Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Avtal om mammografiscreening och klinisk radiologisk bröstdiagnostik

Publicerad:

Västra Götalandsregionen har genomfört en upphandling av hälsokontroll genom mammografiscreening och klinisk radiologisk bröstdiagnostik. Unilabs AB har tilldelats fyra avtal som  börjar gälla 2022-04-01 och är uppdelade på  följande delregionala områden:

  • Skaraborg
  • Södra Älvsborg
  • Södra Bohuslän (kranskommunerna till Göteborg)
  • Göteborgs Stad

Skaraborg

Avtalsägare östra hälso- och sjukvårdsnämnden. Avtalet omfattar mammografiscreening, selektionsutredning och klinisk radiologisk bröstdiagnostik på kvinnor. Att ta emot  patienter på remiss från vårdcentral och andra remitterande verksamheter ingår i uppdraget.

Unilabs kommer att bedriva sin verksamhet  både på mobila enheter och fasta enheter på SkaS. Vid enheterna SkaS Skövde och SkaS Lidköping kommer det att bedrivas mammografiscreening  selektionsutredning och klinisk radiologisk bröstdiagnostik. SkaS har ingen egen bröstradiologisk verksamhet.

Upptagningsområdet är kopplat till bröstcancerprocessen på SkaS.

Södra Älvsborg

Avtalsägare södra hälso- och sjukvårdsnämnden. Avtalet omfattar mammografiscreening, selektionsutredning och klinisk radiologisk bröstdiagnostik på kvinnor. Att ta emot  patienter på remiss från vårdcentral och andra remitterande verksamheter ingår i uppdraget.

Unilabs kommer att bedriva sin verksamhet både på mobila enheter och fast enhet på SÄS Borås. Vid enheten SÄS Borås kommer det att bedrivas mammografiscreening  selektionsutredning och klinisk radiologisk bröstdiagnostik.  SÄS har ingen egen bröstradiologisk verksamhet.

Upptagningsområdet är kopplat till bröstcancerprocessen på SÄS.

Södra Bohuslän

Avtalsägare västra hälso- och sjukvårdsnämnden. Avtalet omfattar mammografiscreening och selektionsutredning. I uppdraget ingår inte att ta emot patienter med remiss.

Unilabs kommer att bedriva sin verksamhet  vid tre fasta enheter i Kungälv, Mölndal och Hisingen. Selektionsutredning kommer att ske på deras enhet i Göteborg, Almedal.

Upptagningsområdet är kopplat till bröstcancerprocessen på SU som även har ansvaret för remisspatienter som kommer från södra Bohuslän.

Avtalet omfattar även mammografiscreening av kvinnor boende i Lerum och Alingsås, inklusive patienter med remiss boendes i dessa kommuner. Upptagningsområdet är kopplat till bröstcancerprocessen på SÄS.

Avtalet omfattar inte boende i Ale, Lilla Edet och Tjörn. Nu-sjukvården i Uddevalla har det uppdraget.

Göteborgs Stad

Avtalsägare Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Avtalet omfattar mammografiscreening och selektionsutredning. Kvinnor boende i stadsområde Nordost och stadsområde Hisingen kommer att screenas vid mottagningarna i Angered centrum respektive Hisingen. Enheten vid Almedal kommer förutom att erbjuda screening till kvinnor boende i stadsområde Centrum även genomföra selektionsutredning på kvinnor som gjort sin screening på någon av de tre nämnda enheterna.

I uppdraget ingår det inte att ta emot patienter med remiss.

Upptagningsområdet är kopplat till bröstcancerprocessen på SU som även har ansvaret för remisspatienter som kommer från hela Göteborgs Stad .

SU kommer att ha ansvar för att erbjuda mammografiscreening för samtliga kvinnor boende i stadsområde Sydväst, Göteborgs Stad.

Remittering

Vårdcentraler och andra remitterande verksamheter kan remittera patienter för klinisk radiologisk bröstdiagnostik till följande utförare:

  • Patienter boende i Fyrbodal samt i kommunerna Ale, Lilla Edet och Tjörn: remitteras till NU-sjukvården i Uddevalla.
  • Patienter boende i Skaraborg: remitteras till Unilabs mammografi  Skaraborg.
  • Patienter boende i Södra Älvsborg inklusive Alingsås och Lerum: remitteras till Unilabs mammografi  Södra Älvsborg.
  • Patienter boende i Södra Bohuslän: remitteras till SU.
  • Patienter boende i Göteborgs Stad: remitteras till SU.

Kontakt vid frågor:

Gunnel Sjöberg, regionutvecklare, Koncernkontoret
gunnel.sjoberg@vgregion.se

Publicerad: