Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Information från BB-mottagningen SU Östra

BB-mottagningen ansvarar för uppföljningen av mamma och barn den första levnadsveckan. Uppföljningen sker via telefonkontakt, fysiska och digitala besök. Vi har också en telefonrådgivning som är öppen dygnet runt. Nattetid svarar koordinator inom slutenvården. 2022 hade mottagningen 21000 besök varav ca 1200 var digitala.

På BB-mottagningen arbetar barnmorskor och undersköterskor i team tillsammans med barnläkare.

Trygg hemgång
Familjer som går hem direkt från förlossningen följs alltid upp med ett strukturerat telefonbesök dagen efter hemgång eller tidigare om behov finns. Barnmorskan ställer frågor om hur mor och barn mår och hur det går hemma och ger råd i amningsstarten. Återbesök till mottagningen för PKU-provtagning och barnläkarundersökning bokas i samband med telefonkontakten.

Utskrivningsvikt på FV2
När barnet skrivs ut från sjukhuset tidigare än 48 tim dokumenteras utskrivningsvikten i FV2 vid besöket på BB-mottagningen.

Neonatal hörselscreening
Alla nyfödda erbjuds hörselscreening. Den utförs av specialutbildad undersköterska i samband med besöket på BB-mottagningen. Barn som vårdas på BB eller neonatal och inte kommer till BB-mottagningen under första levnadsveckan får en bokad tid inom 2 veckor via kallelse. Ni behöver inte ringa till BB-mottagningen för att påminna. Om barnet inte har fått kallelse efter en månad är det bra om ni ringer och stämmer av med oss. Vid uteblivet besök skickar vi en kopia på FV2 både första och andra gången föräldrarna inte kommer.

I samband med hörselscreening finns inte möjlighet att utföra andra kontroller som tex väga barnet eller kontrollera gulhet. Det händer att familjer uppmanas av BVC att be om detta i samband med besöket.

Amningsmottagning
Amningsmottagningen är öppen mån-fre och med kvällsmottagning mån-tors. I första hand erbjuder vi digitala vårdmöten. Patienten bokar själv en tid via appen ”Mitt vårdmöte”. Vid behov kan vi även erbjuda fysiska besök. Amningsmottagningen kan även nås via 1177.

Ljusbehandling i hemmet
Under 2022 startade vi ett projekt som innebär att barn med nyföddhetsgulsot kan ljusbehandlas i hemmet i stället för att läggas in på BB. Familjen lånar med sig utrustning hem och följs upp med provtagning på BB-mottagningen. Projektet föll ut väl med mycket nöjda familjer och håller nu på att implementeras.

Mobilt BB-team
I början av februari startar vi vårt nästa projekt. Då kommer förstföderskor som går hem direkt från förlossningen erbjudas stöd och uppföljning i hemmet via ett mobilt BB-team. Teamet utgår från BB-mottagningen och kommer bestå av barnmorska och undersköterska. De kommer kunna göra de kontroller och undersökningar som vi vanligtvis gör på BB-mottagningen. Barnläkarundersökningen kommer fortsatt göras på BB-mottagningen.

Kontaktuppgifter till BB-mottagningen för BVC (lämna inte tel.nr till patient):
Adress: Journalvägen 14, plan 1, 416 85 Göteborg

Administratör mån-fre 8-12 031-343 42 77 när BVC saknar FV2

Sektionsledare mån-fre 8-16 076-127 47 41 frågor som gäller utebliven hörselscreening

Barnmorska 031-343 54 09 rådgivning (ej journalbeställning)

Senast uppdaterad: 2023-01-24 09:34