Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Mottagningen som hjälper patienter med krigstrauman

Publicerad:

Att uppleva ett krig innebär att utsättas inte bara för en traumatisk upplevelse, utan en rad olika. För att kunna hjälpa patienter med sådana händelser i bagaget finns Kris- och traumamottagningen.

– Ett krig utsätter en person för massa olika saker under en lång tidsperiod – därför behöver upplägget av traumaterapin anpassas för att tillgodose patientens behov, säger Goran Mijaljica, verksamhetschef på Kris- och traumamottagningen i en artikel om verksamheten på Regionhälsans webbplats.

I teamet på Kris- och traumamottagningen finns flera olika professioner representerade – såväl specialistläkare i psykiatri, psykoterapeuter och psykologer som fysioterapeut och medicinsk sekreterare.

– Vid behov kan hela teamet kopplas in i en behandling, och vi kan också lyfta ärenden på våra teammöten, om den som behandlar känner att det behövs en bedömning av någon annan profession.

De flesta som kommer till mottagningen har remitterats från primärvården; av de 313 remisser som togs emot 2019 var 228 från vårdcentraler. Andra vägar in är egenremisser och remisser från psykiatrin eller socialtjänsten.

Remisserna bedöms i ett remissteam som bestämmer om patienten ska kallas till ett första besök eller om remissen ska skickas tillbaka och patienten fortsätta vården där den befinner sig.

Läs hela artikeln hos Regionhälsan

Publicerad: