Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Remisskrav till neuropsykiatriska utredningar som fristående vårdtjänst

Publicerad: Uppdaterad:

Från 1 juni införs remisskrav till neuropsykiatriska utredningar som en fristående vårdtjänst. Remisskravet innebär att patienten behöver en remiss från läkare inom barn- och ungdomspsykiatrin eller vuxenpsykiatrin för att göra en neuropsykiatrisk utredning. Remisskravet införs för att öka kvaliteten i vårdkedjan och ge bättre förutsättningar för jämlik vård.

Den tidigare remissfriheten har inneburit att patienter kunnat söka direkt till privata vårdgivare som inte varit upphandlade av Västra Götalandsregionen. Remisskravet införs för att öka kvaliteten i vårdkedjan och för att ge bättre förutsättningar för jämlik vård.

Inledningsvis kan det dock bli längre väntetider till utredning eftersom alla patienter ska gå via den offentliga specialistpsykiatrin för att få remiss. För att minska risken för detta har Västra Götalandsregionen möjlighet att nyttja egna avtal hos privata vårdgivare.   

I december 2020 infördes en ny regional medicinsk riktlinje som innebär att föräldrar och barn i högre utsträckning ska kunna få hjälp via vårdcentralen med olika insatser för psykisk ohälsa. 

För målgruppen barn och unga med koncentrationssvårigheter och svårigheter att reglera känslor och beteende kan vårdcentraler numera ta emot för bedömning och insatser. 

Regional medicinsk riktlinje MR – barn och unga med tecken på psykisk ohälsa – omhändertagande inom Vårdval Vårdcentral och Vårdval Rehab

Kontakt vid frågor:
Evalina Stranne, regionutvecklare, koncernstab hälso- och sjukvård
evelina.stranne@vgregion.se

Publicerad: