Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information - Förlängning av tillfälliga förändringar av tillämpning av sjukreseregelverket med anledning av covid-19

I samband med Covid-19 rekommenderar Folkhälsomyndigheten att personer som är 70 år eller äldre begränsar sina nära kontakter och inte åker buss, tåg, spårvagn eller motsvarande. Rekommendationen innebär att patienter som är 70 år eller äldre och behöver vård inte bör resa med kollektivtrafik. Alla har inte egen bil eller anhöriga som kan köra dem till/från hälso- och sjukvården. De behöver därför åka sjukresetaxi till vården trots att de inte uppfyller krav på sjukresa (medicinsk bedömning).

I samband med covid-19 har hälso- och sjukvården inom Västra Götalandsregionen informerat patienter om att inte komma till vårdinrättningar om de känner sig sjuka, förkylda eller har luftvägsbesvär.

Detta leder till sena eller uteblivna avbokningar av taxi vilket ska generera faktura för så kallad "bom-avgift" enligt regelverk. Då det är hälso- och sjukvården inom Västra Götalandsregionen som uppmanat patienterna att inte komma, bör bom-avgift inte tas ut för sena eller uteblivna avbokningar.

Situationen med covid-19 har också lett till följande: 
-  att patienter som behöver vård tillfälligt har behövt flytta från sina folkbokföringsadresser på grund av
   smittrisker och /eller på grund av andra i hemmet är satta i karantän, vilket innebär att sträckan kan bli
   längre 
-  patienter som vanligtvis åker taxi eller kollektivt föredrar att ta egen bil på grund av smittrisk. 
-  antalet förgävesresor har ökat på grund av inställda besök

Information om tillfälliga förändringar av tillämpning av sjukreseregelverket

Senast uppdaterad: 2020-04-30 10:06