Ny utbildning: Artros – rätt diagnos och behandling

Uppdaterad:
Publicerad:

Omhändertagandet av patienter med artros fungerar ofta bra men via vårdförloppen för höft- och knäledsartros har några förbättringsmöjligheter identifierats. Dessa förmedlas nu genom en nätbaserad utbildning som riktar sig till fysioterapeuter, sjuksköterskor och läkare i primärvård.

Personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp (PSV) för höft- och knäledsartros är sedan tidigare godkänt i Västra Götalandsregionen och arbetet med implementering i större skala kan börja.

Det är till fördel för patienterna och samverkan mellan enheter gynnas om alla berörda verksamheter börjar arbeta enligt vårdförloppen utifrån samma förutsättningar och ungefär samtidigt.

Fysioterapeuter, sjuksköterskor och läkare i primärvård får genom denna utbildning ökad kunskap om diagnostisering och behandling av artros och hur de kan förbättra vården för patienter med höft- och knäledsartros.

Utbildningen beskriver på ett enkelt sätt de personcentrerade och sammanhållna vårdförloppen för höft- och knäledsartros och hur dessa kan användas i klinisk praktik inom primärvården. Utbildningen kan man göra individuellt eller tillsammans i arbetsgruppen för att främja reflektion, diskussion och gemensamt lärande. 

Utbildningen finns på Lärportalen och tar 20–30 minuter att genomföra. 

Länk till utbildningen i Lärportalen:

Kurs: Artros - Rätt diagnos och behandling (vgregion.se)

När du klickar på länken kommer du till en sida i Lärportalen där du kan logga in, därefter kommer du direkt till utbildningen. Du kan också som inloggad i Lärportalen söka efter utbildningen genom att skriva in ”artros” i sökfältet.

Det finns stödmaterial att använda på till exempel APT eller professionsmöten för att påminna om grunderna och väcka diskussion om lokala anpassningar:

APT-stöd Introduktion PSV höft- o knäledsartros (PP)

APT-stöd Uppföljning PSV höft- o knäledsartros (PP)

APT-stöd Uppföljning kort version PSV höft- o knäledsartros (PP)

Mer information om PSV höft- och knäledsartros

Ansvarig för artiklar, den nätbaserade utbildningen och den regionala tillämpningen av PSV höftledsartros och knäledsartros är RPT artros:

Kristin Wetterling, koordinator RPT Artros
Kristin.wetterling@vgregion.se

Inloggning i Lärportalen för dig som är privat vårdgivare

Vårdgivare inom Vårdval Vårdcentral och Vårdval Rehab:

Om du har har loggat in i Lärportalen tidigare:

  • Gå till Lärportalen VGR: larportalen.vgregion.se
  • Använd knappen ”Logga in med annat konto”
  • Ange ditt VGR-id och det lösenord du valt.

 

Om du inte tidigare har loggat in i Lärportalen:

  • Gå till sidan Lärportalen för privata vårdgivare hos VGR Akademin och fyll i dina uppgifter i formuläret.
  • När du skickar in formuläret får du ytterligare instruktioner och ett tillfälligt lösenord.

Övriga privata vårdgivare:

Privata vårdgivare utanför vårdvalen kan kontakta Processstöd för implementering i primärvård (Primp) för inloggningsinformation:

primp.pv@vgregion.se