Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nya verktyg på tolv språk om rätt till vård och att hitta rätt i vården

Att navigera i det svenska hälso- och sjukvårdssystemet och att känna till sina rättigheter är inte så lätt för personer som nyligen migrerat till Sverige. Detta utgör ett hinder för patienter att få den vård de har rätt till. En annan konsekvens är att det leder till oplanerade besök på vårdmottagningar.

Nu finns två nya bildstöd som kan underlätta i kommunikationen för personer som inte kan svenska. Bildstöden, som är fria att använda, innehåller bilder med enkel text och finns på tolv olika språk.

De har tagits fram av projektet KomHIT Flykting vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i samarbete med Lärandecentrum för migration och hälsa i Västra Götalandsregionen. Materialet kan med fördel användas i såväl reception hos vårdgivare som i samband med samhällsinformation.

  • Var ska jag söka vård?
    Information om vart man ska vända sig för att söka vård med förklaring om de olika vårdinstanserna – 1177 Vårdguiden, vårdcentral, akut vård och tandvård.
  • Rätt till vård
    Information om rättigheter till hälso- och sjukvård för asylsökande och personer som är i Sverige utan tillstånd.

Bildstöden är fria att ladda ner och skrivas ut som häften i A5-format från KomHIT Flyktings webbsida. Verksamheter inom Västra Götalandsregionen kan även beställa bildstöden från Marknadsplatsen. Läs mer om hur du hittar och beställer bildstöden här.

Kontakt vid frågor:
Lorna Bartram
lorna.bartram@vgregion.se
Tel: 070 404 39 11

Senast uppdaterad: 2019-09-23 14:11