Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt informationsmaterial om ensamhet

Publicerad:

Ofrivillig ensamhet är inget nytt fenomen, men under pandemin har frågan blivit än mer aktuell. Ensamheten påverkar människor oavsett ålder, kön och bakgrund och den upplevs på olika sätt.

Antalet personer som upplever en ofrivillig ensamhet ökar, samtidigt som det finns ett stort stigma att prata om ensamhet. Hälso- och sjukvården är en viktig aktör som kan göra skillnad, liksom kommuner och civila samhället. Tillsammans kan vi öka kunskapen om ofrivillig ensamhet genom att prata om det och hjälpa de som önskar bryta en ofrivillig ensamhet. 

Som ett stöd i detta viktiga arbete har två nya broschyrer tagits fram:

  • En broschyr riktar sig specifikt till dig som i ditt arbete möter någon som, oavsett ålder, kan vara ofrivilligt ensam. Där finns fakta om ensamhet och information om hur ofrivillig ensamhet påverkar hälsan. Det finns också konkreta tips på vad du kan göra i mötet med någon som visar tecken på att vara ensam.  
  • En annan broschyr riktar sig till allmänheten. Där finns egenvårdstips och hur du som medmänniska kan ge stöd till någon i din närhet som är ensam. Det finns också information om professionell hjälp och stöd samt hur ofrivillig ensamhet påverkar hälsan. 

Båda broschyrerna finns på följande språk: svenska, engelska, arabiska, persiska och somaliska.

Information riktad till allmänheten finns även på finska. 

Materialet finns här att beställa eller ladda ner här:

Filmer, broschyrer och rapporter - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)

Kontakt vid frågor:

Agneta Eriksson och Lars Paulsson, regionutvecklare avdelning social hållbarhet, Koncernkontoret

agneta.eriksson@vgregion.se

lars.paulsson@vgregion.se

Publicerad: