Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Provtagning för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer

Publicerad:

Under 2022 erbjuds alla personer som är folkbokförda i Västra Götaland och som fyller 60, 62 och 64 år (personer födda 1958, 1960 och 1962) provtagning för tjock- och ändtarmscancer.

Erbjudandet kommer hem med posten. Brevet innehåller en instruktion, en provtub och ett svarskuvert. Provet görs hemma och skickas sedan in med svarskuvertet. Utskick av erbjudande och mottagning av provmaterialet sköts av ett gemensamt samordningskansli i Stockholm.

Om avföringsprovet visar spår av blod erbjuds en undersökning (koloskopi) av tjocktarmen. Denna sker på en mottagning i regionen.

När programmet är fullt uppbyggt inom några år kommer alla personer folkbokförda i Västra Götaland i åldrarna 60–74 år erbjudas provtagning vartannat år.

Läs mer om provtagningen för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer (länk till Regionala cancercentrum i samverkan)

Kontakt vid frågor:
Elin Ljungqvist, projektledare
Tel: 072-230 77 85
elin.ljungqvist@rccvast.se

Malin Samuelsson, projektledare
Tel: 076-111 71 55
malin.samuelsson@rccvast.se

Publicerad: