Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Risk för ökat våld i nära relationer under Coronakrisen

Publicerad:

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen uppmärksammar i ett pressmeddelande, publicerat 19 mars, att barn och kvinnor på grund av Covid-19 är särskilt utsatta när möjligheten att lämna hemmet begränsas. Även Sveriges kvinno- och tjejjourer larmar om en särskilt allvarlig situation för barn och kvinnor som lever med en våldsutövande person, när de uppmanas stanna hemma.

Var fjärde kvinna utsätts någon gång under sitt liv för våld av en närstående, uppskattningsvis 200 000 barn lever i hem där det förekommer våld och mer än 100 000 ungdomar drabbas av hedersvåld. Kvinnor och barn som lever med våld är extra utsatta i krissituationer och riskerar därför att fara särskilt illa under Coronakrisen.

Vi på VKV - Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer - vill tillägga att även män och icke-binära såklart kan vara utsatta för olika slags våld i sitt hem och därmed riskera att utsättas i högre grad under Corona-krisen.

Material att beställa och ladda ner
Nu är det viktigt att alla verksamheter har material som synliggör att ni inom hälso- och sjukvården har kunskap om våld. Vi rekommenderar att ni beställer foldrar (om att barn har rätt att växa upp utan våld) och hjälpkort (med information till patienter om stödinsatser).

För att ladda ner eller beställa material, gå in på https://www.valdinararelationer.se/vkv/material/

En del material går att ladda ner gratis som PDF. En del material behöver beställas – klicka dig vidare till Marknadsplatsen om du är VGR-anställd eller Arkitektkopia om du är privat vårdgivare.

Under samma länk finns även övrigt material, till exempel blankett för anmälan till socialtjänsten och vår handbok om våld.

Vi har också tagit fram informationsmaterial som vänder sig till barn och vuxna. Detta finns i A3 och A4 att sätta upp på mottagningar, avdelningar och enheter:

A3 vuxna

A4 vuxna

A3 barn och unga

A4 barn och unga

Kontakt vid frågor:
Carina Eliason, områdeschef VKV
carina.eliason@vgregion.se

Publicerad: