Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Förhållningsregler till hushållskontakter till person med covid-19 införs i Västra Götaland 21 oktober

Publicerad:

Att inte gå till arbetsplats eller skola gäller som förhållningsregel för den som är vuxen eller går på gymnasiet och delar hushåll med någon som är covid-19-positiv. Barn i förskola och grundskola undantas. Det beror på att det är viktigt att barn får sin undervisning och för att de har en mindre risk att smitta andra. Den som får symtom på covid-19 ska stanna hemma och kontakta sin vårdcentral för provtagning.

Förhållningsreglerna tillsammans med skyddsplikten enligt Smittskyddslagen innebär bland annat:

  • Man ska arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar. Den som inte kan arbeta hemifrån kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.
  • Man ska träffa så få personer som möjligt, hålla avstånd utomhus och inte vara med på fritidsaktiviteter där man kan träffa andra.
  • Inte åka kollektivtrafik, färdtjänst eller taxi.
  • Bara handla i mataffärer eller på apotek om man absolut måste och inte har några symtom.
  • Vara noga med att tvätta händerna ofta.
  • Berätta om att man är hushållskontakt till en person med covid-19 om man har kontakt med personal i hälso- och sjukvården.


Reviderade smittspårningsdokument som är lokalt anpassade för Västra Götalandsregionen finns att läsa på Smittskyddets webbsida om smittspårning.

Det finns också uppdaterade smittskyddsblad för läkare och patient samt information och förhållningsregler till hushållskontakter från smittskyddsläkarföreningen på ovan nämnda sida.

Fördjupad information om smittspårning och information och förhållningsregler till hushållskontakter: 
Folkhälsomyndighetens vägledning för smittspårning

Nyhet från Folkhälsomyndigheten: Personer som bor med smittade av covid-19 ska betraktas som möjliga fall

Kontakt vid frågor:
smittskydd@vgregion.se

Publicerad: