Ny regional medicinsk riktlinje för cancerrehabilitering

Uppdaterad:
Publicerad:

I oktober trädde en ny regional medicinsk riktlinje (RMR) för cancerrehabiliteringen i Västra sjukvårdsregionen i kraft, med fokus på tre huvudområden – fatigue, fysisk aktivitet samt psykosociala och psykologiska insatser.

Den regionala riktlinjen redogör för regionala tillämpningar av Nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering 2021. Till exempel tar den regionala riktlinjen hänsyn till resultaten från kartläggningen En ännu bättre cancerrehabilitering, som genomfördes 2019 i Västra sjukvårdsregionen.

Där framkom bland annat att gränsdragningen och kommunikationen mellan primärvård och specialistvård stundtals var otydlig, och att det fanns tre huvudområden inom rehabiliteringen som man ville satsa på att fördjupa kunskapen inom – fatigue, fysisk aktivitet och träning, samt psykosociala och psykologiska insatser.

Den nya versionen av RMR belyser därför specialistvårdens och primärvårdens respektive roller och relation, samt riktar extra fokus mot de tre huvudområdena och hur man kan förbättra arbetet inom dem.

Läs mer om cancerrehabiliteringen i Västra sjukvårdsregionen här:

Cancerrehabilitering i väst - RCC Väst (cancercentrum.se)