövade och bra metoder till fler barn.

Senast uppdaterad: 2021-02-19 16:45