Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sprututbyte på fyra orter i Västra Götaland

Den 29 oktober startade den första av fyra mottagningar för sprututbyte i Västra Götaland.

Denna är belägen på NÄL i Trollhättan. Övriga mottagningar i Västra Götalandsregionen öppnar på Sahlgrenska universitetssjukhuset, östra och på Skaraborgs sjukhus, Skövde i december 2018 och på Södra Älvsborgs sjukhus hösten 2019.

Syftet med de här verksamheterna är att minska spridning av blodsmitta, främja hälsa, förbättra livskvalitén och erbjuda en ingång till beroendevård. Här kan missbrukarna byta ut sina sprutor, kanyler och annan utrustning och erbjudas samtal som kan motivera till drogfrihet. Det finns också möjlighet att ta prover, få vaccinationer och tillgång till annan lättare sjukvård.

Samarbete mellan olika verksamheter
Det är infektionsklinikerna som ansvarar för mottagningarna, men det kommer att finns ett tätt samarbete med andra verksamheter som missbrukarna kan behöva kontakt med, som till exempel psykiatrin och kvinnokliniken.  På mottagningen kan de träffa bland annat sjuksköterska, läkare, barnmorska och kurator.

Besöken är gratis och det går att komma utan att ha bokat tid eller ha remiss.

Har funnits i Sverige sedan 1986
Sveriges första sprututbytesmottagning startade i Lund 1986. Idag finns det 16 mottagningar i Sverige. Antalet ökar snabbt efter en lagändring 2017 som tog bort det kommunala vetot.

Regionfullmäktige beslutade i januari 2018 att fyra sprututbytesmottagningar ska startas i Västra Götalandsregionen.

Verksamheterna bedrivs utifrån Socialstyrelsens föreskrifter och Lagen om utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är tillsynsmyndighet.

Uppföljningar från andra svenska sprututbytesmottagningar visar att verksamheten är effektiv för att förebygga HIV. Missbrukarna bedömer själva att deras riskbeteende minskat. Det finns inget som tyder på ”normalisering” av intravenösa droger.

Kontakt:
Nina Hautanen
Koncernstab hälso- och sjukvård
nina.hautanen@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2018-11-15 08:43